Lifestyle

Cea mai bună lumină pentru ochi de care ai nevoie pe parcursul unei zile

publicat pe 23 aug. 2023

    Când vorbim de cea mai bună lumină pentru ochi este important să luăm în considerare tot parcursul unei zile și spațiile (interioare și exterioare) în care ne odihnim, muncim și ne relaxăm. Cu siguranță cel mai fierbinte subiect în materie de lumină a fost în ultimii ani culoarea ei, caldă sau rece și intensitatea: puternică sau slabă.

    Fiindcă lumina ne influențează în mod direct ritmul circadian, este important să știi cum să o folosești ca să te simți mai bine. Lumina îți poate îmbunătăți starea și somnul, și prin urmare starea generală de sănătate. Uite cum să-ți dai seama care e cea mai bună lumină și cum să ai parte de ea cu foarte puțin efort.

    Cea mai bună lumină pentru ochi: temperatura (culoarea)

    cea mai bună lumină pentru ochi culoarea

    Nu știu dacă și tu ai trecut prin asta, dar din adolescență și până în ultimii ani, am trăit cu ideea greșită că lumina albastră de la dispozitivele electronice îmi va distruge vederea. Deși acest tip de lumină îți poate perturba calitatea somnului și ritmul circadian, studiile arată că lumina de la dispozitivele electronice nu crește riscul de degenerare maculară și nu dăunează niciunei părți a ochiului. Evident, este important să faci pauze și să nu-ți petreci toată ziua doar în fața ecranului.

    Când vine vorba de culoarea/temperatura luminii, aceasta se măsoară în grade Kelvin și o vom împărți în trei categorii:

    • Lumina caldă: între 2500 și 3000 K – este cea mai bună lumină pe care o poți folosi în interior când vrei să te relaxezi sau să citești.
    • Lumina naturală: cea mai bună lumină pentru o sănătate generală optimă este lumina naturală. Este între 4900 și 6500 K și o obții prin expunere la razele UV ale soarelui (chiar dacă afară e înnorat).
    • Lumina rece (albă sau albastră): este ideală pentru birouri și muncă și are o temperatură în jur de 6500 K. Este intensă și îmbunătățește atenția. Lumina rece albastră este cea a telefoanelor mobile, monitoarelor și ecranelor de televizor.

    Cea mai bună lumină pentru ochi: cea naturală

    Cea mai bună lumină pentru ochi naturală

    Indiferent de calitatea becurilor, lumina naturală nu poate fi înlocuită în totalitate și este important să te expui zilnic la ea. Studiile arată că o plimbare zilnică de minim o oră în lumină naturală îmbunătățește starea mentală și producția de melatonină seara, hormonul care te ajută să adormi și să ai un somn odihnitor.

    Tot prin expunerea la lumina naturală se stimulează producția de Vitamina D, care are o legătură directă cu sănătatea oaselor și funcționarea optimă a sistemului imunitar. În mod ideal ar trebui să te expui la lumină naturală în primele ore după ce te trezești de dimineață. Este important să începi să incluzi etapa asta în rutina zilnică, dacă nu o făceai deja.

    Dacă îți construiești o casă, optează pentru ferestre mari ca să ai cât mai multă lumină naturală în interior. Un studiu realizat de Velux arată că peste 70 la sută dintre români se simt mai fericiți într-o locuință cu lumină naturală bună.

    Sfat: când te uiți direct spre cerul luminat de soare, poartă ochelari de soare cu lentile care au protecție UV ca să-ți protejezi ochii de razele ultraviolete puternice.

    Cea mai bună lumină pentru ochi când muncești: cea rece albă

    După expunerea de dimineață la lumina naturală intensă, majoritatea dintre noi ne începem ziua de muncă. Iar dacă lucrezi într-o clădire de birouri, poți cu siguranța observa că lumina artificială din încăperi este în majoritatea cazurilor intensă și albă. Scopul luminii albe este de a te ajuta să-ți menții atenția și concentrarea în timpul sarcinilor de la birou.

    Poți folosi LED-urile cu lumină albă și pentru momentele de studiu în care ai nevoie să-ți menții concentrarea alertă.

    Evită pe cât posibil expunerea la lumină albă intensă după ziua de munca pentru a nu afecta starea de relaxare și ulterior calitatea somnului. Deci ideal ar fi să nu ai becuri cu lumină rece în dormitor, iar în living să ai și opțiuni de lumină mai caldă și slabă.

    Cea mai bună lumină pentru ochi când te relaxezi: cea caldă

    Cea mai bună lumină pentru ochi caldă

    În ultima parte a zilei, cea mai bună lumină pentru ochi și pentru relaxare este cea caldă și mai slabă ca intensitate. Dacă petreci timpul în living ca să te relaxezi, folosește lumina de la un lampadar cu bec cu lumină caldă. Poți să cumperi LED-uri la care poți ajusta intensitatea luminii și temperatura.

    De asemenea, în dormitor lumina blândă de la veioze este ideală pentru momentele de dinainte de culcare. Cel mai mare beneficiu al luminii calde și blânde este că nu dăunează producției de melatonină și vei adormi mai ușor, iar somnul va fi mai odihnitor.

    Lumina albastră și somnul

    Deși lumina albastră (cea de la dispozitivele electronice) nu dăunează vederii, este important să o folosești cu măsură și în momentele oportune. În timp ce muncești în fața ecranului fă pauze și nu uita să clipești des pentru a nu-ți obosi ochii.

    Lumina albastră devine problematică atunci când corpul nostru începe să se pregătească de somn. Expunerea ochilor la lumina albastră diminuează și afectează în mod direct producția melatoninei. De aceea este important să-ți faci un obicei din a nu folosi dispozitive electronice cu una sau două ore înainte de somn.

    În categoria asta intră și citirea cărților în format electronic pe un dispozitiv care emite lumină. Participanții la un studiu au avut nevoie de mai mult timp pentru a adormi, somnolența le-a fost redusă, secreția de melatonină a fost mai scăzută și gradul de vigilență a doua zi dimineață mai diminuat când au citit cărți electronice înainte de culcare, în loc de o carte tipărită. Dacă e important pentru tine să citești în format electronic, folosește un dispozitiv precum Kindle care imită pagina de carte și nu emite lumină puternică.

    Trucuri pentru cea mai bună lumină pentru ochi

    Urmează trucurile de mai jos pentru sănătatea ochilor și pentru o stare de bine:

    • Folosește mai multe surse de lumină într-o cameră ca să crești cantitatea de lumină fără să folosești becuri foarte intense.
    • Cu excepția biroului, optează pentru acasă mai degrabă pentru becuri cu lumină caldă.
    • Pentru citit și scris, folosește corpuri de iluminat cu lumină direcționată. De exemplu, o veioză sau un lampadar cu braț mobil.
    • Când muncești, fă-o în locuri bine luminate ca să nu-ți obosești ochii.
    • Deschide draperiile și lasă să intre cât mai multă lumină naturală în casă și/sau în birou.
    • Fă pauze de la ecrane în timpul muncii și nu folosi dispozitivele electronice cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments