Casă mai bună

Câteva soluții DIY ca să cureți inoxul de rugină fără să zgârii suprafața

  Oțelul inoxidabil ruginește și probabil că te întrebi și cu ce se curăță inoxul de rugină. Și poți sta fără grijă, avem soluții pentru tine, fie că vrei să știi cu ce se curăță oalele de inox, fie chiuveta, frigiderul sau alte suprafețe.

  Oțelul inoxidabil ruginește deși este rezistent la coroziune – în anumite condiții, deși nu la fel de tare și rapid precum tipurile convenționale de oțel. Oțelul inoxidabil ruginește atunci când este expus la substanțe chimice dăunătoare, precum soluție salină, grăsime, umiditate sau căldură pentru perioade lungi de timp.

  Oțelul inoxidabil ruginește: soluții pentru chiuvetă, frigider și oale din inox

  Îndepărtarea ruginii de pe suprafețele de inox este importantă pentru aspectul acestuia, dar importanța procesului de curățare depășește aspectul decorativ. Pentru că oțelul inoxidabil ruginește, petele de rugină, dacă nu sunt ținute sub control, pot avaria și deteriora structura produselor și componentelor chiuvetei, frigiderului sau a altor obiecte și aparate din oțel inoxidabil afectând, așadar, funcționalitatea acestora.

  Cum se curăță inoxul cu produse pe care le ai deja în casă: frigiderul

  Pentru frigiderul de inox, precum și pentru alte aparate și obiecte din oțel inoxidabil, poți apela la produse pe care le ai deja în casă, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul.

  Metoda 1. Bicarbonatul de sodiu

  Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cei mai eficienți detergenți naturali de bucătărie. Datorită abraziunii sale ușoare și abilităților sale de curățare, bicarbonatul de sodiu este perfect pentru curățarea frigiderului, dar și a chiuvetelor din inox. Este alegerea perfectă pentru îndepărtarea petelor de rugină.

  Ai nevoie de:

  • detergent de vase obișnuit;
  • ¼ cană de bicarbonat de sodiu;
  • ¼ cană de apă caldă;
  • o periuță de dinți veche;
  • o pânză curată.

  Curăță pata de rugină cu apă și săpun delicat, apoi amestecă bicarbonatul de sodiu și apa caldă până când se formează o pastă. Aplică pasta pe rugină cu periuța de dinți și freacă ușor zona până când pata dispare. Repetă procesul dacă este necesar. După ce ai îndepărtat petele, clătește zona cu apă curată și ștergeți-o cu o cârpă uscată.

  frigider de inox doua usi
  Bicarbonatul îți face lună frigiderul din inox

  Metoda 2. Oțetul

  Oțetul este probabil singurul produs de uz casnic care are la fel de multe utilizări în curățenie precum bicarbonatul de sodiu. Oțetul conține acid acetic, care funcționează ca agent de curățare ușor coroziv în îndepărtarea ruginii și murdăriei. Utilizarea oțetului este o metodă foarte bună de îndepărtare a petelor de rugină de pe bateria căzii sau de pe alte suprafețe din oțel inoxidabil.

  Pentru rezultate similare poți înlocui oțetul cu suc de lămâie. Curățarea regulată cu oțet este o modalitate fantastică de a preveni rugina pe inox.

  Ai nevoie de:

  • două cani de otet alb;
  • o periuță de dinți veche;
  • un castron sau cană mică;
  • o pânză curată.

  Umple recipientul cu oțet și scufundă articolul din inox, dacă este posibil. Dacă bucata este prea mare pentru a fi scufundată în oțet, toarnă oțetul peste pata de rugină. Lasă oțetul să acționeze timp de aproximativ cinci minute.

  Curăță petele persistente cu perii periuței de dinți până când le îndepărtezi complet. Clătește suprafața cu apă și șterge-o cu o cârpă curată și uscată.

  Metoda 3. Cremă de tartru

  Dacă te întrebi cum se curăță inoxul de rugină, utilizarea cremei de tartru, cunoscută și ca bitartrat de potasiu și folosită la gătit, ca agent natural de creștere, este un răspuns potrivit. La fel ca acidul acetic, crema de tartru curăță cu ușurință petele de rugină. Încearcă această metodă dacă oțetul și bicarbonatul de sodiu nu au făcut față provocării.

  Ai nevoie de:

  • 1 lingură cremă de tartru;
  • ⅛ linguriță suc de lămâie;
  • o pânză moale sau burete;
  • o pânză uscată.

  Combină crema de tartru și sucul de lămâie într-un bol. Înmoaie apoi buretele sau cârpa de vase în amestec și aplic-o pe pata de rugină. Freacă ușor locul până când pata dispare. Clătește la final zona cu apă curată și șterge-o cu o cârpă umedă.

  Cum se curăță inoxul: scapă de petele rezistente cu un efort minim

  Oțelul inoxidabil ruginește, iar opțiunile prezentate mai sus s-ar putea să nu dea întotdeauna rezultate, mai ales dacă e vorba de pete de rugină serioase. În acest caz va fi nevoie să apelezi la agenți de curățare mai puternici.

  În comerț există o mulțime de produse de curățare, dar dacă ești gata să scoți artileria grea, tipsbulletin.com vine cu sugestii.

  Acidul oxalic este un ingredient care face minuni în calitate de produs de curățare pentru metale și este o metodă sigură de îndepărtare a petelor de rugină de pe oțelul inoxidabil.

  Ai nevoie de:

  • două căni de acid oxalic;
  • o sticla cu pulverizator;
  • mănuși de cauciuc;
  • mască de protecție;
  • ochelari de protecție;
  • un burete moale;
  • o cârpă uscată sau un prosop de hârtie.

  Poartă întotdeauna echipament de protecție adecvat și acordă o atenție sporită ventilației atunci când lucrezi cu acid oxalic, pentru că expunerea pe termen lung poate irita pielea, ochii și plămânii.

  Îmbrăcă-te cu echipamentul de siguranță. Umple recipientul cu acid oxalic și pulverizează pe zona afectată de rugină. Lasă soluția să acționeze timp de aproximativ un minut.

  Freacă apoi suprafața din oțel inoxidabil până când rugina se îndepărtează. Clătește suprafața cu apă curată și usuc-o folosind o cârpă curată.

  Oțelul inoxidabil ruginește: află cum se curăță oalele de inox

  Există o mulțime de modalități de îngrijire a vaselor și tigăilor din inox. Tefal vine cu câteva propuneri sigure, care nu vor afecta vasele, și eficiente.

  Un sfat valoros? Nu uita să înmoi întotdeauna oala sau tigaia în apă caldă înainte de a începe procesul de curățare.

  Metoda 1. Lămâie și sare

  Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de curățare a unei tigăi sau oale din oțel inoxidabil este să folosești zeamă de lămâie și sare. Taie lămâia în jumătate și pune sare pe partea de interior. Freacă apoi petele până le îndepărtezi complet și spală tigaia.

  oale de inox rugina
  Cu lămâie și un pic de sare poți curăța oalele din inox

  Metoda 2. Bicarbonat de sodiu

  Bicarbonatul de sodiu chiar face minuni în îndepărtarea petelor de rugină de pe obiectele din inox. Umple oala cu apă caldă și adăugă trei linguri de bicarbonat de sodiu. Lasă apa să fiarbă câteva ore, apoi las-o la răcit înainte să freci vasul cu bicarbonat și o cârpă moale. La fel de eficientă este și metoda oțetului prezentată anterior.

  Cu ce se curăță chiuveta de inox: soluții sigure și eficiente

  Dacă vrei să știi cu ce se curăță chiuveta de inox, trebuie să ai în vedere o regulă: folosește produse blânde pentru a evita zgârierea.

  Curățarea eficientă a chiuvetei de inox este foarte importantă pentru întreținerea acesteia, dar și pentru aspectul general al bucătăriei.

  Chiuvetele din oțel inoxidabil sunt o alegere populară, raportul calitate-preț fiind unul foarte bun. Sunt incredibil de durabile și în mod normal foarte ușor de îngrijit (spre deosebire de chiuvetele ceramice, de exemplu, care sunt mult mai pretențioase din punct de vedere al îngrijirii).

  Dacă ai o chiuvetă din oțel inoxidabil, probabil că o cureți zilnic cu un dezinfectant din comerț, dar există metode mult mai bune pentru a păstra chiuveta curată și strălucitoare.

  chiuveta de inox bucatarie mica
  Poți să cureți chiuveta cu produse de spălat geamurile

  Cum se curăță ca la carte chiuveta din inox?

  A ști cum să cureți o chiuvetă din oțel inoxidabil în mod corect înseamnă să știi ce unelte și ce produse de curățare sunt potrivite, dar și care sunt acelea de care trebuie să te ferești.

  Publicația Women&Home vine în ajutorul nostru cu sfaturi valoroase pentru curățarea eficace a chiuvetei din oței inoxidabil:

  1. Scapă de resturile de alimente adunate în chiuvetă și clătește-o. Chiar dacă uneori nu ai chef să cureți chiuveta după tine și ești tentată să lași treaba pe mâine, trebuie să știi că bucățelele de mâncare și firimiturile rămase pe fundul chiuvetei facilitează înmulțirea bacteriilor. Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când cureți chiuveta din oțel inoxidabil este să scoți toate articolele esențiale de bucătărie din chiuvetă (furculițe, linguri sau cuțite) și să scapi totodată de excesul de mâncare. Folosește un prosop de bucătărie pentru a arunca bucățile rămase în orificiul de alimentare și șterge zona din jurul chiuvetei, apoi stropește rapid chiuveta cu apă pentru a îndepărta bucățile de resturi care ar putea rămâne în urmă.
  2. Folosește o cârpă sau un burete nu foarte abraziv. O spălare sănătoasă și ștergerea chiuvetei cu partea moale a buretelui sau cu o cârpă este suficientă pentru întreținere. Un burete de sârmă ar putea zgâria inoxul, așa că este important să folosești unul pentru curățare delicată. Folosește și un degresant bun și șterge chiuveta ușor, dar ferm. Nu rata robinetele și scurgerea. Apoi clătește cu apă și treaba-i gata.

  Poți să folosești la fel de bine detergentul de vase, însă cheia reușitei este să îl lași în chiuvetă până murdăria se înmoaie – produsul trebuie lăsat să acționeze înainte să fie îndepărtat.

  Cu ce se curăță chiuveta de inox: produsele de curățat geamuri au puteri magice

  Înarmează-te cu un prosop de bucătărie textil rezistent și un produs de spălat geamurile de calitate. Stropește chiuveta și șterge-o persistent. Poți să folosești și-un produs făcut în casă, din oțet alb și suc de lămâie.

  Sfaturi de bun augur pentru păstrarea chiuvetei din oțel inoxidabil într-o stare excelentă

  Chiuveta are nevoie de atenție permanentă dacă vrei să menții curățenia în bucătărie. Dar îți poți ușura treaba dacă:

  1. Clătești de fiecare dată chiuveta după utilizare.
  2. O speli cu detergent de vase ori de câte ori speli vasele.
  3. Acorzi o atenție deosebită curățării atunci când observi depuneri de calcar.
  4. Nu folosești clor – clorul și oțelul inoxidabil pot reacționa, lăsând pete pe suprafața chiuvetei sau a altui obiect din inox.

   

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Câteva soluții DIY ca să cureți inoxul de rugină fără să zgârii suprafa...