LIFE

Insecticid natural pentru trandafiri: soluții cu zeamă de varză, ceapă sau detergent de vase

  Trandafirii pot fi afectați de dăunători precum afidele. Iar efectele asupra plantei pot fi devastatoare. Ca să combați dăunătorii te poți folosi de ingrediente de prin casă. Îți prezentăm soluții de insecticid natural pentru trandafiri pe care le poți face acasă și care chiar au efect. 

  Afidele sau păduchii verzi (Macrosiphum rosae) reprezintă cel mai mare pericol pentru trandafiri. Dăunătorii naturali ai plantei înțeapă și se hrănesc cu sevă, iar în perioada de înflorire pot produce daune serioase. 

  Insecticid natural pentru trandafiri contra păduchilor verzi

  insecticid natural pentru trandafiri shutterstock

  Păduchii verzi ai trandafirilor migrează de la o plantă la alta sau de la o specie la alta. Pot afecta atât trandafirii, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice. Motiv pentru care un insecticid natural pentru trandafiri poate fi soluția ideală de oprire a acestora. 

  În general, afidele se găsesc pe partea inferioară a frunzelor de trandafir care ajung să se răsucească când sunt afectate. În cele din urmă, frunzele se ofilesc și se usucă. Afidele mai atacă bobocii de trandafir, florile și vârfurile de creștere. 

  Dacă un trandafir este afectat de afide, atunci creșterea îi este stopată. Bobocii ajung să nu se mai deschidă, iar planta în sine ajunge vulnerabilă dezvoltării ciupercilor saprofite. Acestea din urmă sunt atrase de secreția lipicioasă pe care afidele o lasă pe trandafiri. La fel, furnicile pot fi atrase de secreție. 

  Insecticid natural pentru trandafiri: soluții la îndemână

  Din fericire, atacul afidelor poate fi stopat sau înfrânat grație unor insecticide naturale pentru trandafiri. Înainte de toate, poți începe cu două metode simple și uneori de efect. 

  Poți să îndepărtezi afidele cu mâna. Poată mănuși subțiri de grădinărit sau mânuși medicale și zdrobește afidele cu degetele. După care, stropește trandafirii cu un jet puternic de apă direcționat în zonele în care afidele acționează. E posibil să nu scapi de toți dăunătorii, așa că poți repeta procesul. Atenție să nu afectezi planta prea mult prin intensitatea jetului de apă. 

  Insecticid natural pentru trandafiri cu zeamă de varză, ceapă sau cenușă

  O soluție naturală cu care poți ajuta trandafirii să nu mai fie afectați de afide este stropirea cu zeamă de varză. Zeama trebuie folosită direct, fără să fie diluată. Aciditatea acesteia omoară dăunătorii destul de rapid. Trebuie să ai grijă să stropești doar zonele afectate ale plantei. Zeama fiind foarte sărată poate afecta trandafirul dacă ajunge la rădăcini. 

  La fel de eficientă poate să fie și infuzia de ceapă. Acest insecticid natural poate fi făcut din zece litri de apă caldă și 200 grame de de coji de ceapă. Lași amestecul la cald timp de cinci zile, după care îl strecori și stropești plantele afectate. 

  Dacă nu ai ceapă în casă, atunci poți folosi usturoi. Infuzia de usturoi este o metodă bio anti-păduchi destul de bună. Ai nevoie de două căpățâni mari de usturoi pe care să le mărunțești cu tot cu coajă. Le pui într-un recipient cu cinci litri de apă și lași totul la macerat timp de 24 de ore. Cu soluția rezultată stropești trandafirii și scapi de afide și de altă dăunători. 

  Un alt insecticid natural pentru trandafiri este și decoctul de cenușă. Cu efect dovedit în combaterea dăunătorilor, decoctul se obține din 400 de grame de cenușă care se pun în zece litri de apă. Amestecul să dă la foc și se fierbe timp de două ore. După ce se răcește trebuie să elimini bucățile de cenușă rămase. Pui soluția în pulverizator și stropești trandafirii. Păduchii vor dispărea destul de rapid. 

  Insecticid natural pentru trandafiri: cum ajută detergentul de vase

  Păduchii verzi ai trandafirilor mai pot fi combătuți și cu detergent de vase. Ai nevoie de patru litri de apă în care să dizolvi patru lingurițe mari de detergent de vase normal. Vara, efectul acestui mix este rapid. Păduchii ajung să fie deshidratați de către soluție, după care sunt arși de razele soarelui. 

  Nu în ultimul rând, dacă niciuna dintre aceste soluții de insecticid natural pentru trandafiri funcționează poți apela la insecticide din comerț. Cele mai bune și eficiente astfel de insecticide sunt Mospilan 20 SG, Gazelle, Calypso sau Mavrik 2. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Insecticid natural pentru trandafiri: soluții cu zeamă de varză, ceapă sau d...