Bani

Cât curent consumă frigiderul: exemplu de calcul și câteva sfaturi pentru a face economie

  E important să știi cât consumă frigiderul tău ca să îți poți face calculele corect privind costurile de funcționare ale unui asemenea electrocasnic. Avem câteva sfaturi pentru a te ajuta în procesul de eficientizare al consumului de energie electrică și îți facem și un calcul estimativ. 

  Frigiderul reprezintă unul dintre electrocasnicele de bază ale oricărei locuințe. Mai vechi sau mai noi, frigiderele sunt indispensabile pentru viața de zi cu zi ale oricărei familii, însă sunt și cele care consumă cea mai mare cantitate de curent. Alături de mașina de spălat haine și mașina de spălat vase. 

  Cât curent consumă frigiderul: detalii de care să ții cont

  Odată cu fluctuațiile constante ale prețului energiei electrice, precum și din cauza instabilității economice prin care trecem, „Cât consumă frigiderul?” a devenit una dintre întrebările la care se tot caută răspuns. Costurile efective generate de acest electrocasnic au devenit acum mult mai importante decât funcția lui în sine. Iar aspectul ăsta se aplică pentru majoritatea electronicelor și electrocasnicelor din casă. 

  Pe lângă aceste aspecte, din martie 2021, clasele energetice ale electrocasnicelor au primit o nouă gradație. 

  Nu mai există clasele energetice A+++, A++, A+, A, B, C, D din cauza confuziei pe care clasele A le produceau în rândul consumatorilor. În cazul lor, existau diferențe de consum ale energiei electrice și de 60% între clasa A+++ și clasa A. 

  Astfel că s-a trecut la un nou sistem, unde clasele energetice sunt trecute de la A la G, în ordine alfabetică, unde clasa A este cea mai bună din punct de vedere al consumului de curent, iar clasa G este cea mai slabă. 

  În România este destul de greu să găsești un frigider din noua clasă energetică A. Cele mai multe frigidere disponibile la noi se încadrează în clasa F, foarte puține reușind să atingă standardul D sau E. Asta deși înainte erau încadrate la clasele A. Totuși, acest acest detaliu nu ar trebui să te îngrijoreze. Pentru că noile clase energetice au menirea de a stimula producătorii  să vină pe piață cu produse mai bune din punct de vedere energetic. 

  Cât consumă frigiderul: costul estimativ anual

  În ceea ce privește costurile, dacă te întrebi cât consumă frigiderul atunci un prim răspuns, cel puțin estimativ, îl poți găsi pe etichetele electrocasnicelor. Pe etichetă vei mai descoperi un QR code care îți oferă informații suplimentare despre modelul de frigider și noua clasă energetică din care face parte. Volumul total, nivelul de zgomot și un calcul estimativ de curent consumat anual sunt alte informații de pe etichetă. 

  label qr frigider
  Noile label-uri energetice au un QR code care îți oferă mai multe informații despre frigider FOTO: Tool Label 2020

  Pentru a afla cât consumă frigiderul, trebuie să luăm în calcul prețul plafonat maxim al energiei electrice. Care, în prezent, este de 0,80 lei/kWh. Pentru un consum realizat între 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025 de către clienții casnici al căror consum este cuprins lunar între 100,01 și 255 kWh. 

  Dacă luăm ca etalon un frigider cu un volum de maxim 400 litri, din noua clasă energetică F, care are un consum anual de energie electrică estimat la 250 kWh/an, atunci într-un an acest electrocasnic te costă 200 de lei. Mult, puțin? Aici decizit tu, în funcție de nevoi și de buget. 

  Frigiderul nu mai consumă multă energie electrică dacă aplici aceste sfaturi

  Dacă crezi că frigiderul tău consumă prea multă energie electrică, atunci poți aplica o serie de sfaturi utile care te ajută să reduci costurile. Multe dintre ele sunt recomandate de majoritatea producătorilor și chiar sunt specificate pe unele etichete. 

  Iată o parte dintre sfaturile care te ajută să economisești energie electrică: 

  sfaturi frigider shutterstock
  Nu lăsa ușa frigiderului deschisă prea mult timp. În caz contrar, factura ta la energie electrică va crește
  • Nu încărca frigiderul cu excesiv de multe alimente. Un nivel mediu de încărcare înseamnă o eficiență sporită și un cost bun; 
  • Ține cont de temperatura de afară. Acest lucru poate să influențeze felul în care frigiderul funcționează și câtă energie electrică consumă. Foarte important, nu lăsa frigiderul în razele soarelui; 
  • Lasă o distanță de minim trei centimetri între ventilatorul exterior și părțile laterale. În felul ăsta nu vei suprasolicita sistemul și frigiderul nu va consuma mult curent; 
  • În ciuda aparențelor, congelatorul trebuie să fie cât mai plin. Un congelator gol consumă mai multă energie electrică; 
  • Nu pune alimente fierbinți în frigider. În caz contrar, consumul de energie va crește pentru că aparatul va trebui să răcească mai mult și mai des; 
  • Nu lăsa ușa frigiderului deschisă prea mult timp; 
  • Nu pune frigiderul lângă o sursă de căldură, cum ar fi lângă aragaz; 
  • Setează o temperatură adecvată pentru frigider și pentru congelator în funcție de specificațiile producătorului. 

  Alte metode prin care să afli cât consumă frigiderul

  Nu în ultimul rând, ține minte că frigiderul poate avea fluctuații ale consumului de energie electrică. Fluctuații care pot fi date de nivelul de încărcare, de locul unde este pus sau de temperatura la care e setat să funcționeze. 

  De asemenea, frigiderul este cel mai eficient electrocasnic din punct de vedere al consumului de energie electrică dacă nu este deschis pentru mai mult de 24 de ore. Flow-ul de aer rece rămâne constat la interior, astfel că energia electrică consumată este la minim. 

  Pentru a afla și în alt fel cât consumă frigiderul tău, poți aplica metoda contorului. Ce trebuie să faci este să lași doar frigiderul în priză pentru câteva ore și să notezi ora și numărul de kilowați indicați de contorul electric. La distanță de câteva ore notezi timpul estimat și noul număr de kilowați și calculezi diferența pentru a aflat cât a consumat frigiderul. Dar fără să ai în priză alte electrocasnice. 

  Un alt mod, mai tehnologizat și mai simplu, este să folosești aplicația InfoCons, care contorizează în locul tău numărul de kilowați consumați de frigider sau de oricare alt electrocasnic din casă. 

  Sperăm că aceste informații să îți fie utile și să poți afla astfel cât consumă frigiderul tău. Important este să faci trecerea spre un electrocasnic mai nou, în timp, astfel încât costurile tale să fie la un nivel acceptabil. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cât curent consumă frigiderul: exemplu de calcul și câteva sfaturi pentru a ...