De la specialiști

Ventilatoare de tavan: 6 modele din care să alegi și criteriile după care să te ghidezi

publicat pe 03 aug. 2020

    Aparatele de aer condiționat sunt opțiunea principală pentru a răcori aerul din locuință în zilele caniculare, dar te poți orienta și către ventilatoare de tavan. Sunt o alternativă mai ieftină și care consumă mai puțin curent electric, atunci când le alegi după criteriile potrivite.

    Un ventilator de tavan nu răcește camera la fel cum o face un aparat de aer condiționat, ci doar o răcorește. Asta punctează și Iulia Văculișteanu, designer de interior la Designful. „Trebuie reținut faptul că vara nu răcește camera, ci persoanele din acea cameră. Iarna, ventilatoarele de tavan distribuie într-un mod egal aerul cald”, explică ea.

    Ventilatoarele de tavan vin într-o gamă largă de de dimensiuni, fiind realizate din lemn sau din metal, având funcții inteligente și putând fi controlate prin telecomandă sau chiar și prin clasicul lanț de tragere. Iar dincolo de a servi funcția de a aduce un flux de aer în cameră pot să fie folosite și pe post de candelabru sau lustră.

    Ventilatoare de tavan: criteriile în funcție de care le alegi

    Dimensiunea camerei. Într-o cameră mică pui unul cu o circumferință de 90 centimetri, iar în într-o încăpere mare e mai eficient unul de peste 160 centimetri. Circumferința are legătură cu diametrul cercului format de palete atunci când sunt puse în funcțiune.

    Distanța podea-tavan. Ca aerul să circule optim prin cameră e nevoie să instalezi ventilatorul la 2,15 – 2,70 metri față de podea. Dar dacă ai un tavan înalt ar fi bine să alegi un ventilator care să fie suspendat de o bară, nu să fie montat direct pe plafon.

    Puterea motorului. Un motor de 70-80 W (wați) e util pentru a răcori o cameră, dar dacă suprafața e mai mare atunci motorul ventilatorului de tavan ar trebui să aibă valori mai mari.

    Dimensiunea paletelor. Dacă îți iei un ventilator de tavan cu multe palete nu înseamnă că o să fie eficient și o să răcească o cameră așa cum te-ai fi așteptat. Din contră, poți să te trezești că aerul nu e unul răcoros și că factura ta poate să crească. „Cu cât paletele sunt mai lungi, cu atât ventilatorul de tavan este mai eficient. Un număr mai mare de rotații nu înseamnă neapărat o eficientă mai mare, până la urmă ventilatoarele au un motor care se încinge la turație mare, astfel eficiența este obținută atunci când se utilizează o paleta lungă cu o minimă rotație”, zice Iulia Văculișteanu.

    Ventilatoare de tavan: design și eficacitate

    „Legat de design, ventilatoarele de tavan se potrivesc atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, în casele din zona mediteraneană. Și în cabanele de munte cu tavane înalte și arcade. Ventilatoarele ajută la o mai bună circulație a aerului, ar fi și păcat să nu te bucuri de aerul natural, plini de aerosoli din aceste zone. Astfel în acest tip de case le consider ideale”, explică Iulia Văculișteanu.

    În ceea ce privește orașele, ventilatoarele de tavan sunt bune în acele locuri unde poate există o persoană cu afecțiuni care nu permit utilizarea unui aer condiționat. Dar ele nu sunt cele mai bune alegeri pentru tavanele joase și apartamentele clasice de dimensiuni mici sau medii.

    Ca să știi ce opțiuni de ventilatoare de tavan există pe piață, ți-am pregătit mai multe exemple. Ține cont că marea majoritatea nu au becurile incluse în set, dacă vorbim de un ventilator de tip lustră.

    Shopping: șase modele ventilatoare de tavan

    Ventilator de tavan cu lustră

    Un ventilator de tavan clasic, cu patru palete din MDF, modelul are trei trepte de viteză și patru lămpi care servesc drept lustră. Paletele se învârt în ambele direcții, puterea fiind de 220 rotații pe minut. Cu o circumferință de 132 centimetri, acest ventilator de tavan e util pentru o încăpere de dimensiuni medii.

    Emag.ro, 239 lei

    Ventilator de tavan Globo

    Ventilatorul de tavan Globo are control pe lanț. Este destinat pentru încăperi de 12 metri pătrați, are trei trepte de viteză și funcțiile de vară și de iarnă. Adică răcorește vara, iar iarna recirculă aerul cald. E disponibil în mai multe set-uri de culori și se poate monta pe un tavan cu înclinare de până la 30 de grade.

    Luminam.ro, 352 lei

    Ventilator de tavan 2 în 1 Klarstein Figo

    Acest ventilator de tavan are și un corp iluminator în același dispozitiv. E un ventilator de dimensiuni mari, dar silențios, cu trei palete și trei nivele de viteză. Are două direcții de rotație, pentru răcire și pentru circulația căldurii, fiind controlat cu o telecomandă.

    klarstein.ro, 629 lei

    Ventilator de tavan Klarstein Bolero

    Potrivit pentru un design interior modern, ventilatorul de tavan Klarstein Bolero are corpul din oțel inoxidabil, iar brațele din lemn de nuc. De asemenea, dispune și de o lampă pentru iluminare. Are un diametru de 134 centimetri, fiind controlat prin telecomandă.

    electronic-star.ro, 611 lei

    Ventilator de tavan Taurus Fresko

    Cele cinci palete cu un design unic, cu un diametru de 120 centimetri, fac ca acest ventilator de tavan să circule eficient aer în interiorul unei suprafețe și de 20 metri pătrați. Este construit din aluminiu, iar motorul este realizat din cupru pentru a oferi fiabilitate și durată în timp. Are trei viteze și un timp de funcționare de până la opt ore. Din telecomandă se poate opri și lustra.

    Emag.ro, 880 lei

    Ventilator de tavan Wonderlamp Corus

    O variantă mai scumpă, ventilatorul de tavan Wonderlamp Corus are un motor de tip DC, ceea ce înseamnă că o să ai un consum redus, iar paletele sunt realizate din ABS (un polimer termoplastic), având și componente de metal și sticlă. Are un diametru de 132 de centimetri și șase viteze. Poate să funcționeze opt ore și e potrivit pentru încăperile mari.

    Emag.ro, 1.110 lei

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa Lovedeco în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments