Plante

Cum să îngrijești și să propagi trandafirul japonez încât să reziste cât mai mult în casă sau grădină

publicat pe 27 iul. 2023

  Trandafirul japonez, așa cum îi spunem hibiscusului, este o plantă anuală sau perenă cu flori în formă de trompetă. Crește sub formă de arbust și există peste 200 de specii cu flori de dimensiuni și de colorit diferite.

  Fie că îl crești în grădină, fie în apartament, sigur vei găsi un soi care să-ți placă. Și ca să prospere, uite un ghid complet pentru trandafirul japonez de la The Spruce, care te va ajuta să-i oferi cele mai bune condiții.

  Trandafirul japonez: îngrijire și curiozități

  Nume comun: Hibiscus, trandafir japonez

  Nume botanic: Hibiscus spp.

  Tip de plantă: Anuală și perenă

  Mărime la maturitate: 1-3 metri înălțime, 0,6-2,4 metri lățime

  Lumină: Soare direct, umbră parțială

  Sol: Umed, cu drenaj bun

  pH sol: Acid, neutru

  Perioada de înflorire: Vara, toamna și tot anul în climatele tropicale

  Culoarea florilor: Variatete, inclusiv alb, roșu, roz, galben, portocaliu, mov

  Origine: Asia, America de Nord

  Trandafirul japonez: îngrijire în casă și grădină

  Lumină: trandafirul japonez adoră lumina. În climatul nordic, soarele direct este ideal, dar în climatele aride cu caniculă, lumina filtrată este mai bună. Dacă planta ta nu face destule flori, mut-o într-un loc unde are mai multă lumină.

  Trandafirul japonez crescut în interior are nevoie de un loc aproape de o fereastră cu soare, dar nu-l ține în bătaia directă a soarelui în zilele caniculare. Dacă muți planta afară când vine vremea caldă, fă-o gradual ca să aibă timp să se obișnuiască cu lumina mai intensă.

  Trandafirul japonez îngrijire sol

  Sol: toate tipurile de trandafir japonez prosperă în sol cu drenare bună, fertil, umed și argilos. Majoritatea soiurilor preferă un pH puțin acid, dar tolerează și condiții mai alcaline. Culoarea florilor poate fi afectată de nivelul de aciditate al solului.

  Poți ajuta la retenția de umiditate la nivelul solului cu mulci, dacă e plantat în grădină într-o zonă aridă. Dacă solul nu este bogat în nutrienți, completează cu compost organic. 

  Udare: trandafirul japonez este o plantă care necesită sol umed. Pentru plantele crescute în interior, asigură-le udare regulată pe tot parcursul sezonului de creștere, din primăvară până la începutul toamnei. Redu frecvența udărilor în sezonul rece. Ca regulă, udă planta imediat cum primii doi centimetri din sol sunt uscați. Ai grijă să nu suprasaturezi ghiveciul cu apă și asigură-te că se drenează bine solul.

  În funcție de condiții, pe timp de caniculă, s-ar putea să trebuiască să uzi puțin planta zilnic ca să o ajuți să facă mai multe flori. Dacă trandafirul tău japonez e plantat în grădină și nu are aproape un lac sau iaz, udă-l regulat ca să menții umiditatea.

  Trandafirul japonez îngrijire temperatură

  Temperatură și umiditate: anumite specii rezistente de trandafir japonez, precum Rose of Sharon, pot crește în climate reci și temperate. Trandafirul japonez se simte cel mai bine la temperaturi între 15 și 30 de grade Celsius. Dacă ții ghiveciul afară, e important să-l bagi în interior înainte ca temperaturile să scadă sub zero grade.

  Ține cont că trandafirul japonez este o plantă iubitoare de umiditate, deci dacă ai lumină bună naturală în baie, acolo este locul ideal pentru el.

  Temperaturile sub 10 grade Celsius pot ucide soiurile tropicale de trandafir japonez. Deci dacă ai un soi tropical, cel mai bine e să ții ghiveciul în casă, într-un loc unde temperaturile nu scad mai mult de 15 grade.

  Trandafirul japonez îngrijire: fertilizare și înmulțire

  Ca să încurajezi plantă să producă flori sănătoase cu un colorit intens, fertilieaz-o cu o soluție cu concentrație ridicată de potasiu și nitrogen. Și fertilizatorul pe bază de extract de alge este o bună opțiune. Fertilizează cu o soluție realizată din jumătate din cantitate de fertilizator cu jumătate de apă chiar înainte de începerea perioadei de înflorire, și continuă cel puțin o dată la câteva săptămâni până la încheierea înfloririi.

  Tăiere: după ce planta a ajuns la maturitate, îi face bine o tăiere anuală, pe timpul iernii. Taierea trebuie făcută numai după ce s-a terminat total înflorirea. Taie ramurile cu probleme, pe cele uscate și tulpinile vechi din centrul plantei. Va ajuta la circularea aerului, iar planta va arăta mai bine. Nu te teme să tai agresiv, va crește la loc.

  trandafirul japonez îngrijire înmulțire

  înmulțire: cea mai comună metodă de înmulțire este prin cutting-uri. Alege o ramură viguroasă și nouă de 10-15 centimetri. Păstrează frunzele din partea superioară a ramurei, dar scoate-le pe cele de la bază. Poți înmuia capătul tăiat în hormon de înrădăcinare înainte să pui cutting-ul într-un ghiveci cu pământ umed. Poate dura câteva luni până se formează complet rădăcinile.

  Poți pune cutting-urile și în apă ca să dezvolte rădăcini. Ține totuși cont că trebuie să schimbi apa o dată pe săptămână pentru a evita formarea bacteriilor dăunătoare.

  Dăunători care afectează trandafirul japonez

  Trandafirul japonez poate fi afectat de purici roșii de plante atunci când nu are îndeajuns de multă umiditate. Și afidele mai pot afecta planta, dar pot fi ținute la distanță dacă cureți în mod regulat trandafirul japonez și folosești săpunuri insecticide. Dacă observi că trandafirul tău japonez ar putea avea dăunători, fă-i poze și du-te la o fitofarmacie cu ele. Vei primi soluția necesară și instrucțiunile de folosire.

  Probleme comune ale trandafirului japonez

  Trandafirul japonez este o plantă cu nevoi particulare, care dacă nu sunt îndeplinite ca lumea, poate dezvolta mai multe probleme. Dintre ele, amintim pe următoarele:

  • Frunze îngălbenite. Frunzele se îngălbenesc de obicei atunci când planta trece prin schimbări bruște de temperatură, nu este udată corect sau nu e fertilizată îndeajuns de des. Așteaptă-te la puțină îngălbenire în timpul tranziției către toamnă, dar orice îngălbenire extremă trebuie investigată mai detaliat.
  • Căderea bobocilor. Schimbări extreme de temperatură, niveluri inadecvate de lumină sau umiditate și prea multă sau prea puțină udare pot duce la căderea bobocilor.

  Curiozități despre trandafirul japonez

  Evită plantarea trandafirului japonez în ghivece adânci. Planta își va consuma multă energie pentru dezvoltarea rădăcinilor în loc să o folosească pentru producția de flori.

  Trandafirul japonez crește rapid, iar dacă are condițiile necesare, va produce o mulțime de flori în doi-trei ani.

  Soiurile noi hibride de trandafiri japonez pot trăi în jur de zece ani, dar speciile mai vechi pot atinge chiar și vârsta de 50 ani.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să îngrijești și să propagi trandafirul japonez încât să reziste câ...