UTILE

6 tips&tricks pentru curățarea cuptorului cu substanțe pe care le ai deja în casă

publicat pe 27 feb. 2023

    Nu toate substanțele clasice, din comerț, te ajută să cureți cuptorul în mod eficient. Bicarbonatul de sodiu, oțetul sau sarea de masă pot fi soluții mult mai potrivite, pentru rezultate mai bune. De aceea, ți-am pregătit câteva tips&tricks ca să știi cum să cureți cuptorul cu substanțe pe care le ai deja în casă.

    Curățarea cuptorului poate să fie un task cu adevărat solicitant și chiar deloc plăcut. Indiferent că îl folosești pentru a găti ocazional sau că îl folosești zilnic pentru mesele în familie, cuptorul nu poate să fie ținut curat tot timpul. Inevitabil vei mai descoperi o pată de grăsime, un rest de mâncare sau tot felul de urme.

    E posibil ca în acest caz să te gândești că doar o curățenie minuțioasă cu substanțe chimice din comerț te poate ajuta să ai cuptorul curat. Însă, substanțele comune, pe care le ai deja în casă, te pot ajuta să „scoți la față” cuptorul mult mai bine. Murdăria și grăsimea pot dispărea dacă știi să cureți corect cuptorul cu substanțe comune, care sunt mult mai de efect.

    Chit că ai un cuptor electric sau unul pe gaz, iată câteva tips&tricks de la Real Simple care te vor ajuta să îl cureți mai bine fără să folosești substanțe cu prea multe chimicale.

    1.Curățare cuptor: aspiră înainte să cureți

    Sună un pic ciudat, așa e. Dar înainte să te apuci să cureți cuptorul e indicat să îl aspiri. În felul ăsta scapi de particulele mai mici sau mai mari de murdărie, praf, chiar și păr sau de resturi de mâncare arse. De asemenea, dacă cuptorul are această funcție, setează și un ciclu de autocurățare pentru un rezultat și mai bun.

    Un aspirator de mână se poate dovedi foarte util în cazul de față. Dacă nu ai un aspirator, atunci foloseste-te de o cârpă și adună resturile în felul acesta.

    2.Curățarea cuptorului cu bicarbonat de sodiu și oțet

    curatare cuptor shutterstock
    Bicarbonatul de sodiu ajută la curățarea eficientă a cuptorului Foto: Shutterstock

    Combinația dintre bicarbonat de sodiu și oțet poate să fie o soluție salvatoare pentru a curăța foarte multe obiecte de uz caznic, între care și cuptorul. Mai mult, folosirea acestor două substanțe te poate scuti de cheltuieli inutile.

    Pentru a curăța cuptorul trebuie, în primul rând, să amesteci o jumătate de cantitate de bicarbonat de sodiu cu apă pentru a crea o pastă. Întinde pasta pe fundul cuptoruui, pe pereții laterali și pe interiorul ușii de sticlă, dar fără să acoperi elementele care încălzesc.

    Lasă amestecul să acționeze pentru câteva ore sau chiar peste noapte. Apoi, într-o sticlă, pune jumătate de cantitate de apă și jumătate de cantitate de oțet și pulverizează peste mixul de bicarbonat de sodiu. Acidul din oțet va reacționa cu bicarbonatul și va forma o spumă. În felul acesta, petele de mâncare arsă din cuptor vor dispărea.

    La final, cu o cârpă uscată poți îndepărta resturile rămase. Iar cu o cârpă umedă poți să ștergi toate zonele din cuptor unde ai aplicat mixul de bicarbonat de sodiu.

    3.Sarea scoate petele și ajută la curățarea cuptorul

    Sarea de masă, pe care oricare dintre noi o avem în casă, poate ajuta la îndepărtarea rapidă a petelor. Cunoști următorul scenariu: gătești ceva și găsești, inevitabil, pe fundul sau pe pereții cutorului, tot felul de urme și resturi.

    Când cuptorul încă e cald, pune sare pe pete și lasă să acționeze până când mediul interior se răcește. Ulterior, pata, că e vorba de una de grăsime sau de un rest consistent de mâncare, se va curăța foarte ușor.

    4.Aburii de oțet, altă soluție pentru o curățare eficientă a cuptorului

    Aburii de oțet se absord mult mai repede în murdăria din cuptor, o înmoaie și astfel devine mai ușor de curățat.

    Înainte de orice, firbe apă într-o oală, cam o treime din cantitatea vasului. După ce fierbe, adaugă o cantitate egală de oțet. Lasă să fiarbă totul pentru maxim 30 de secunde.

    Ia oala de pe aragaz și pune-o pe grătarul cuptorului, după care închide ușa. Mixul de apă clocotită și oțet trebuie să stea în cuptor pentru cel puțin o oră. După această perioadă te vei putea apuca imediat de curățarea cuptorului. Murdăria din interior se va desprinde mult mai ușor decât dacă încerci să o scoți cu un burete, prin frecare.

    5.Curățare cuptor cu apă și lămâi

    curatare cuptor shutterstock
    Murdăria din interiorul cuptorului se va curăța mai usor dacă folosești apă și lămâi Foto: Shutterstock

    Un fel de ciclu de curățarea natural al cuptorului poate să fie făcut cu o cantiate mică de apă și cu două lămâi. Ai nevoie de o tavă în care să pui apă la care să adaugi sucul de la două lămâi. Sau le poți lăsa tăiate în jumătați.

    Pune tava în cuptor și pornește un ciclu scurt de gătire. După apa începe să fiarbă oprește căldura și lasă să acționeze. La fel ca în cazul oțetului, murdăria și grăsimea din interiorul cuptorului se vor putea curăța mai ușor grație aburilor. Lasă cuptorul să se răcească, scoata tava și curăță cu o cârpă umedă.

    6.Cum cureți eficient rafturile cutorului

    Nici rafturile sau tăvile cuptorului nu trebuie omise în procesul de curățare al acestuia. Pentru rezultate bune, ideal ar fi să cureți rafturile cuptorului în afara acestuia. De aceea, o soluție ar fi să le scoți și să le pui în cada de baie. Umple cada până când rafturile sunt acoperite cu apă și adaugă și o tabletă pentru mașina de spălat vase.

    Tabletele pentru curățarea vaselor sunt foarte eficiente și pot să aibă rezultate la fel de bune și în cazul rafturilor cuptorului. Ideal ar fi să lași rafturile la înmuiat pentru câteva ore, după care, cu un burete, să îndepărtezi orice urmă de mâncare rămasă lipită. Clătește apoi rafturile cu apă caldă și șterge-le cu o cârpă. Nu uita să cureți cada de baie după terminarea operațiunii.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments