Există o mulțime de păreri contradictorii despre cum se păstrează legumele și fructele. În frigider, în dulap, în cămară? Dincolo de preferințele personale, fructele și legumele vor rezista mai mult și vor avea un gust mai bun dacă le depozitezi corespunzător.
Ca să te ajutăm să reduci risipa alimentară și să te bucuri mai mult timp de legume și fructe, ți-am pregătit instrucțiuni care te vor învăța cum să depozitezi unele dintre cele mai controversate alimente proaspete, conform Better Homes & Gardens. În articol am inclus și liste care te vor ajuta să categorisești rapid legumele și fructele când te întorci de la cumpărături.
Cum se păstrează roșiile
Roșiile sunt departe cele mai controversate produse proaspete în materie de depozitare. Sincer, mie personal îmi plac roșiile cât mai reci, deci le țin la frigider, dar nu este o metodă deloc bună. Roșiile trebuie ținute în cămară sau într-un bol pe dulap ori insula de bucătărie.
Când depozitezi roșiile în frigider, textura lor devine ușor făinoasă și-și pierd o parte din aromă. Fie că le cumperi de la piață sau le culegi de la tine din grădină, roșiile vor fi mai aromate și mai zemoase dacă nu le ții în frigider.
Ce faci cu citricele
Dacă ții lămâile pe dulap, se vor strica mai repede. Lămâile, lime-urile și portocalele se mențin mai bine la frigider fiindcă temperatura scăzută le împiedică să se usuce. Rezistă până la două săptămâni în frigider și aproximativ o săptămână la temperatura camerei.
Dacă nu-ți place să mănânci fructele reci, scoate-le din frigider cu câteva ore înainte ca să se încălzească. În plus, trucul ăsta te va ajuta și să storci mai mult suc din ele.
Cum se păstrează legumele: ciupercile
Ciupercile trebuie depozitate în frigider, într-o pungă din hârtie. Dacă vrei să le păstrezi în casoleta originală, scoate folia de plastic de deasupra ca să nu devină lipicioase după o zi-două.
Singurele ciupercile pe care le poți ține la temperatura camerei sunt ciupercile morel.
Dovleceii și dovlecii
Când vine vorba despre dovlecii de plăcintă sau de copt, aceștia pot fi depozitați într-un spațiu răcoros și uscat până la două luni. Deci în cămară este locul ideal pentru ei. Evident, dacă îi tai și îți mai rămân bucăți, pe acelea le poți ține la frigider.
Dovleceii și zucchini, pe de altă parte, trebuie ținuți la frigider, unde se vor menține proaspeți până la patru zile.
Majoritatea fructelor (inclusiv avocado)
Din fericire, majoritatea fructelor pot fi depozitate atât în frigider, cât și la temperatura camerei. Piersicile, avocado, pepenii, kiwi, mango, papaya, nectarinele, caisele, prunele și perele pot fi ținute în frigider sau la temperatura camerei. Totuși, ține cont de faptul că în frigider nu se vor coace.
Deci dacă nu sunt încă coapte complet, ține-le la temperatura camerei o perioadă și apoi pune-le în frigider. Dacă le vei consuma imediat cum s-au copt, n-are niciun rost să le mai bagi la frigider (decât dacă le preferi reci).
Ce legume, fructe se țin în frigider
Aceste fructe și legume vor rezista mai mult timp și își vor păstra prospețimea dacă le ții la frigider:
- Sparanghel
- Fasole verde
- Sfecla
- Bok Choy
- Broccoli
- Varză de Brussels
- Varză (albă sau roșie)
- Morcovi
- Conopidă
- Țelină (atât apio cât și rădăcina albă)
- Castraveți
- Vinete
- Fenicul
- Ciuperci
- Bame
- Praz
- Salate
- Mazăre
- Ardei
- Rădăcinoase (nap, păstârnac, rădăcină de pătrunjel)
- Spanac
- Dovlecei
- Mere
- Fructe de pădure
- Căpsuni
- Cireșe
- Merișor
- Citrice
- Struguri
- Ananas
- Rubarbă
- Pepene roșu
Ce legume, fructe NU se țin în frigider
Lista de fructe și legume pe care nu ar trebui să le ții la frigider e surprinzător de scurtă. Uite câteva dintre cele care se mențin cel mai bine la temperatura camerei:
- Ceapa
- Cartofii
- Dovlecii
- Cartofi dulci
- Bananele
- Piersicile plate (persimmons)
Ce legume, fructe se țin în frigider, dar și la temperatura camerei
Pe unele fructe și legume le poți depozita și la frigider și la temperatura camerei, în funcție de preferințele tale și de momentul în care vrei să le consumi.
- Porumbul (Ține-l la temperatura camerei dacă îl mănânci într-o zi. Altfel, ține-l la frigider ca să reziste până la șapte zile.)
- Caisele
- Avocado
- Pepene galben
- Smochine (Ar trebui consumate imediat cum le cumperi, dar le poți păstra la frigider până la trei zile.)
- Kiwi
- Mango
- Papaya
- Piersici și nectarine
- Pere
- Prune
Chiar dacă depozitarea lor la frigider poate să prelungească viața legumelor și fructelor cu câteva zile, nu uita că le poți păstra un timp mai îndelungat dacă le congelezi sau le conservi. Deci dacă ai cumpărat mai mult decât poți consuma acum, fă loc în congelator pentru legumele și fructele extra.
-
DESIGN INTERIOR
Cum afli dacă poți monta un dressing în perete la tine acasă și câteva idei super cool pentru o astfel de amenajare
-
UTILE
Cum se păstrează produsele lactate mai mult timp la frigider sau la congelator
-
UTILE
Cum păstrezi salata la frigider: metode care o țin proaspătă pentru mai multe zile
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.