DESIGN INTERIOR

Cum să aranjezi tablouri pe pereți ca să potentezi efectul artei asupra casei

publicat pe 07 nov. 2023

    Câteodată, e mai important modul în care aranjezi tablourile pe pereți decât arta în sine. Un grup de printuri la prețuri accesibile poate arăta la fel de bine ca o capodoperă de Picasso sau Matisse, atâta timp cât știi cum să le aranjezi pe perete.

    Aranjarea tablourilor, la fel ca și pictarea lor, este un act de echilibru între spațiere, culoare și proporții. Până la urmă, modul în care este expusă arta este crucial și transformator pentru spațiul în care locuiești. Uite cum să aranjezi tablouri pe pereți conform House and Garden, în așa fel încât să potențezi efectul artei asupra locuinței tale.

    Cum să aranjezi tablouri pe pereți în funcție de spațiu

    • Gândește-te la aspectele practice ale camerei. Un tablou mic se poate pierde pe un perete mare, în timp ce o operă de artă mai substanțială ar putea domina o cameră. Impactul unei opere de artă, oricât de grandioasă ar fi, poate fi mult redus dacă nu este potrivită pentru spațiul în care o pui.
    • Ia în considerare ce va înconjura opera de artă și cum va cădea lumina în cameră în timpul zilei. Vrei ca lucrarea de artă să fie punctul focal sau ai prefera să fie plasată mai subtil? Ține cont de liniile de vizibilitate și de ceea ce dorești să vezi mai întâi când intri în cameră.
    • Nu-ți fie teamă să agăți un tablou într-un loc surprinzător. Relația pe care o ai cu tabloul ar trebui să fie centrală: decorul din jurul ei ar trebui să fie secundar. Piesele contemporane pot arăta grozav în camere decorate tradițional și invers.

    Cum să aranjezi tablouri pe pereți

    Tablouri pe pereți organizare

    • Ca regulă generală, agățarea tablourilor la nivelul ochilor este o opțiune sigură. Asta înseamnă, în general, poziționarea tabloului astfel încât punctul său median să se afle la 57-60 centimetri de podea, în funcție de înălțimea tavanului din încăpere – și de înălțimea ta, desigur.
    • Evident, ca în cazul oricărei reguli, este necesară o oarecare flexibilitate – este posibil să ai alte opere de artă de mutat prin cameră sau un aranjament nepotrivit pe șemineu. Dacă punctul median al tabloului nu este exact la nivelul ochilor, nu intra în panică: urmează-ți instinctul și pune-l acolo unde ți se pare firesc.
    • Ce se întâmplă dacă ai de agățat mai multe tablouri? În general, este mai bine să agăți mai întâi cel mai mare tablou și apoi să te orientezi în jurul lui. Vizualizează cum dorești să arate peretele finalizat și joacă-te cu câteva aranjamente așezate pe podea înainte de a începe să dai găuri în perete.

    Lucruri de evitat când aranjezi arta pe pereți

    • Nu poziționa niciodată o imagine în lumina directă a soarelui, deoarece aceasta o va deteriora ireversibil. Este deosebit de important pentru lucrările pe hârtie, dar se aplică tuturor lucrărilor de artă. Poți să folosești lămpi pentru tablouri ca să luminezi piesele cheie. Și spoturile și luminile de tavan înclinate funcționează bine.
    • Niciun fel de sticlă nu va proteja tabloul în totalitate de lumina directă a soarelui, dar ia în considerare sticla cu protecție UV pentru operele de artă înrămate. Sticla de muzeu este preferabilă, dar este scumpă.
    • Gândește-te la condițiile din cameră. Din cauza mediilor umede și calde, bucătăriile și băile nu sunt întotdeauna locuri ideale pentru a agăța obiecte de artă. În mod similar, deasupra unui radiator sau a unui șemineu s-ar putea să nu fie cel mai bun loc.

    Ce să alegi: DIY sau să apelezi la un profesionist

    tablouri pe pereți profesionist

    • Folosirea unui serviciu profesionist de montare a tablourilor este o investiție care merită. Astfel de profesioniști pot agăța un număr mare de tablouri într-o zi și poți fi sigură că fiecare dintre ele va fi agățat perfect, fără găuri sau semne nedorite pe perete.
    • Cu toate astea, dacă ești nerăbdătoare să scoți ciocanul și cuiele, asigură-te că ai la îndemână o nivelă cu bulă de aer sau o nivelă cu laser, care îți va permite o precizie suplimentară. Nu atârna tabloul pe sfoară sau sârmă. Este mai bine să lucrezi puțin mai greu la început cu o nivelă cu bulă de aer și apoi să instalezi tabloul direct pe două cârlige sau șuruburi. Sfoara sau sârma nu vor susține pe deplin tabloul și, deoarece tabloul se poate mișca, rareori va sta perfect drept.
    • Lucrările grele ar trebui întotdeauna să fie atârnate de un profesionist. Dacă nu poți să cari tabloul singură, nu încerca să-l atârni tu.

    Cum să creezi o galerie cu tablouri pe pereți

    • Atunci când planifici poziționarea tablourilor pentru o galerie pe perete, pune mai întâi toate operele pe podea, ca să  vezi cum se potrivesc și să-ți faci o idee despre spațiere. Evită să agăți tablourile în rânduri ordonate, deoarece pare plictisitor.
    • Selecția tablourilor nu trebuie să fie prea atent gândită, ci să pară că au fost colecționate de-a lungul multor ani. Echilibrul este esențial – combină tablouri monocrome și colorate, lucrări abstracte și figurative, piese mai vechi și contemporane. Asta ajută ca aranjamentul să pară natural. Asigură-te că ramele arată bine împreună, altfel poate distrage atenția de la opera de artă.

    Cum să agăți tablouri pe pereți – trucuri

    • Dacă ai pereți bespoke sau tapet prețios, îți recomandăm să instalezi un sistem de agățare invizibil. Astfel eviți să dai găurii în perete și să riști daune.
    • Regulile sunt făcute să fie uneori încălcate în materie de design interior. Poți atârna tablouri la tot felul de înălțimi, inclusiv la înălțimea scaunelor și la nivelul ochilor pentru copii. Vei crea un spațiu nou și vei da camerei un nou vibe.
    • Pentru un perete fără urme, folosește post-it-uri în loc de creion pentru a marca marginile ramei și locul unde intenționezi să pui cârligele.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments