UTILE

Cât curent consumă aparatul de aer condiționat și la ce costuri să te aștepți

publicat pe 21 iul. 2023

  Am descoperit care sunt cele mai importante elemente care garantează un consum eficient de energie electrică al aparatului de aer condiționat. Și am făcut și un calcul estimativ ca să știi cât curent consumă aparatul de aer condiționat și la ce costuri să te aștepți. Detaliem în articol. 

  Aparatul de aer condiționat este unul dintre marii consumatori de energie electrică din casă. În special pe timp de vară, atunci când se impune folosirea acestuia pe perioade lungi de timp pentru menținerea unei temperaturi confortabile la interior.

  Acest obicei vine asociat și cu costuri pe factura de energie electrică. Motiv pentru care dacă folosești des aparatul de aer condiționat ar fi bine să știi cât consumă și ce costuri îți aduce. 

  Ca să știi cât consumă cu adevărat aparatul de aer condiționat trebuie să ai în vedere o serie de factori care pot influența factura la curent.

  E vorba de factori precum puterea aparatului, exprimată în BTU sau kilowați (kW), eficiența sau clasa energetică a acestuia, numărul de ore în care este folosit și temperatura setată, printre altele. 

  Detalii care reduc consumul de curent al unui aparat de aer condiționat

  cat curent consuma aparatul de aer conditionat shutterstock
  Alege un aparat de aer condtiționat cu tehnologii noi integrate pentru costuri eficiente

  Clasa energetică din care face parte aparatul de aer condiționat este, poate, cel mai important criteriu care definește consumul de energie. Comisia Europeană a setat șapte clase energetice, de la A la G, unde prima este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar cea din urmă are eficiența cea mai scăzută. 

  Ca să consumi mai puțin curent, ideal ar fi să alegi un aparat de aer condiționat din clasa superioară A. 

  Pentru a fi eficient din punct de vedere energetic, un aparat de aer condiționat trebuie să fie setat pe o temperatură de funcționare cuprinsă între 21 și 25 de grade. O temperatură sub 21 de grade ridică consumul de curent. Iar dacă ești expus la o temperatură interioară mai mică decât cea din exterior, atunci poți să ai parte de un șoc termic. 

  Un alt detaliu important de ținut minte atunci când cumperi sau folosești deja un aparat de aer condiționat este să verifici dacă are un inverter. Este vorba despre motorul compresorului care are tehnologie de tip inverter și face ca aparatul de aer condiționat să adapteze singur viteza fluxului de aer în funcție de temperatura camerei. 

  Funcția de tip inverter dintr-un aparat de aer condiționat poate duce la un consum mai redus de electricitate cu 65% mai mic. Mai mult, temperatura din încăpere ajunge să fie păstrată mai bine. 

  Totodată, consumul de curent al aparatului de aer condiționat depinde și de poziționarea de afară a unității externe. Dacă unitatea externă a aparatului de aer condiționat este pusă într-un loc unde lumina soarelui bate constant, atunci consumul de energie electrică se poate ridica cu 25%. 

  Sistemul exterior al aparatului de aer condiționat mai poate fi suprasolicitat și de expunerea la praf și mizerie. De aceea e foarte important ca unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat să fie curățată sezonier pentru a nu ridica costurile pe factura de curent. 

  Cât curent consumă aparatul de aer condiționat: exemplu de calcul

  Pentru că nu există un cost fix al curentului consumat de aparatul de aer condiționat, pentru acest calcul avem în vedere câteva variabile. 

  Astfel, să presupunem că ții pornit aparatul de aer condiționat minim opt ore pe zi, iar acesta are o putere de 1.5 kW. Înmulțind cele două valori se ajunge la un consum total de curent pe zi de 12 kWh. 

  În acest moment, costul plafonat al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh. Cu această valoare în minte, costul curentului consumat zilnic este de 8,16 lei. Însă, aparatul de aer condiționat nu va funcționa pentru a răci locuința tot anul. Ci va fi folosit cu precădere în zilele calde. 

  Producătorii estimează un maxim de 120 de zile de folosire pe timp de vară. Luând ca referință acest număr, consumul anual de curent ar fi de 1,440 kWh/an. Care s-ar traduce într-un cost anual de 979,2 lei. 

  Este important să ai în vedere că acesta este doar un exemplu. Costul real al consumului de energie electrică generat de un aparat de aer condiționat va varia în funcție de tarifele de energie din regiunea în care locuiești și de consumul efectiv al aparatului de aer condiționat care poate fluctua de la o lună la alta. 

  Consum curent aparat aer condiționat: câteva sfaturi care te pot ajuta să faci economii

  În final, ți-am pregătit câteva sfaturi utile și practice care te pot ajuta să faci economii chiar dacă folosești aparatul de aer condiționat pentru mai multe ore pe zi.

  Iată sfaturile care te ajută să faci economii: 

  • folosește tehnologiile integrate de economisire a energiei: multe aparate de aer condiționat moderne vin cu funcții de economisire a energiei, cum ar fi modul sleep sau programarea pentru oprire automată. Asigură-te că aceste funcții sunt activate; 
  • alege un aparat de aer condiționat eficient energetic: atunci când cumperi un aparat nou, acordă atenție etichetei energetice. Aparatele cu o eficiență energetică mai mare consumă mai puțină energie și pot fi mai cost-eficiente pe termen lung; 
  • folosește ventilația naturală: în loc să pornești imediat aparatul de aer condiționat, încearcă să utilizezi puterea și eficiența ventilației naturale în primele ore ale dimineții și seara, când temperatura este mai scăzută; 
  • ține ușile și geamurile închise când funcționează aparatul de aer condiționat: în caz contrat, aparatul o să aibă nevoie de un timp mai lung pentru a răci spațiul, ceea ce duce la un consum mai mare de curent;
  • mentenanța regulată: asigură-te că aparatul de aer condiționat este întreținut corespunzător. Filtrele curate ale unității interioare și o unitate exterioară bine întreținută vor funcționa mai eficient și vor consuma mai puțină energie; 
  • izolează locuința: o izolație bună a locuinței poate ajuta la menținerea temperaturii interioare și la reducerea necesității de a porni aparatul de aer condiționat atât de des. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Gabi- tehnician HVAC
  Gabi- tehnician HVAC
  8 months ago

  Ar mai fi un aspect de adaugat: in Romania pt. un motiv necunoscut se aduc aparatele notate cu puterea in BTU(british termal units) – unitate de masura folosita in special in SUA. Nu stiu de ce nu scrie in kW ca in alte zone de pe glob -probabil sa nu se sperie lumea cand vede valorile! De ex. cele mai mici aparate sunt pe la 12000BTU. Utilizand un convertor vom vedea ca aceasta ar insemna 3.5kW. Ca atare unitatile de aer conditionat(AC) se intind pe o gama de la 3.5 la aprox 14kW. Cele peste sunt deja pt. uzuri comerciale/industriale.… Read more »

  icon

  Cât curent consumă aparatul de aer condiționat și la ce costuri să te aște...