Metode de curățare a grătarului în funcție de model
publicat pe 21 aug. 2023Din fericire, timpul necesar de mentenanță a grătarului este minim, iar beneficiile enorme. Nu contează dacă ai un grătar de lux sau cel mai ieftin. O curățare sezonieră combinată cu una după fiecare folosire îți va îmbunătăți performanța grătarului. Un grătar curat va găti mâncare mai bună și mai sănătoasă și nu o va contamina cu posibile reziduuri.
Ca să te bucuri de preparate delicioase la grill pe tot timpul sezonului, uite câteva metode de curățare a grătarului conform celor de la The Spruce.
Cât de des să cureți grătarul?
Din motive de sănătate și siguranță, ca să nu mai zicem de gustul mâncării, grătarul ar trebui curățat întocmai ca un alt vas în care gătești. Curăță-l după fiecare folosire.
Metode de curățare a grătarului – de ce ai nevoie
Echipament/unelte și materiale
- Perie din oțel inoxidabil cu racletă pentru grătar
- Cârpe
- Perie rigidă din nailon
- Detergent pentru vase
Metode de curățare a grătarului – grilajul
Curățarea grilajului și a oricărei suprafețe de grătar care atinge mâncarea ar trebuie făcută după fiecare utilizare.
1. Curăță gratiile. Imediat după sesiunea de gătirea, curăță gratiile atunci când nu mai sunt fierbinți, dar încă calde. Folosește peria din oțel inoxidabil ca să cureți resturile de mâncare de pe gratii.
2. Răzuiește mâncarea arsă. Folosește racleta de la perie (sau una separată, dacă nu ai unealta 2 în 1) ca să cureți resturile de mâncare arsă.
3. Șterge grilajul. Folosește o cârpă umedă ca să îndepărtezi bucățile răzuite de pe gratii. Asigură-te că nu au rămas fire de la perie pe grătar (chiar nu vrei bucăți de sârmă în mâncare).
Dacă ai grilaj din fontă, curăță-l complet, apoi unge-l cu puțin ulei vegetal cu un prosop de hârtie ca să-l menții în cea mai bună formă. Fonta trebuie inspectată în mod regulat fiindcă este cea mai predispusă la rugină.
4. Înmoaie grilajul dacă e nevoie. În cazul în care cureți grilajul după fiecare sesiune de gătire, eviți acumularea de reziduuri grase pe el. Dacă uiți să faci asta de mai multe ori, va fi nevoie să înmoi grilajul într-o găleată cu apă fierbinte și detergent de vase.
Metode de curățare a grătarului cu cărbuni
Grătarele în care folosești cărbuni au niște probleme unice legate de cantitățile de cenușă generată. Uite cum să le cureți.
1. Aruncă cenușa după fiecare utilizare. Cenușa rămasă în grătar poate atrage umezeala. Cenușa combinată cu umezeala va forma o substanță similară cu cimentul, care poate fi extrem de dificil de curățat.
Ca să cureți rapid cenușa, păstrează lângă grătar o găleată din metal (nu plastic și nici altceva care poate lua foc) cu capac. Aruncă în ea cenușa și cărbunii rămași când totul s-a răcit. Ține găleata într-un loc unde nu se poate uda.
Transferă cenușa colectată la gunoi când găleata s-a umplut și ai încredere completă că nu mai mai sunt cărbuni încinși în ea.
2. Curăță toate părțile grătarului o dată pe an. La începutul sau finalul fiecărui sezon de grătar, sau o dată pe an dacă ai gătit tot anul la grătar, curăță bine grătarul cu apă fierbinte cu detergent de vase și cu o perie rigidă din nailon.
Pentru o curățare completă, fă asta sistematic, începând cu suprafețele de sub capac și coborând pe pereții laterali și pe fundul spațiului de gătit. Curăță bine și tava de picurare.
Încheie sesiunea de curățare ștergând grătarul de sus în jos cu apă caldă. Șterge-l apoi cu o cârpă uscată ca să previi ruginirea.
3. Oferă-ți timp. Poate fi dificil dacă nu ai mai curățat de mult timp grătarul, așa că pregătește câteva ore special pentru asta. S-ar putea să fie nevoie de mai multe sesiuni de curățare și mai multe găleți cu apă fierbinte. E mai bine să faci tipul ăsta de curățare profundă la finalul sezonului de gătire la grătar, înainte să-l depozitezi pentru iarnă. Astfel, va fi gata de utilizat atunci când începe noul sezon.
Metode de curățare a grătarului cu gaze
Multe persoane care au grătare cu gaze au impresia că nu mai trebuie să depună efort și să le curețe pentru că majoritatea modelelor mai noi au o setare de autocurățare. Setarea asta încinge grătarul și arde unele dintre reziduuri, dar nu e un substitut pentru curățarea regulată a aparatului.
1. Curăță grilajul și cuva după fiecare utilizare. E important să faci asta mai ales la grătarele cu gaze fiindcă temperaturile înalte pot coace grăsimea și resturile de mâncare care se întăresc rapid după ce se răcește grilajul. Astfel devine mai greu de curățat.
2. Curăță deflectoarele de căldură. Multe grătare cu gaze au niște plăci subțiri din oțel înclinate în formă de „V”, care separă arzătoarele de camera de gătit. Aceste deflectoare de căldură ajută la distribuirea uniformă a căldurii în jurul spațiului de gătit și pentru a împiedica flăcările să ardă alimentele. Grăsimea și reziduurile alimentare se scurg adesea pe aceste deflectoare.
Curăță deflectoarele după fiecare trei sau patru utilizări ale grătarului. Scoate-le și freacă-le cu apă caldă cu detergent de vase și cu o perie din nailon sau un burete abraziv. Usucă-le complet înainte să le bagi la loc în aparat.
3. Curăță toată părțile o dată pe an. Curăță inclusiv arzătoarele în sine, pereții laterali, fundul compartimentului de gătit și tava pentru picurare cel puțin o dată pe an cu apă caldă și detergent de vase. Curățarea sezonieră sau anuală necesită o dezasamblare simplă, ca să poți curăța fiecare parte individual. Lasă fiecare element să se usuce complet înainte de a reasambla grătarul. Asigură-te că deconectezi racordurile de gaz înainte să scoți arzătoarele.
Arzătoarele necesită o atenție mai mare. Asigură-te că jeturile (găurile mici pe unde ies flăcările) nu au resturi în ele. Cu un fir de sârmă subțire sau cu un ac poți să rezolvi fiecare gaură astupată.
În final, șterge exteriorul grătarului cu apă caldă. Șterge-l apoi cu un prosop din hârtie ca să previi ruginirea.
4. Inspectează toate părțile. Curățarea anuală reprezintă și un moment ideal ca să inspectezi toate părțile grătarului și să le înlocuiești pe cele uzate sau stricate. Găsești la magazinele de specialitate majoritatea părților unui grătar.
Acoperă grătarul dacă îl ții afară
Poate părea evident, dar e extrem de important să acoperi grătarul dacă îl ții afară. Fără o acoperitoare, tot praful, mizeria, polenul și pânzele de insecte îți vor acoperi în afara sezonului și grătarul. De asemenea, grătarul stă mai uscat sub o acoperitoare impermeabilă. Astfel reduci coroziunea pieselor metalice.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să cureți pielea întoarsă fără să o deteriorezi și cum s-o îngrijești pe termen lung
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce și cum e indicat să cureți cât mai eficient jaluzelele orizontale din pânză
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățenia în casă: de unde e bine s-o începi și ce reguli funcționează cel mai bine
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.