
Am aflat cum poți să dezgheți carnea când nu ai mult timp la dispoziție, dar și ce să nu faci niciodată
Întotdeauna e o idee bună să ai carne la congelator. Astfel, ai mereu o sursă calitativă de proteine la îndemână când vrei să gătești ceva. În plus, economisești și bani și mănânci mâncare făcută cu ingredientele preferate de tine, lucru care se întâmplă mai rar la restaurant.
Dacă ești o persoană care-și organizează din timp meniul, cea mai sigură metodă de a dezgheța carnea este să o scoți din congelator pe o farfurie/într-o casoletă și să o lași în frigider peste noapte sau 24 ore, dacă e de dimensiuni mari. Dar dacă mergi pe spontaneitate și vrei să gătești curând? Nu e nevoie să mergi la supermarket. Uite cum să dezgheți carnea rapid și în siguranță, conform celor de la Good Housekeeping.
Cum să dezgheți carnea rapid în apă rece
În aproximativ o oră, metoda asta îți va dezgheța carnea. Pune bucata de carne congelată într-o pungă de plastic resigilabilă și scoate cât mai mult din aer. Dacă rămâne aer în pungă, carnea va pluti și nu se va dezgheța așa rapid. Umple un bol mare cu apă rece și pune punga cu carnea în el.
Schimbă apa după 30 minute ca să te asiguri că rămâne rece și continuă să dezghețe carnea. Bucățile mai mici de carne, de maxim două kilograme (inclusiv fructele de mare), se pot dezgheța într-o oră, chiar și mai puțin. Bucățile mai mari (6-8 kilograme) pot dura și două-trei ore până se dezgheață. Estimează cam 30 minute pe două kilograme atunci când dezgheți un curcan întreg. Stabilește de la început de câtă carne ai nevoie pentru că nu e deloc recomandat să recongelezi carnea dezghețată.
Truc: Folosește excesul de carne rămas (dacă ai dezghețat o bucată mai mare decât aveai nevoie pentru rețetă) ca să faci supe și tocănițe. Pune-le apoi în pungi și congelează-le. Le vei putea folosi ca atare sau ca parte din alte rețete. Important e să nu faci risipă alimentară.
Cum să dezgheți carnea rapid în cuptorul cu microunde
Metoda asta funcționează cel mai bine pentru bucăți mici de carne, care vor fi gătite bine după dezghețare, precum pieptul de pui pentru pui cu legume tras la tigaie sau carne tocată pentru taco sau burrito.
Înainte să te apuci, citește în manualul cuptorului tău cu microunde instrucțiunile pentru fiecare tip de carne și procesul de decongelare. Dacă cuptorul tău nu are o opțiune de dezghețare, setează-l la cel mai slab nivel și pornește-l pe bucăți scurte de timp până se dezgheață carnea. Ai totuși grijă și verifică constant starea cărnii fiindcă se poate găti în loc să se dezghețe. După ce carnea s-a dezghețat, gătește-o imediat.
Cum să dezgheți carnea rapid prin gătire
Când chiar nu ai timp să dezgheți carnea, o poți găti așa. Procesul de gătire se va prelungi (cam dublu) și va fi mai greu să obții un pui perfect rumenit și auriu sau o friptură la fel de zemoasă. Folosește metoda asta cel mai bine la ciorbe sau tocănițe.
Atenție: Nu băga în slow cooker carnea congelată fiindcă procesul de decongelare poate dura mai mult și există șanse să nu mai fie bună de mâncat.
Cum să nu dezgheți carnea
Deși sunt oameni care uneori mai dezgheață carnea în apă fierbinte sau o lasă afară din frigider, la temperatura camerei, USDA atenționează că nu e sănătos. Nicio bucată de carne dezghețată n-ar trebui să fie lăsată la temperatura camerei mai mult de două ore. Dacă carnea începe să se dezghețe și devine mai caldă de 4 grade Celsius, bacteriile prezente înainte de congelare pot începe să se multiplice și astfel îți pun în pericol sănătatea.
Ca să eviți și mai mult potențialele pericole, folosește un termometru pentru carne, ca să vezi când ajunge la temperatura ideală în interior. The Spruce Eats recomandă următoarele valori, ca să-ți dai seama când carnea e gata:
- Pui: 74 de grade Celsius
- Curcan: 74 de grade Celsius
- Vită, porc, vițel, miel: 63 de grade Celsius
- Carne tocată: 71 de grade Celsius
- Șuncă gătită: 60 de grade Celsius
- Șuncă negătită: 63 de grade Celsius
- Pește și crustacee: 63 de grade Celsius
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️