LIFE

Tablouri la licitație: îți faci casa mai frumoasă și-n același timp ajuți spitalele

  Vrei să sprijini cadrele medicale din România și nu știi cum? Spitale Color este o inițiativă care îmbină frumosul cu utilul: în această perioadă poți cumpăra un tablou pictat de un artist român, iar banii respectivi sunt donați către un spital aflat în prima linie în lupta cu pandemia de COVID-19.

  Din 13 aprilie până acum s-au strâns 19 620 de lei din vânzarea primului lot de 50 de tablouri semnate de Mădălina Radu (LiviArt.ro). Donațiile au mers către cinci spitale care preiau cazuri COVID-19, pentru dotarea cu echipamente de protecție: Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic Județean Mureș și Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani.

  ‘’Am pornit de la ideea că lucrurile pe care le cumpărăm ascund fie o poveste, fie o amintire dragă. Sau amândouă. Primul lucru cumpărat din banii proprii, prima floare dintr-o locuință nouă sau tricoul acela cu trupa preferată din liceu căreia nu îi găsim înlocuitor. Povestea fiecărui lucru depinde de importanța momentului cu care e asociat, iar emoțiile puternice creează amintiri pentru o viață. Cu acest mesaj am invitat comunitatea să cumpere un tablou și să creeze o poveste despre binele pe care l-au făcut în vremea pandemiei”, povestește Denisa Radu, inițiatoarea proiectului Spitale Color.

  Mădălina și Denisa poartă același nume de familie nu dintr-o coincidență. Mădălina e mama soțului Denisei și persoana care a inspirat-o să înceapă acest proiect. Imediat după ce te lămurim cum stă treaba cu licitația tablourilor, îți spunem întreaga poveste.

  Un tablou luat printr-o astfel licitație îți va înfrumuseța casa și totodată îți va aduce aminte că i-ai ajutat pe cei aflați în prima linie să reziste în vremuri de pandemie. Și ai de unde alege, căci picturile acoperă o gamă largă de teme: peisaje, portrete, natură statică, abstracte, compoziții etc. În plus, dimensiunile relativ mici (30 x40 cm sau 60×70 cm) le fac ușor de încorporat în designul locuinței tale.

  Ca să-ți faci o imagine și mai clară, am făcut o selecție de cinci tablouri care au fost vândute până acum la licitație.

  1. Tablou “Blânde adieri” (30×40 cm)

  spitale color cel mai licitat tablou
  Cea mai licitată pictură: blânde adieri

  Descriere: un tablou cu flori care îți va bucura casa în toate anotimpurile anului.
  Preț achiziție: a fost cea mai licitată lucrare de până acum, cu 13 oferte depuse pe pagina de Facebook a proiectului Spitale Color. În final s-a vândut cu 360 de lei.
  Unde poți să pui un astfel de tablou: pentru că dă senzația de serenitate, ar merge deasupra biroului sau în sufragerie.

  2. Tablou “La pescuit” (40×40)

  spitale color tablou pelicani
  Culorile energice fac această lucrare potrivită pentru zona de lucru

  Descriere: un cuplu de pelicani înoată în voia lor în apele liniștite ale Dunării
  Preț achiziție: 210 lei.
  Unde poți să pui un astfel de tablou: în bibliotecă, pentru a-ți anima universul cărților.

  3. Tablou ”Vechi și muzică” (40×40)

  spitale color tablou vechi si muzica
  Potrivit pentru taifas

  Descriere: cu muzică pe fundal, alături de elementele remarcabile ale tabloului, lasă-te purtat de amintirile vremurilor trecute.
  Preț achiziție: 200 de lei
  Unde poți să pui un astfel de tablou: în colțul tău de liniște și meditație sau, de ce nu, la polul opus, în cel mai animat loc al casei, poate fi bucătăria sau livingul.

  4. Tablou “E scris în stele” (40×40)

  spitale color e scris in stele
  Un tablou potrivit pentru dormitor, să te ducă cu gândul la Cosmos

  Descriere: un tablou despre caracterul nemuritor al cuvintelor.
  Preț achiziție: 200 de lei
  Unde poți să pui un astfel de tablou: deasupra patului din dormitor, culorile te vor duce cu gândul către Cosmos.

  5. Tablou “Pe malul mării” (20×60)

  spitale color tablou pe malul marii
  Valuri pe pereți

  Descriere: contrastul dintre albastrul valurilor și malul marii, dintre mare și oameni.
  Preț achiziție: 410 lei (pentru trei bucăți)
  Unde poți să pui un astfel de tablou: think outside the box și spune da decorațiunilor în baie.

  Când se reiau licitațiile

  Licitațiile pentru primele 50 de tablouri s-au încheiat, însă vor fi reluate în decursul săptămânii viitoare (11-15 mai). Iar pentru a realiza picturi cât mai aproape de gustul publicului, Spitale Color își îndeamnă comunitatea să posteze aici cea mai frumoasă fotografie cu marea. Cele mai reușite instantanee vor deveni sursă de inspirație pentru viitoarele creații care vor fi puse în vânzare.

  Dacă și tu vrei să faci parte din această inițiativă și să licitezi pentru următoarea serie de tablouri, mecanismul este următorul. În fiecare zi din perioada licitațiilor, la ora 10:00, vor fi postate câte patru tablouri pe pagina de Facebook Spitale Color, se licitează în comentarii, iar persoana care oferă cel mai mult va cumpăra tabloul.

  ‘’În fiecare zi vom avea un singur spital beneficiar al donației pentru vânzarea celor 4 tablouri aflate în licitație. Prețurile de pornire pentru licitație sunt gândite în funcție de dimensiunea tabloului, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 pentru tablouri de 𝟑𝟎𝐱𝟒𝟎 𝐜𝐦, până 𝐥𝐚 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 pentru tablouri de 𝟔𝟎𝐱𝟕𝟎 𝐜𝐦’’, explică inițiatoarea proiectului.

  Ținând cont de contextul actual, tablourile vor fi livrate prin curierat în 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢.

  Povestea Spitale Color

  Ideea proiectului Spitale Color a apărut în urmă cu un an și jumătate, când Denisa Radu a petrecut ore întregi în holul unui spital. Atunci a realizat că spațiul era foarte tern și că are nevoie de culoare.

  ‘’Se întâmpla în toamna lui 2018 când aveam să stau timp de cinci ore în sala de așteptare a unei unități de urgență, într-un spital din București, după ce deja fusesem împreună cu soțul la alte două unități spitalicești. Nu era considerată o urgență mare, așa cum se clasifică acolo, astfel că am stat cinci ore pe hol până să îl preia medicul și încă vreo oră singură, cât timp el era în salon. Am rămas cu senzația că m-am încărcat foarte mult emoțional, spre deosebire de soțul meu, care era atent la durerea lui foarte mare, ca însoțitor eu eram mult mai atentă la mediul înconjurător. Vedeam pereții goi, totul părea gri, oamenii în jur erau apăsați de neputință, de disperare, unii deveneau agresivi, și am avut un șoc, parcă am plecat bolnavă de acolo’’, își amintește Denisa Radu.

  În acele ore de așteptare, s-a gândit cât de mult ne influențează starea psihică locul în care ne aflăm. La ceva timp după întâmplarea din spital, văzând-o pictând pe mama soțului, Mădălina Radu, i-a venit ideea că spitalele din România au nevoie de un pic de culoare. Iar de atunci lucrurile s-au legat foarte frumos.

  Denisa și Mădălina Radu
  Denisa și Mădălina Radu

  Acum sunt zeci de voluntari implicați în proiect, printre care actuali și foști studenți ai Denisei – ea predă un curs de Redactare și editare în Social Media în cadrul Masteratului de Social Media și Marketing Online, SNSPA București – și peste 17 instituții medicale. Pe lângă tablourile care vor ajunge în casele celor care licitează pentru ele, o parte din acestea vor înfrumuseța și holurile și camerele pacienților din zeci de spitale.

  “Chiar mă gândeam cum mediul din spital poate să fie mai aproape de suferința pacienților. Doresc să promovez mediul spitalicesc ca pe un <prieten al pacientului>,” spune Constantin Poiana, managerul Spitalului Orășenesc Buhuși.

  Ideea campaniei de licitații tablouri cu vânzare a pornit de la dorința de a veni în ajutor spitalelor în lupta lor deschisă cu numărul în creștere al cazurilor de #COVID19, care continuă să creeze provocări mari pentru personalul medical.

  Cei care au donat până acum tablouri sunt pictori amatori și elevi. Au primit 150 de tablouri de la Școala Generală ”George Emil Palade” din Buzău și de la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” din Buzău, realizate la orele de Educație Plastică.

  Foto: Facebook/Spitale Color

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tablouri la licitație: îți faci casa mai frumoasă și-n același timp ajuți...