LIFE

Patru colecționari de plante îți explică cum crești avocado la tine acasă și cum îl îngrijești

  Când spui avocado te gândești la o seară de filme cu tortilla și guacamole, nu-i așa? Ei bine, trebuie să știi că din acest fruct poți nu doar să mănânci ceva delicios, ci și să crești o plantă cu ajutorul sâmburelui. Pentru a crește planta de avocado la tine acasă ai nevoie de un sâmbure, un recipient cu apă, scobitori, un ghiveci, pământ potrivit și multă răbdare.

  În rândurile de mai jos am notat pașii importanți de urmat și am vorbit cu câțiva pasionați de plante care au trecut prin mai multe reușite, uneori chiar și eșecuri, cu planta de avocado. Astfel am strâns toate informațiile pentru a începe și tu acest proces de creștere.

  Cea mai ușoară modalitate de înmulțire este cea în care te folosești de un pahar cu apă și de câteva scobitori. Conform publicației Apartment Therapy, planta de avocado se poate crește ușor în casă urmând doar câțiva pași simpli.

  1. Cumpără un avocado și pregătește restul ustensilelor

  După ce mănânci fructul, curăță cât mai bine sâmburele de pulpă, spală bine sâmburele și lasă-l în apă acoperit, timp de câteva zile. Apoi îl cureți de coaja maro, înfigi trei scobitori în el ca să-l susțină deasupra unui recipient (pahar de apă) și pui apă cât să-i acopere cam un centimetru din bază.

  „La pasul încolțirii se schimbă apa periodic. Dacă pare curată doar se completează. Eu am avut câțiva sâmburi scufundați mai puțin în apă și nu au supraviețuit. Ideal ar fi să stea la căldură. I-am pus la final de Ianuarie să încolțească, la o temperatură medie de 18-20 grade, și a durat câteva săptămâni până am văzut rădăcina și o tulpină micuță și drăguță”, povestește Maria, o pasionată de plante și de creșterea lor de mult timp. De când a descoperit că poate crește o plantă de avocado doar dintr-un sâmbure, a tot cochetat cu această idee, iar de trei ani are un copăcel firav și înalt de la care a învățat ce să facă și, mai ales, ce să nu facă pentru îngrijirea altor plante de acest tip.

  planta_avocado_sâmburi
  Maria a pus înainte sâmburii într-un bol cu apă și i-a lăsat 2-3 zile pentru a se curăța mai ușor coaja maro.

  2. Cu răbdare, încolțește sâmburele de avocado

  Pune recipientul într-un loc cald, ferit de razele directe ale soarelui, și umple-l ori de câte ori este nevoie. Verifică din când în când sâmburele pentru a-i observa evoluția. Între două și șase săptămâni vei putea vedea rădăcina și tulpina germinând.

  „O fereastră luminoasă încurajează creșterea puietului de avocado mai mult decât orice. Intensitatea luminii este cea care determină și distanța dintre frunze de-a lungul tulpinii. În cazul unei lumini slabe, frunzele vor fi distanțate, în timp ce lumina puternică, pe alocuri direct, face ca frunzele să crească mai apropiate unele de altele. Astfel, micul copăcel poate avea o coroană mai bogată”, spune Alexandra, membră a grupului de Facebook Schimb de Plante.

  3. Verifică cât de înaltă este și cât de multe frunze are planta

  Când tulpina începe să crească, și are în jur de 20 centimetri, scurteaz-o până la șapte centimetri. (nu este un pas obligatoriu, însă e posibil ca în cazul în care nu scurtezi tulpina, să îți rămână un simplu băț cu câteva frunzulițe în vârf)

  4. Plantează sâmburele într-un ghiveci potrivit

  După puțin timp ar trebui ca tulpina să crească din nou, iar acela este momentul în care poți planta sâmburele în pământ, într-un ghiveci cu dimensiuni potrivite. Dacă ai grădină, nu îl planta direct în pământ, ci tot într-un ghiveci. Îți spune asta Luiza, posesoarea unui imens avocado. Când a încercat prima dată să crească un avocado, l-a plantat direct în grădină. Câinele l-a scos din pământ în doi timpi și trei mișcări, dar nici frigul nu a ajutat.

  A aflat pe propria piele că avocado planta nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade, așa că te sfătuiește și să îl ții în casă.

  Odată pusă în pământ, planta de avocado are nevoie de cât mai multă lumină și de o udare frecventă, dar ușoară. În general, solul trebuie să fie umed, dar nu saturat, altfel frunzele i se vor îngălbeni. Dacă ți se întâmplă asta, lasă pământul să se usuce complet timp de câteva zile, apoi reîncepe procesul de îngrijire, recomandă Mia, fondatoarea grupului de Facebook Schimb de Plante, și mândra posesoare a peste 100 de plante.

  planta-avocado-sistem-lotuya
  Sistemul Lotuya se pune direct în pământ.

  Tot ea mi-a povestit și despre sistemul de udare Lutoya cu ajutorul căruia frecvența de udare este de trei ori mai rară: „Am observat că îi place foarte mult la soare, cu umiditate multă și udat des. Planta asta adoră să aibă pământul umed cu picături de ploaie scurse din copaci, iar sistemul de la Lutoya face chiar asta. Micro udă planta de avocado, făcând-o să crească în cel mai frumos mod posibil”.

  Extra tips de la Maria, pe care le-a învățat din propriile greșeli

  • Verificarea periodică a plantelor de avocado: introduce un băț de frigăruie în ghiveci, iar dacă acesta are pământ pe el când îl scoate, nu udă planta, ci o pulverizează puțin și așteaptă 2-3 zile până să verifice din nou;
  • Udarea drastică în timpul iernii: după ce a inundat o plantă din greșeală, a observat că îi cad frunzele, iar rădăcinile erau putrezite. A decis că odată cu răcirea vremii, va fi mult mai atentă la procesul de udare;
  • Alegerea unor ghivece cu diametru mai mare: chiar dacă ai spune că un ghiveci de 12 centimetri este potrivit pentru plantarea sâmburelui, alege totuși un ghiveci cu diametru mai mare. Rădăcinile unui avocado plantat de ea pe 11 mai, au ieși din ghiveci pe 26 iunie;
  • Multă lumină: alege colțuri cu multă lumină pentru planta de avocado. Cu cât are mai multă lumină și căldură, cu atât planta se va dezvolta mai frumos;

  Foto: arhivele personale ale iubitorilor de plante

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ida
  Ida
  1 year ago

  La planta de avocado , crescută cam 30cm…cu multe frunze, care este următorul pas de îngrijire?
  Cât de mare crește ?
  Face fructe singur, sau are nevoie de polenizarea de la alte flori de avocado?
  Sunt plante avocado feminine și masculine?

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Patru colecționari de plante îți explică cum crești avocado la tine acasă ...