Smart ideas

Cu ce se curăță rugina de pe metal: 5 metode simple și la îndemână

publicat pe 10 iul. 2020

    Când pe un obiect din metal rămâne apă mai multe zile la rând, începe procesul de oxidare și poate rugini. Dar asta nu înseamnă neapărat că s-a stricat și nu-l mai poți folosi. Necesită un pic mai mult efort, dar există metode prin care poți curăța rugina de pe suprafețele din metal.

    Dacă ai obiecte afectate și vrei să afli cu ce se curăță rugina de pe ele, cei de la Apartment Therapy au testat câteva metode, care au dat rezultate bune. Unele pot părea puțin ciudate, dar sunt cu ingrediente pe care posibil să le ai deja la îndemână.

    1. Cu ce se curăță rugina: bicarbonat de sodiu

    Cu ce se curăță rugina
    Lasă bicarbonatul de sodiu să acționeze cel puțin 50 de minute

    Metoda: spală metalul și scutură-l de apă. Presară bicarbonat de sodiu peste obiect (se va lipi de zonele umede) și asigură-te că ai acoperit toate părțile afectate de rugină. Lasă bicarbonatul să acționeze aproximativ o oră și apoi curăță cu un burete sau o perie din metal, înlăturând rugina de pe obiect. Clătește cu apă și usucă cu prosopul.

    Funcționează cel mai bine pe: rugină nu foarte severă, tigăi, lanțuri puțin ruginite, metal subțire.

    Pro: este o metodă simplă, cu un ingredient comun și ieftin.

    Contra: durează aproximativ o oră până poți să începi îndepărtarea ruginei. Cheia stă în folosirea de burete abraziv sau o perie din sârmă, așa că fii pregătită să transpiri puțin.

    2. Cu ce se curăță rugina: baie de oțet

    Metoda: scufundă obiectul afectat de rugină într-un recipient cu oțet alb și lasă-l acolo peste noapte. Scoate obiectul și curăță-l cu o perie sau cu un burete din metal. Dacă obiectul nu poate fi scufundat, înfășoară părțile afectate de rugină în prosoape înmuiate în oțet.

    Funcționează cel mai bine pe: Unelte sau obiecte cu multă rugină, făcute în totalitate din metal, care pot fi scufundate fără riscul de a li se distruge anumite bucăți în proces.

    Pro: Este o metodă foarte ușoară. Nici nu trebuie să depui cine știe ce efort când cureți rugina, după ce ai scos obiectul din oțet.

    Contra: Obiectul trebuie lăsat peste noapte, deci nu-l poți curăța imediat.

    3. Cu ce se curăță rugina: cartofi și detergent pentru vase

    Metoda: sună ciudat, dar chiar funcționează. Taie un cartof pe jumătate și pune detergent pentru vase pe partea proaspăt tăiată. Folosește cartoful ca un burete cu care freci obiectul afectat de rugină, care se va îndepărta cu ușurință.

    Funcționează cel mai bine pe: pete mici și nu foarte profunde de rugină de pe suprafețe.

    Pro: este o metodă ușoară și relativ rapidă de curățare a ruginei. Merge de minune pentru aparatele din bucătărie. Probabil că ai deja la îndemână și cartofi, și detergent pentru vase.

    Contra: riști să faci multă mizerie, așa că neapărat curăță obiectul deasupra unei chiuvete, sau undeva afară unde poți să faci asta cu ușurință.

    4, Cu ce se curăță rugina: acid citric

    Cu ce se curăță rugina acid citric
    Acidul citric curăță suprafețele ruginite tare

    Metoda: poate că nu ai ingredientul ăsta acasă, dar îl găsești în mai multe magazine și online. Pune câțiva centimetri de apă fierbinte într-un bol și amestecă cu două-trei linguri de acid citric.Pune în compoziția rezultată obiectul afectat de rugină și lasă-l acolo peste noapte. Dimineață șterge obiectul cu o perie, clătește-l cu apă și apoi usucă-l cu un prosop.

    Funcționează cel mai bine pe: obiecte foarte afectate de rugină, care pot fi scufundate cu totul în soluție fără li se strice alte componente. De exemplu, dacă obiectul are mânerul vopsit, acidul citric va coroda vopseaua.

    Pro: face o treabă impecabilă. Nu depui mult efort.

    Contra: majoritatea oamenilor nu au acest ingredient în cămară, dar se găsește ușor.

    5. Cu ce se curăță rugina: lămâie și sare

    Cu ce se curăță rugina sare și lămâie
    Lasă amestecul de lâmâie și sare să acționeze aproximativ o oră

    Metoda: pune un strat generos de sare pe partea ruginită, taie o lămâie în două (poți folosi și lime) și stoarce sucul peste sare. Lasă compoziția să stea așa o oră, apoi curăță rugina odată cu crusta formată. Dacă mai rămân pete de rugină, repetă procedura și lasă compoziția să acționeze încă o oră-două. Clătește cu apă și usucă cu un prosop.

    Funcționează cel mai bine pe: pete de rugină nu foarte profunde. Funcționează foarte bine pe cuțitele de bucătărie care au prins câteva pete mici de rugină.

    Pro: este un proces blând din punct de vedere abraziv, cu ingrediente pe care sigur le ai deja prin casă.

    Contra: dacă obiectul curățat este un cuțit de bucătărie, trebuie să fii foarte atentă să nu te tai. Poți să porți mănuși sau să faci asta pe o suprafață plană ca să minimalizezi riscul de accidentare.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments