UTILE

Am descoperit ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală la timp: pericole și costuri asociate

    E de datoria ta să știi ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală la timp. Pericolele se răsfrâng asupra ta și asupra echipamentului. Iar amânarea operațiunii poate avea efecte nedorite. Am discutat cu un specialist ca să înțeleg ce înseamnă revizia la centrală și verificarea tehnică și așa am aflat ce am de făcut. 

    De ceva vreme, în aplicația furnizorului meu de gaze îmi apare un mesaj cel puțin îngrijorător. Pe scurt, mesajul spune că nici revizia și nici verificarea periodică a centralei pe gaz din apartamentul în care stau cu chirie nu au fost efectuate la timp. Sigur că vina, dacă vreți, e împărțită la noi între mine și proprietar. Însă asta nu scuză faptul că revizia centralei trebuie efectuată la timp pentru a nu se ajunge la neplăceri. 

    Revizie centrala
    Mesajul care ar trebui să te mobilizeze și pe tine

    Cu ideea asta în minte am căutat să aflu ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală la timp. Pentru că primele gânduri m-au dus, evident, către pericole mari pentru mine și pentru familia mea. 

    Ca să mă lămuresc exact, am stat de vorbă cu Mircea Sparlac, Director Tehnic la Romstal. 

    Revizie anuală la centrală vs verificarea tehnică periodică 

    Mircea îmi spune că realizarea reviziei centralei poate să identifice din timp apariția de defecte tehnice și poate să prevină intrarea centralei în avarie. 

    Dacă faci revizia la centrală la timp, atunci bifezi trei aspecte importante: 

    • apariția defectului în perioada de încălzire; 
    • limitezi propagarea unor defecte și la alte componente din centrala termică; 
    • verificarea condițiilor de funcționare necorespunzătoare, care pot duce la defectarea unor componente.

    Ca să mă lămurească și mai clar, Mircea Sparlac mi-a arătat și care este diferența dintre o revizie anuală și o verificare tehnică periodică. 

    Revizia anuală are de-a face cu verificarea componentelor centralei și cu stare lor de funcționare actuală. Este vorba despre elemente precum schimbătorul de căldură, pompa și vasul de expansiune, ventilatorul, elementele de automatizare, vanele sau supapele. 

    Practic, prin revizia anuală la centrală se constată dacă aceste componente tehnice își îndeplinesc rolul și sunt conforme. 

    Pe de altă parte, verificarea tehnică periodică se face din doi în doi ani, conform legii în vigoare. „În urma acestei verificari se eliberează un document care autorizează funcționare centralei. La verificare se urmăresc elementele de siguranță ale centralei dacă sunt conforme cu normele de funcționare”, explică Mircea Sparlac. 

    La ce pericole te expui dacă nu faci revizia la centrală la timp

    Cum primul gând a fost să aflu ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală la timp, l-am întrebat pe Mircea la ce pericol m-am expus până acum. 

    În cazul lipsei verificării tehnice periodice, funcționarea echipamentului poate fi stopată de către distribuitorul de gaze. 

    În schimb, dacă era vorba de o centrală electrică, acest tip de echipament nu necesita verificare tehnică periodică, atenționează Mircea. Asta pentru că „centrala electrică nu intră sub incidența prescriptiilor date de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Pentru că sistemul de alimentare cu gaz și evacuarea gazelor arse nu se regasesc în centrala electrica. Restul componentelor au aceeași procedură de analiză a stării de funcționare”, completează specialistul. 

    Când vine vorba de revizia anuală la centrala pe gaze, pericolul se răsfrânge mai mult asupra echipamentului în sine. Prin scăderea perioadei de funcționare. 

    Revizie centrală: la ce costuri să te aștepți 

    Pentru cele două tipuri de operațiuni există și niște costuri asociate despre care am aflat și despre care ar fi bine să știi și tu. 

    Costul pentru o revizie anuală la centrală variază în funcție de puterea termică a echipamentului și de tipul constructiv. Mircea Sparlac spune că un cost estimativ ar fi între 100 și 300 de euro. 

    În final, am conștientizat că e datoria mea să țin în siguranță buna funcționare a centralei. Asta pentru că pot prelungi durata de viață a centralei, iar dacă vreau o garanție extinsă e nevoie să realizez revizia anuală la timp. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA