CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Soluții DIY și din comerț cu care poți curăța rugina de pe haine și celelalte textile din casă

  Petele de rugină sunt unele dintre cele mai dificile de scos din țesături. Dacă pentru suprafețele din metal câteva soluții antirugină te scapă rapid de pete, la țesături ai nevoie de mai multă răbdare și timp, și nu ai niciodată garanția că vei reuși în totalitate. Dar avem câteva recomandări.

  Petele de rugină de pe țesături nu se pot scoate doar prin spălarea la mașină, iar clorul le face să fie permanente. Dar uite niște soluții antirugină pe care să le încerci pe haine și pe covoarele care au avut ghinionul să se murdărească, plus câteva sfaturi de prevenire.

  Sunt mai multe produse pe care le poți folosi, unele dintre ele probabil că le ai deja prin casă. Ca să te apuci de curățat ai nevoie de o lavetă, sare de masă, suc proaspăt de lămâie, bicarbonat de sodiu, bitartrat de potasiu (cremă tartar), peroxid de hidrogen și detergent pentru pete dificile.

  Dacă pata rămâne după tratamentul inițial, repetă aceiași pași sau încearcă o altă soluție sau detergent.

  Soluție antirugină cu sare și suc de lămâie

  soluții antirugină lămâie și sare
  Sucul de lămâie și sarea, un duo eco pentru curățare

  Pentru un tratament non-toxic încearcă combinația de sare și suc de lămâie. Pune sare pe pata de rugină și deasupra stoarce suc de lămâie. Apoi lasă articolul de îmbrăcăminte la soare să se usuce. Razele ultraviolete ale soarelui vor grăbi reacția amestecului. Varianta asta va funcționa de minune pentru țesăturile albe sau de culoare ecru. Dacă pata este pe o haină colorată, testează întâi sucul de lămâie pe o porțiune mai ascunsă a țesăturii ca să vezi dacă nu cumva o decolorează.

  Soluții antirugină sub formă de pastă

  Amestecurile cu bicarbonat de sodiu sunt unele dintre cele mai populare soluții pentru curățenie

  Dacă vrei ceva mai rapid și mai puternic, poți încerca să faci o pastă împotriva petelor de rugină. Amestecă o linguriță de cremă de tartar cu una de bicarbonat de sodiu și câteva picături de peroxid de hidrogen. Aplică pasta pe pată și las-o să acționeze timp de 30 minute înainte să clătești bine materialul.

  Soluții antirugină din comerț

  soluții antirugină detergent
  (StainBlaster Rust Remover EcoLab, eMag, 77,95 lei)

  Poți scăpa de petele încăpățânate de rugină cu un detergent din comerț. StainBlaster Rust Remover de la Ecolab este un detergent special pentru petele lăsate de metal și rugină pe textile și poate fi folosit pe bumbac, amestecuri de poliester și bumbac, vâscoză și in. Înmoaie în apa locul unde este pata, aplică detergentul și lasă să acționeze între cinci și zece minute, apoi spală haina în mod obișnuit.

  Înainte de aplicare pe textile, fă un test să vezi cum se comportă la contactul cu detergentul. Să nu aplici pe textile din poliester simplu, lână, mătase, lycra, acril, poliamidă și țesături colorate delicate.

  Soluții antirugină pentru covoare și tapiserii

  Dacă la covor poți satura zona cu soluția antirugină, la tapiserii folosește mai puțină

  Pentru scoaterea petelor de rugină de pe covoare și tapiserii vei avea nevoie de următoarele unelte: cuțit de întins, un aspirator, un bol și lavete (sau cârpe) albe. Ca ingrediente îți trebuie detergent lichid pentru vase, amoniac, sare (opțional), suc de lămâie (opțional).

  Pentru început, folosește cuțitul ca să răzuiești rugina de pe material și apoi aspiră zona ca să scapi de particulele libere.

  Într-un bol mic, amestecă două lingurițe de detergent lichid pentru vase cu o linguriță de amoniac pentru gătit și două cești de apă caldă. Îmbibă o cârpă albă curată în soluția antirugină rezultată și toarnă lichid pe zona cu pata (pentru tapiserii folosește mai puțină soluție). Lasă soluția să acționeze cel puțin cinci minute, apoi șterge cu o altă cârpă curată. Folosește părțile curate ale cârpei pe măsură ce se transferă pata de rugină. La final șterge cu o cârpă înmuiată în apă simplă ca să cureți spuma care a rămas în țesătură de la detergent. Lasă covorul sau tapiseria să se usuce.

  Dacă nu s-a dus în totalitate pata, fă o pastă densă din sare de masă și suc de lămâie (aproximativ o pătrime dintr-o ceașcă de sare cu o linguriță de suc de lămâie). Aplică pasta pe pată și lasă amestecul să acționeze cel puțin două ore sau până se usucă total. După ce s-a scurs timpul de acțiune, aspiră zona.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Soluții DIY și din comerț cu care poți curăța rugina de pe haine și celel...