9 greșeli de evitat atunci când alegi perdelele și draperiile pentru casa ta
publicat pe 13 mart. 2023Pe lângă alegerea finisajelor și mobilierului, texturile, cromatica și decorațiunile sunt acele mici detalii care întregesc o amenajare și transformă un spațiu gol într-un acasă personal și primitor. Iar perdelele și draperiile îți pot completa perfect proiectul de amenajare atunci când sunt alese corespunzător, sau – dimpotrivă – îți pot face mai mult rău decât bine în cazul în care nu le alegi pe cele potrivite cu spațiul tău.
Pe lângă impactul vizual puternic, perdelele și draperiile au și un rol funcțional, de aceea ele trebuie să răspundă nevoilor tale și să fie alese în ton cu destinația și stilul camerei. Chiar dacă ți-ar plăcea o bucătărie mai caldă și jucăușă, dar aceasta este foarte mică, nu perdelele și draperiile te vor ajuta să obții efectul dorit, cel mai indicat în acest caz ar fi să optezi pentru storuri.
Am stat de vorbă cu Cristina Petcu de la Zen Interior despre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când alegi perdelele și draperiile, tocmai ca să le poți evita și să iei cele mai bune decizii pentru tine și casa ta. În plus, te poți inspira și din fotografiile din acest articol, care îți arată cele mai ingenioase soluții găsite de designeri de interior pentru integrarea perdelelor și draperiilor.
1. Nu integrezi perdelele și draperiile corespunzător
Înainte de alegerea culorilor și texturilor, este foarte important modul în care încadrezi perdelele și draperiile în funcție de dimensiunea ferestrelor. Cristina recomandă să nu optezi pentru perdele și draperiii cu aceleași dimensiuni ca ale geamului, pentru că dacă vei face asta, vei avea practic fâșiile draperiilor în permanență pe geam, și astfel împiedici lumina să pătrundă în casă. „Automat trebuie să te duci dincolo de geam stânga-dreapta un minim de 25 centimetri”, te sfătuiește Cristina.
2. Te raportezi la dimensiunea peretelui în loc să ții cont de dimensiunea ferestrelor
Specialista Zen Interior povestește că sunt locuințe care au pereți de patru metri și geamuri de un metru. În acest caz, evită să acoperi tot peretele. „Dacă ai un geam mic pe un perete mare și mergi pe opțiunea în care să vrei să acoperi întregul perete cu perdea, rezultatul nu va fi unul foarte fericit”, explică Cristina Petcu.
3. Alegi un sistem de prindere tip galerie într-un spațiu mic
Există două tipuri de sisteme de prindere pentru perdele și draperii: șinele (atașate direct pe tavan sau pe perete) și galeriile (o bară care se fixează în perete sau în tavan). Gândește-te că ai o cameră cu o înălțime de 2.50 metri, iar în cazul în care optezi pentru galerii, sistemul de prindere se va monta cu 10 centimetri mai jos. Astfel, vei reduce din înălțimea camerei și o vei încărca cu încă o linie orizontală.
Cristina nu recomandă galeriile în cazul caselor cu o înălțime mai mică de de 2.90 metri: „Galeria e potrivită în spațiile cu înălțimi mari, peste 2.90, trei metri, unde distanța dintre glaful geamului superior și tavan este mai mare, atunci da, poți integra o orizontală de genul acesta, iar efectul va fi minunat. Dar în general recomand montajul din tavan”.
4. Optezi pentru perdele și draperii care nu sunt în ton cu cromatica și stilul de amenajare
Perdelele și draperiile vin în completarea unei amenajări, rolul lor nu este acela de a acapara, ci de a întregi într-un mod cât mai natural stilul casei. Asta nu înseamnă că nu te poți juca și că nu poți lua decizii curajoase. Însă ai grijă ca acestea să fie în armonie cu restul pieselor, să se lege frumos cromatic de texturi și finisaje, fie că e vorba de culoarea pardoselii, pereților, a canapelei sau a covorului.
O mare greșeală este să nu ții cont de complementaritatea culorilor și să faci potriviri neinspirate de culori.
„Dacă într-o cameră de 10 metri pătrați în care mobilierul este într-o culoare mai întunecată, parchetul la fel, sau ai creat deja un perete de accent într-o nuanță puternică, închisă, alegi niște draperii într-o culoare la fel de închisă, automat vei obține o amenajare întunecată, iar spațiul va părea mai mic. Dacă potrivești roșu cu verde, sau negru cu gri, vei obține un efect greoi. În schimb, poți prin alegerea unor draperii mai deschise să luminezi camera”, explică fondatoarea Zen Interior.
De exemplu, dacă ai pereții colorați într-o nuanță caldă, neutră, precum bej sau crem, poți alege și draperiile de aceeași culoare, iar astfel obții o amenajare unitară.
De asemenea, încearcă să te rezumi la cel mult trei culori într-o cameră, ca să nu obții un efect obositor. „Fie asortezi draperiile cu pereții, fie cu patul sau canapeaua, fie cu pardoseala, să existe o continuitate. Poți opta pentru un stil mai minimalist, monocrom, dar la fel de bine te poți juca cu diferite culori”, recomandă specialista.
5. Alegi draperii în tonuri neutre și în camera copilului
Chiar dacă nu se încadrează neapărat în categoria greșelilor, multe persoane aleg o cromatică neutră pentru draperii chiar și în camera copiilor, din diferite motive, iar unul dintre acestea ar fi longevitatea. Cristina Petcu recomandă draperii în culori mai pastelate și mai luminoase în camera celor mici, pe care ulterior – odată cu creșterea copiilor – le poți schimba cu niște draperii adecvate vârstei.
„Perdeaua o poți alege – chiar e indicat – să fie albă, crem, pe când din draperii te poți juca. Poți opta pentru o draperie mentă sau galbenă în camera copilului acum, iar mai târziu să schimbi doar draperiile”, spune specialista Zen Interior.
6. Nu ții cont de nevoile tale și de restul texturilor din cameră
În cazul familiilor cu copii, Cristina le recomandă perdele mai ușor de întreținut și mai practice, care să se poată spăla și calcă ușor.
Așadar, evită perdele din materiale foarte sensibile, precum mătasea. „Pe lângă faptul că e și un material mai costisitor, dacă alegi să integrezi o perdea de mătase într-o zonă în care razele soarelui bat constant pe perdea, într-un an s-ar putea degrada, e posibil chiar să se topească de la soare”, explică specialista. În schimb, voalul este un material mult mai versatil.
E foarte important să alegi materialul în funcție de stilul de amenajare, dar și de nevoile tale. De pildă, trendurile ultimilor ani în materie de design pun din ce în ce mai mult accent pe materialele naturale, însă ține cont că inul și bumbacul sunt mai greu de întreținut, în schimb cele mai versatile materiale rămân în continuare țesăturile din poliester, pentru că sunt mai puțin pretențioase și mai rezistente.
O altă greșeală ar fi nepotrivirea texturilor cu restul tapițeriilor din casă. De exemplu, dacă ai o canapea sau un pat din catifea, poți alege draperii tot din catifea, satin sau black-out, însă cam acestea sunt singurele tale opțiuni. Nu poți opta pentru o textură rugoasă, industrială, cum nu poți alege nici in sau bumbac.
7. Nu alegi lungimea corectă
O altă greșeală are legătură cu lungimea perdelelor și draperiilor. Din motive practice, e posibil să ți să pară o idee bună să optezi pentru niște perdele și draperii mai scurte cu 7-10 centimetri, ca să poți face curățenie mai ușor. Sau, de cealaltă parte, să alegi niște perdele mai lungi decât e cazul, pentru a obține un efect căzut, actual acum în trendurile de design interior. Însă s-ar putea să te confrunți cu probleme atunci când vei pune în funcțiune aspiratorul robot.
„Dimensiunea optimă vizual este undeva la minus 05 deasupra pardoselei sau la nivelul pardoselei. Aceasta este soluția cea mai indicată într-o casă funcțională, chiar dacă perdelele și draperiile căzute arată foarte bine într-o amenajare”, adaugă Cristina.
Însă tu alegi care este cea mai potrivită variantă pentru casa ta în funcție de nevoile tale, dar și de obiceiurile și activitățile pe care tu și cei dragi le aveți.
8. Nu intuiești tipul de încrețire potrivit
Un lucru este cert, materialul dictează tipul de încrețire potrivit. Cristina povestește că există numeroase tipuri de încrețire pentru perdele și draperii: clasică (tip creion), cu falduri (wave), două sau trei cute, tip rândunică, cu nasturi, fagure etc. Iar tipul de încrețire reglează cantitatea de material de care vei avea nevoie. De exemplu, pentru o încrețire clasică a perdelei, tip creion, înmulțește cu doi lungimea de acoperire a peretelui.
Pentru o croială wave, înmulțește cu 2.5, pentru pliuri manuale, cu trei. La o perdea subțire va fi necesar să înmulțești cu 2.5.
În cazul draperiilor, Cristina recomandă dublarea cantității materialului în raport cu dimensiunea geamului, însă depinde de material, în cazul inului, de exemplu, nu e nevoie de o dublare, ci poți calcula cu un raport de încrețire de 1.7 – 1.8.
9. Nu ții cont de destinația camerei
Cristina îți recomandă să ții cont de destinația camerei și să te gândești care sunt nevoile tale, dar și la activitățile pe care tu și cei dragi obișnuiți să le aveți în camera respectivă. De pildă, dacă îți dorești o bucătărie practică, iar aceasta nu este foarte generoasă ca spațiu, indicat ar fi să folosești storuri. În schimb, dacă ai o bucătărie open-space, poți opta pentru perdele și draperii, acestea vor încălzi spațiul și-i vor oferi un aer cozy și primitor.
În același timp, ține cont și de cât de des vei folosi geamurile respective. O alegere practică ar fi să optezi fie pentru un sistem de tragere a draperiei cu șnur, fie să te ajuți de o tijă metalică de tragere.
O altă greșeală este să nu citești instrucțiunile de întreținere și curățare a materialelor. „Draperia de catifea trebuie spălată dry clean, perdeaua poate fi spalată la o temperatură de 30 de grade la mașina de spălat, cu program pentru spălarea perdelelor, dacă există, sau la temperatură foarte mică și un ciclu de rotație foarte mic. De asemenea, e important să le manevrați cu grijă”, recomandă Cristina Petcu de la Zen Interior.
-
DESIGN INTERIOR
Perdeaua trebuie să atingă podeaua? Cum alegi corect dimensiunea
-
DESIGN INTERIOR
Cum calculezi de cât material ai nevoie pentru perdele în funcție de lungimea și lățimea pe care le dorești
-
Casă mai bună
Tips&tricks pentru perdele și draperii: cum să le combini în funcție de amenajare și spațiu
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]