8 trucuri pentru un cuptor care arde: cum să nu îți mai strice mâncarea
publicat pe 02 iul. 2024Cuptoarele mai vechi pe gaze au tendința de a arde preparatele în partea de jos, în timpul procesului de coacere sau gătire. Căldura excesivă și distribuția ei neuniformă conduc către rezultatul nedorit. Iată o serie de trucuri pentru un cuptor care arde. Îți explicăm ce soluții AI la îndemână ca preparate să nu mai fie arse la bază. Detalii în articol.
Cuptoarele clasice pe gaze sunt în continuare una dintre cele mai populare opțiuni de preparat mâncarea. Mai ales datorită costurilor de operare reduse. Un alt avantaj este dat și de atingerea rapidă a unor temperaturi ridicate în timpul procesului de gătire. Avantaj care se transformă în dezavantaj atunci când cuptoarele ajung să ardă preparatele.
De ce arde cuptorul
Cuptoarele vechi tind să ardă preparatele la bază din mai multe cauze. Printre acestea se regăsesc felul în care a fost gândit acest tip de electrocasnic, dar și utilizarea lui nepotrivită.
Distribuția inegală a căldurii
Principalul motiv pentru care cuptorul pe gaze arde este distribuția inegală a căldurii. Acest tip de cuptor a fost construit pentru a genera căldură doar în partea de jos. Astfel, flacăra cuptorului fiind localizată în partea inferioară face ca doar această zonă să fie încălzită foarte mult.
Distribuția inegală a căldurii face ca alimentele să se coacă prea repede în partea de jos, în timp ce în partea de sus să nu fie complet coapte.
Temperatură neuniformă
În cazul multor cuptoare pe gaze, termostatul poate fi imprecis sau poate chiar să lipsească. Asta înseamnă că nu vei știi cu precizie temperatura reală din cuptor.
De exemplu, dacă setezi cuptorul la 180 de grade Celsius, este posibil ca temperatura în realitate să fie mai mare sau mai mică, influențând astfel modul în care se coc preparatele.
Fluctuații de căldură
Fluctuațiile de căldură sunt, iarăși, un motiv pentru care cuptoarele ard. Flacăra cuptorului are tendința de a se aprinde sau de a se stinge pentru a menține un nivel cât de cât optim al temperaturii.
Se ajunge astfel ca în timpul gătirii să existe perioade de căldură intensă urmate de răcire relativă. Aceste fluctuații pot contribui la arderea alimentelor, mai ales dacă sunt amplasate direct deasupra sursei de căldură.
Tăvi și rafturi nepotrivite
Tăvile și rafturile utilizate în cuptor pot influența modul în care se distribuie căldura. De exemplu, tăvile de culoare închisă absorb mai multă căldură și pot provoca arderea rapidă a preparatelor. De asemenea, poziționarea rafturilor prea aproape de sursa de căldură poate duce la o coacere inegală și arderea alimentelor.
8 trucuri pentru un cuptor care arde
Din fericire, există o serie de trucuri și ajustări pe care le poți face pentru a preveni arderea preparatelor în cuptorul pe gaze. Iată câteva trucuri utile:
1. Preîncălzește cuptorul: asigură-te că preîncălzești întotdeauna cuptorul înainte de a introduce preparatele. Acest pas ajută la stabilizarea temperaturii și reduce timpul necesar pentru a atinge temperatura dorită, prevenind astfel arderea alimentelor;
2. Verifică temperatura cuptorului: investește într-un termometru de cuptor. Dispozitivul te va ajuta să monitorizezi temperatura reală din cuptor și să faci ajustările necesare. Dacă termostatul cuptorului tău este imprecis, vei ști exact cât de mult să reduci sau să crești temperatura setată;
3. Accesorii ideale: folosește tăvi de culoare deschisă sau antiaderente, care reflectă mai multă căldură și reduc riscul de ardere. De asemenea, încearcă să poziționezi rafturile cuptorului la mijloc, astfel încât preparatele să fie mai departe de sursa de căldură inferioară;
4. Rotește preparatele: pentru a asigura o coacere uniformă, rotește tăvile la jumătatea timpului de coacere. Acest lucru este deosebit de util în cazul cuptoarelor care au puncte fierbinți sau o distribuție inegală a căldurii;
5. Tavă cu apă: dacă pui o tavă cu apă pe raftul inferior al cuptorului, atunci stabilizezi temperatura și umiditatea la interior. Trucul poate preveni uscarea și arderea alimentelor, oferindu-le o textură mai plăcută și o coacere uniformă;
6. Pune o piatră de copt: acest truc a fost și încă este folosit de multă vreme. Piatra de copt este realizată din lut cu un strat ars. Ajută la încălzirea uniformă a cuptorului și poate servi și drept un tampon de căldură. În unele cazuri, piatra de copt poate fi înlocuită cu o cărămidă;
7. Sare: în partea de jos a cuptorului poți să așezi o foaie de copt umplută cu un kilogram de sare. Rolul sării este de a stabiliza căldura în exces și de a permite coacerea uniformă. Sarea poate fi păstrată și folosită astfel pentru multă vreme, iar înlocuirea ei se poate face cu nisip;
8. Închide ușa cuptorului: dacă deschizi frecvent ușa cuptorului în timpul gătirii, atunci se vor produce pierderi de căldură și fluctuații de temperatură. Evită acest lucru și verifică starea alimentelor doar atunci când este necesar.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.