DESIGN INTERIOR

Ghidul complet de amenajare a mansardei: cum o izolezi, cum o amenajezi și 9 idei din care să te inspiri

publicat pe 30 iul. 2021

    Un pod părăsit și întunecos are mult mai mult potențial decât ți-ai putea imagina. Decât să-l folosești pentru depozitarea unor lucruri la care ar fi cazul să renunți oricum, ai putea să îl transformi într-o mansardă fabuloasă. Nu încercăm să te convingem, dar te invităm să arunci un privire pe ideile de mai jos și să vezi ce anume te inspiră.

    Ce rol poate căpăta o mansardă / paleta cromatică potrivită / cum gestionezi înălțimea neregulată a tavanului / cum alegi mobilierul / greșeli frecvente în amenajarea unei mansarde / totul despre izolația mansardei / idei de amenajare a unei camere la mansardă / idei de amenajare a unui apartament la mansardă

    O amenajare de mansardă pare extrem de dificilă, însă ideea de a adăuga o cameră sau mai multe locuinței tale merită tot efortul. Noi îți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie să te-apuci de treabă, să pui pe hârtie rolul pe care vrei să-l dai acestei încăperi și să începi lucrările.

    Amenajare de mansardă în pod existent, o opțiune la îndemână

    Podul casei este, de multe ori, folosit doar ca spațiu de depozitare ori spațiul este, în alte cazuri, ignorat vreme de ani de zile. Ai putea însă să alegi a treia opțiune când vine vorba de acest spațiu din casa ta: ce spui de o amenajare de mansardă în pod existent? Te încântă ideea de a avea în casă un spațiu deosebit, diferit de celelalte? Ei bine, mai întâi trebuie să-ți adresezi o întrebare critică: transformarea merită investiția?

    Convertirea unui pod existent într-o mansardă presupune o mulțime de lucruri, printre care:

    • construirea pereților;
    • instalarea sau schimbarea parchetului/ a podelei;
    • instalarea instalației electrice;
    • izolarea termică;

    Aceste investiții nu sunt tocmai mici, însă dacă ai nevoie de o altă cameră – ori dacă podul tău este mare și suportă mai multe camere – în casă, o amenajare de mansardă în pod existent este exact ce ai nevoie.

    Iar în cele ce urmează, vei primi toate informațiile necesare, fie că ai nevoie de idei de construire ale unor mansarde mici amenajate, fie că preferi o mansardă rustică și nu știi ce stil să adopți ori ce surse de inspirație pentru amenajări dormitor la mansardă să iei în serios.

    Ce rol poate căpăta o mansardă

    În principiu, posibilitățile de amenajare pentru o mansardă sunt nelimitate, însă totul depinde de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Așa că poți face fie o cameră, fie un apartament întreg deasupra locuinței tale, fie pur și simplu o zonă open space. De exemplu, echipa Jooca Studio a amenajat o mansardă de 50 metri pătrați pentru proprietarii unei case din București. În loc să compartimenteze spațiul în mai multe camere, a mers pe un concept de plan deschis în care a reușit să integreze și o zonă de lucru, și un spațiu de relaxare, și un dressing generos.

    Dacă decizi să faci o singură cameră, limitele imaginației tale sunt singurele de care ar trebui să ții cont. „De exemplu, poți crea dintr-o mansardă un spațiu de birou pentru work from home sau poate un al doilea living al casei, un spațiu de relaxare după o zi obositoare la muncă”, spune arhitecta Alexandra Năstase de la Anterior. Mai poți amenaja acolo un dormitor sau chiar o cameră pentru copii. Un lucru e sigur: înainte să te apuci de amenajare, trebuie să te hotărăști ce vrei să faci cu spațiul respectiv. Apoi poți trece la alegerea culorilor.

    Paleta cromatică potrivită pentru o amenajare de mansardă

    Când vine vorba de culori, nu există niște reguli clare – mansarda este, în fond, doar un alt spațiu din casă. Însă dacă ții cont de rolul pe care îl dai camerei și de faptul că nu prea există lumină naturală, ar fi bine să optezi pentru nuanțe care să nu întunece și mai tare încăperea. De exemplu, dacă te hotărăști să amenajezi un birou sau un living la mansardă, „alege o paletă cromatică în culori deschise și luminoase, bazate pe nuanțe de bej și griuri deschise”, sfătuiește Alexandra.

    Zona de lucru in mansarda
    Mansarda are triplă funcționalitate: zonă de lucru, spațiu de relaxare și dressing. Foto: Alexandru Prodan

    Dar asta nu înseamnă neapărat că decorul trebuie să fie totul monoton. „Poți să adaugi câteva elemente de contrast, precum un tapet mai deosebit, mai multe plante (nu uita să te asiguri că nu au nevoie de foarte multă lumină), elemente mici colorate: canapea, perne, covor sau tablouri”, adaugă arhitecta.

    Pe de altă parte, dacă decizi să amenajezi la mansardă un dormitor pentru copii, poți folosi culori – „Poți colora spațiul în tonuri vesele care să îți aducă zâmbetul pe buze în fiecare zi”, îndeamnă Alexandra. „Și ție, dar mai ales copiilor.”

    Afinitatea pentru un stil de amenajare anume, dar și pentru o anumită atmosferă contează însă foarte mult. „Dacă proprietarul este un burlac care preferă stilul industrial sau loft, atunci culorile închise sunt alegerea perfectă: mixuri de griuri închise, chiar negru, alăturate unor texturi mai dure tip beton/cărămidă sunt alegerea perfectă pentru un Man Cave veritabil”, argumentează arhitecta.

    Cum gestionezi înălțimea neregulată a tavanului într-o amenajare de mansardă

    Chiar dacă este important ce culori alegi pentru o amenajare de mansardă, nu ele te vor pune cel mai tare în dificultate, ci arhitectura neregulată a tavanului. Unele mansarde sunt mai înalte, altele mai mici, dar totul este să te adaptezi la spațiul pe care îl ai la dispoziție. „În general, înălțimea minimă pe care am regăsit-o în amenajările mansardelor este de 80-100 centimetri. Acest lucru este destul de des întâlnit, dar nu este neapărat un impediment”, spune Alexandra.

    Această trăsătură importantă a mansardei tale se află în strânsă legătură cu mobilierul. „În general, aleg să folosesc acest spațiu pentru depozitare, cu dulapuri închise, care oferă o senzație de perete continuu. Este un truc care te ajută să optimizezi foarte ușor o mansardă, fără să încarci sau să pierzi cu totul acel spațiu”, explică arhitecta.

    Cum mobilezi mansarda

    Dacă vorbim despre mobilier, într-o amenajare de mansardă ideal este să alegi piese făcute la comandă. „Astfel, tot proiectul se poate personaliza cât mai mult posibil, fără să riști să ai aceeași locuință ca alte persoane – Ikea style”, spune Alexandra, iar originalitatea nu e singurul avantaj.

    Dacă gândești mobilierul strict în funcție de funcțiunea și dimensiunile camerei, „poți profita la maximum de tot spațiul și vei ajunge să ai mansarda pe care ți-o dorești”, adaugă arhitecta. Căci șansele să găsești un dulap cu înălțimea fix cât peretele mansardei tale sunt destul de mici.

    Greșeli frecvente într-o amenajare de mansardă

    greseli amenajare mansarda
    Nu pune patul în cea mai scundă zonă din mansardă, căci riști să dai cu capul de tavan

    Indiferent ce rol alegi să dai mansardei, ce paletă cromatică folosești și cum o mobilezi, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți.

    Să presupunem că vrei să amenajezi acolo un dormitor. „Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este amplasarea zonei de dormit fix în partea cea mai joasă a camerei”, atenționează Alexandra Năstase. „Asta pentru că riști să dai cu capul de plafon în fiecare dimineață”, explică ea.

    Apropo de funcționalități, nu este suficient să dai un strat de var și să pui un dulap în mansardă. „O altă greșeală ar fi să nu stabilești din timp destinația camerei. Astfel, vei ajunge să depozitezi toate lucrurile de care nu mai ai nevoie acolo, iar apoi o să fie mult mai greu să renunți la ele și să eliberezi spațiul”, spune arhitecta.

    Totul despre izolația mansardei

    Un lucru important în tot procesul de amenajare în mansardă este izolația, căci vrei o cameră în care să ai confort termic, pe care să o poți folosi indiferent de anotimp. Iar cum această parte a casei este direct conectată la acoperiș, vara te vei topi de căldură, iar iarna vei îngheța de frig. Dar asta numai dacă nu îi faci o termizolație corespunzătoare.

    Grosimea stratului de izolație la mansardă

    Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive și cofondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă, sfătuiește să folosești un strat de minimum 25 centimetri de izolație. Iar dacă ai casa într-o zonă rece, atunci recomandarea este să folosești un strat de 40 centimetri, indiferent de materialul ales. „Această termoizolație trebuie pusă în două straturi. Adică să fie pusă și între grinzile de lemn care formează acoperișul, popular numite căpriori, dar să mai fie pus un strat fie spre față, adică spre interior, unde e cel mai ușor de pus, fie spre exterior pe fața de sub tablă sau țiglă. În așa fel încât să ai și grinzile îmbrăcate într-un alt strat de termoizolație care să fie măcar o treime din grosimea totală”, punctează Marius.

    Materialele recomandate pentru izolarea mansardei

    izolatie mansarda
    Izolație mansardă: de ce să nu folosești polistiren

    Materialele recomandate de specialist sunt cele de origine naturală, organică: fibra de lemn, celuloza sau lâna. „La mansardă cea mai bună termoizolație trebuie să fie flexibilă, nu rigidă. Nu poți să pui între două grinzi de lemn, care în timp se mai deformează, o placă fixă. Pentru acoperișuri, recomandarea mea principală este fibra de lemn pentru că lucrează forte bine pe timp de iarnă, dar mai ales pe timp de vară. Este cel mai scump material, însă nu mult mai scump decât celelalte. A doua recomandare ar fi celuloza suflată pentru că intră foarte bine în găuri și este destul de ieftină. Iar a treia recomandare este vata minerală flexibilă”, explică inginerul.

    Aceste materiale se comportă foarte bine indiferent de anotimp, spre deosebire de polistiren sau spumă poliuretanică. Deși cele din urmă sunt variante mai ieftine, Marius Șoflete nu-l recomandă pentru că pot arde foarte repede. Ori dacă decizi să-l folosești în ciuda recomandărilor, neapărat trebuie să investești în a ignifuga acoperișul.

    Etanșeitatea la aer pentru izolație la mansardă

    Însă materialul nu e totul când vine vorba de izolație la mansardă. Trebuie să te asiguri că aerul umed din casă nu intră în termoizolație, căci altfel pierzi căldură. Asta se numește etanșeitate la aer și se realizează prin niște membrane de vapori care acționează ca o coajă. Unele se pun partea de jos a termoizolației și au rolul de a nu lăsa umiditatea să iasă, iar altele se pun deasupra și lucrează fix invers – trebuie să lase umiditatea afară, ca să nu se formeze condens. „Aici se mai fac greșeli. Oamenii pun membrana asta și o înțeapă cu tot felul de găuri pentru instalații și prize. Devine inutilă dacă se face asta”, atenționează Marius Șoflete.

    Ventilația mansardei

    Următorul pas după etanșeitatea la aer este ventilația. Chiar dacă vrei o izolație etanșă la mansardă, ai nevoie totuși de ventilație. Prima este ventilația acoperișului. „Dacă bate soarele foarte tare pe acoperiș, căldura să nu se transmită direct în material, ci să încălzească o pernă de aer”, explică inginerul.

    Apoi, pe interior, sub bariera de vapori, mai există un spațiu tehnic, care poate să fie ventilat sau neventilat. „Ca să nu înțepi membrana care formează acea coajă la interior, se lasă un spațiu pentru aer, cu profile, pe unde poți să pui cablurile și instalațiile”, adaugă Marius.

    Costuri estimative pentru izolația mansardei

    În funcție de forma geometrică a casei, termoizolația (stratul de material în sine) poate costa între 1 și 1,5 euro per centimetri grosime per metru pătrat. „Iar realizarea eteanșeității corecte, a barierei de vapori, costă pentru case sub 200 metri pătrați între 1000 și 2000 euro”, menționează inginerul. La asta se adaugă și costul sistemului de ventilație, dar depinde ce fel de sistem alegi. De exemplu, un sistem cu recuperare de căldură, pe care Marius îl recomandă, poate costa în jur de 5000 euro. Dar are avantajele lui: „un astfel de sistem îți economisește energie echivalentul a 500-700 euro pe an. Iar confortul crește de trei sau cinci ori pentru că ajungi să respiri un aer proaspăt și sănătos în casă și, în plus, ai scos și umiditatea”.

    Idei de amenajare pentru mansardă: open space cu birou și spațiu de relaxare

    Unde înainte era un pod dezafectat, echipa Jooca Studio a amenajat o mansardă roz ca o bomboană fondantă, multifuncțională. Spațiul de 50 metri pătrați se află într-o casă structurată pe trei nivele din apropierea Lacului Străulești din București. În trei luni, a trecut de la „nu se poate urca” la „stăm numai în ea” pentru proprietari. Căci include acum un living pentru relaxare, o zonă de birou, dar și multe spații de depozitare.

    Ca să poată fi folosită, mansarda avea nevoie de o cale de acces. Așa că actualii proprietari au construit de la zero scara și instalația electrică, au refăcut structura tavanului și au izolat și placat pereții, care se crăpau.

    Amenajări de mansarde mici, în care a încăput o singură cameră

    În contextul unei amenajări de mansarde mici, opțiunile sunt oarecum limitate. Cu toate acestea, există o mulțime de roluri pe care le poate căpăta spațiul tău. Cu puțin research este imposibil să nu găsești cea mai potrivită variantă pentru tine, astfel încât să poți scoate ce-i mai bun dintr-un spațiu limitat.

    Dormitorul pentru un copil, inspirat din povestea Narniei

    Proprietarii acestei case din București, zona Arcul de Triumf, au apelat la designerul Ciprian Sipoș pentru adăugarea unui etaj și a unei mansarde. Pe cea din urmă au transformat-o în dormitor pentru copil cu un design de poveste. Mai exact, inspirat din povestea Narniei, cu dulapul fermecat ce te poartă către o lume fantastică.

    Albul patului reprezintă gheața, spune Ciprian, iar lustra este piesa de rezistență, datorită abajurului din hârtie. În același spațiu există acum și un birou și un dressing, ascunse dincolo de două foste tăblii de pat recuperate.

    Idei pentru o mansardă rustică

    Dacă ai o mansardă rustică, șansele să petreci cel mai mult timp în podul casei sunt foarte mari. Prin forma inedită a spațiului, mansardele sunt spații foarte atractive, iar cu decorul potrivit se transformă, fără doar și poate, în veritabile oaze de relaxare, indiferent de rolul camerei sau camerelor pe care le găzduiește.

    Dormitor matrimonial rustic într-o casă de vacanță

    amenajare casă de vacanță
    Doar patul se află în mansardă, iar accesoriile textile îi „dau viață”

    Din nevoia de un loc în care să se refugieze în weekenduri, Adriana Beca, arhitect și designer de interior, și iubitul ei, Alex, au cumpărat această casă din Bedeciu în 2017. Au vrut să păstreze cât mai mult din farmecul ei inițial, în ciuda faptului că se afla într-un stadiu avansat de degradare. Așa că au făcut mobila din lemnul rezultat în urma demolării pridvorului. Iar ca să profite de fiecare colțișor, au amenajat și mansarda.

    Au pus acolo un dormitor pe care l-au gândit într-un stil rustic, potrivit cu restul decorului din casă. Au păstrat la vedere structura casei și au accesorizat cu textile colorate: perne decorative și trei preșuri artizanale în stil vechi.

    Idei pentru o mansardă rustică

    Stilul rustic este unul cald și primitor. Spațiul mansardei, fiind oarecum separat de restul casei, poate fi decorat oricum, așa că o mansarda rustică nu va produce o discontinuitate în decorul general al casei tale, în cazul în care ai optat pentru un stil diferit. Grinzile expuse și lemnul texturat de pe tavan, pereți și podea mențin decorul simplu, dar confortabil în același timp. Grinzile lăsate la vedere sunt un detaliu rustic deosebit, iar restul designului poate fi construit în jurul lor.

    mansarda rustica grinzi din lemn
    Grinzile lăsate la vedere reprezintă unul dintre cele mai autentice trăsături ale unei mansarde rustice Sursă foto: Matchness.com

    Când vine vorba de mansarde mici amenajare, stilul rustic le poate complimenta prin elementele naturale folosite în decor – lemn, in, bumbac sau lut. O mansardă rustică are, adesea, aerul unei cabane, așa că, dacă folosești materialele potrivite de decor, avea impresia că te relaxezi în mijlocul pădurii.

     

    mansarda rustica cabana munte
    O mansardă rustică aduce atmosfera relaxantă de la munte la tine acasă Sursă foto: homedesignss.com

     

    Un pat matrimonial, două noptiere din lemn și câteva decorațiuni pot fi de ajuns dacă ai o mansardă mică. Opteză pentru corpuri de iluminare cu lumină caldă, care complimentează spațiul și transformă radical atmosfera.

    dormitor mic mansarda rustica mica
    Un decor minimalist poate avea un efect la fel de cozy Sursă foto: homestratosphere.com

    Dacă îți dorești să fii creativ și îți place stilul scandinav, acesta poate fi combinat cu succes cu stilul rustic într-o mansarda rustica, conferind decorului un plus de eleganță.

    mansarda rustica decor scandinav amenajare mansarda in pod existent
    O mansardă rustică cu elemente de decor scandinave are un aspect clean și elegant Sursă foto: homestratosphere.com

    Poți folosi mansarda rustică și ca un spațiu multifuncțional. Un bar din lemn sau un suport elegant pentru vinuri, o masă mare de dining pentru oaspeți, înconjurată de scaune tapițate din piele ori din materiale în culori deschise și o canapea cu un aspect vintage pot face din mansarda rustică din casa ta un spațiu recreațional, în care poți organiza seri cu prietenii.

    Modele de amenajări pentru un dormitor la mansardă în stil eclectic

    Elementele semnătură al unei mansarde mici amenajate sunt cele care fac spațiul special. Evidențiază unghiurile tavanului cu un perete accent, fie acoperit cu un tapet deosebit, ușor extravagant, fie prin decorarea cu elemente ieșite din comun, fie cu un perete vopsit în culori îndrăznețe pentru a pune în valoare forma unică a camerei.

    perete accent dormitor mansarde mici amenajate
    Un perete accent poate scoate în evidență forma deosebită a camerei Sursă Foto: goodhousekeeping.com

    Acest perete albastru strălucitor evidențiază forma unică a tavanului, un detaliu greu de trecut cu vederea într-o cameră dintr-o mansardă mică. Un alt artificiu de succes ar fi un amestec bine ales de galben strălucitor, albastru și modele moderne de lenjerie de pat ori decorațiuni îndrăznețe menite să sublinieze spiritul modern al camerei.

    perete accent albastru inchis mansarde mici amenajate
    Peretele albastru petrol scoate în evidență punctul forte al camerei, fiind potențat de nuanța lenjeriei de pat, în tonuri din aceeași gama cromatică Sursă foto: decorgan.com

    Mansarda este locul perfect pentru a face alegeri îndrăznețe în materie de culori și modele, fiind o cameră excentrică prin natura sa. Detaliile din catifea ies, de asemenea, în evidență și complimentează celelalte piese și accesorii.

    amenajari-dormitor-mansarda
    Dacă ești fanul stilului eclectic, optează pentru elemente din catifea. Acestea transformă un decor simplu într-unul luxos Sursă foto: hgtv.com

    Pentru un design luxos într-o mansardă mică poți alege nuanțe regale sau tonuri calde, aerate. Un pat tapițat, un candelabru de cristal și mobila în stil baroc vor schimba radical aspectul mansardei. Iar o podea din lemn natural adaugă, fără îndoială, o eleganță atemporală spațiului.

    amenajari-dormitor-mansarda-mica
    Tapițeria patului se îmbină armonios cu peretele în nuanță de verde Sursă foto: kelseysmythe.com

    Mansardă amenajată cu rol de cameră de joacă pentru copii

    Această casă din Cluj-Napoca are patru niveluri – iar asta pentru că proprietarii, Loredana și soțul ei, Tudor Socea, au vrut să profite și de subsol, și de mansardă. Împreună cu arhitecții de la Atelier MASS au trecut printr-un proces de selecție amenajat în ea o cameră de joacă pentru copii, în care au integrat și multe spații de depozitare.

    Pentru ca spațiul să fie atractiv pentru cei mici, au gândit un decor creativ, cu inserții colorate și o dispunere jucăușă a corpurilor de iluminat. Dulapul are dublu rol, căci cuprinde și o căsuță cu scară interioară care poate fi în sine un loc de joacă.

    Un fel de căsuță în copac pentru copii

    Tot pentru copii a amenajat mansarda și arhitecta Patricia Laslau de la Home Ambiance. În casa ei din satul Izvorani a rămas în partea de sus un spațiu de care a profitat ca să le creeze un refugiu celor mici. Așa că a gândit-o ca pe un fel de căsuță în copac: cu mult lemn și depozitare pentru jucării și cărți.

    A integrat acolo și un fotoliu-pară pentru confort, o mini masă cu scaune și o tablă pe care cei mici pot desena în voie.

    Idei de amenajare pentru un apartament la mansardă

    Un apartament la mansardă este, practic, un refugiu din mediul urban, căci designul spațiului te duce aproape inevitabil cu gândul la liniștea și confortul unei cabane de la munte. Cu toate acestea, stilul rustic poate căpăta note moderne, contemporane prin adăugarea câtorva elemente de decor actuale sau prin culorile alese pentru pereți și mobilier.

    Două mansarde moderne amenajate cu 16.000 euro pentru închiriere

    În această clădire din centrul vechi al Capitalei, la mansardă se află o garsonieră de 30 metri pătrați și un apartament cu trei camere de 70 metri pătrați. Clădirea a fost de fapt înălțată cu două etaje, astfel fiind obținut spațiul extra. Proprietarul a vrut să le închirieze în regim hotelier și a lucrat cu arhitecta Andra Bica de la Kanso Design pentru amenajare.

    Pentru că avea un buget limitat, Andra a ales stilul boho-chic – stilul care aduce atmosfera de vacanță în casă – iar asta i-a permis să realizeze un decor relaxat care combină elemente rustice, materiale naturale și motive etnice. A realizat și câteva decorațiuni handmade din sfoară, pentru care a lucrat cu Alexandru Bârcu și de la care a pornit întregul concept de design.

    Amenajare scandinavă într-o mansardă cu trei camere din București

    Arhitecții Raluca și Radu Dofin de la Dofinteriors locuiesc într-o mansardă cu trei camere din București în zona Cișmigiu. Spațiul este generos, are 130 metri pătrați, și l-au amenajat într-un stil scandinav care maximizează lumina naturală datorită nuanțelor deschise. Totul capătă o atmosferă primitoare și caldă datorită grinzilor din lemn expuse la nivelul tavanului.

    Deși au păstrat la minim piesele de mobilier, au reușit să ofere dinamism stilul minimalist cu câteva piese inedite – în special prin intermediul scaunelor care ies din tipare și devin piese centrale în amenajare.

    Apartament în mansarda unui bloc din Bucureşti, cu cadă în dormitor și mobilier alb

    Designerii de interior de la Something we design au gândit și pus în aplicare un plan de amenajare pentru o mansardă care includă mai multe spații de depozitare. Au avut la dispoziție 80 metri pătrați, însă proprietarii și-au dorit ca apartamentul să pară mai mare.

    Pentru a obține acest efect, designerii au folosit peste tot finisaje deschise la culoare și mobilier alb și au dat o notă caldă prin adăugarea de accente naturale din loc în loc: piele, lemn și ratan. Piesa de rezistență este cada așezată în lateralul canapelei din dormitorul de oaspeți.

    Un apartament vesel ca o zi de primăvară, situat la mansarda unui bloc nou din Iași

    Acest apartament cu trei camere la mansardă are numai 68 metri pătrați, dar spațiul a fost suficient pentru Larisa Secrieru și soțul ei, Lucian. Imobilul se află într-un bloc nou din Iași și stilul ales pentru amenajare a fost unul eclectic, cu ajutor din partea arhitecților Alexandra și Andrei Prelipceanu de la studioul Arh-Infusion.

    Pentru că au cumpărat apartamentul direct de la dezvoltator când încă nu era finalizat, au putut personaliza compartimentarea în funcție de propriile nevoi. Așa că din planul care includea două băi, au desființat una și au creat un open space generos pentru living și bucătărie. Au avut nevoie de mobilier realizat la comandă, căci înălțimea tavanului pornește de la 2,8 metri și ajunge la 4 metri.

    Mansarde mici amenajate pe gustul tău

    Probabil ai impresia că opțiunile, când vine vorba de utilitate și decor, în cazul unor mansarde mici sunt limitate. De fapt, un spațiu mic, vopsit într-un alb luminos, decorat în culori deschise în care singurele accente speciale sunt o oglindă mare care creează iluzia de spațiu și una sau mai multe flori în ghiveci este un spațiu intim, cald și relaxant.
    x

    Decorează-ți mansarda mică minimalist, cu accesorii din elemente naturale. Alege, pentru decor, câteva tablouri cu o semnificație specială pentru tine, o floare naturală, câteva luminițe licurici cu lumină caldă și lenjerie din in sau bumba în nuanțe deschise.

    x

    Plantele aduc viață și dinamism în orice spațiu, în special cele agățătoare. Folosește ghivece suspendate – sunt ideale pentru mansarde mici, dacă nu ai foarte mult spațiu. În felul acesta, camera ta va avea accente naturale de culoare. Îți poți meșteri cu mare ușurință un pat din paleți din lemn, un element practic, sustenabil și de efect.

    x

    Cu toții ne dorim să citim în liniște, însă este de asemenea important ca spațiul în care citim să fie unul în care ne putem relaxa și simți inspirați. Dacă te numeri printre persoanele care au mansarde mici, fă din mansarda ta un colț pentru citit, unde să te poți retrage ori de câte ori vrei să stai cu nasul în cărți ore întregi, fără să fii deranjat.

    x

    Foto principală: Alexandru Prodan / amenajare Jooca Studio

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments