Îngrășământ natural pentru roșii: 8 ingrediente de prin casă care dau o recoltă sănătoasă
publicat pe 29 aug. 2023Am descoperit câteva ingrediente de prin casă care pot să servească drept îngrășământ natural pentru roșii. Fiecare în parte ajută cultura de roșii în mod diferit, însă fiecare astfel de îngrășământ aduce beneficii clare. Îți explicăm mai multe în articol.
Dacă ai de gând să te apuci de grădinărit sau ai deja o grădină de care ai grijă, roșiile reprezintă cele mai des întâlnite legume cultivate de care să ai grijă. Pe lângă apă și atenție, roșiile mai au nevoie și de ajutor ca să crească frumos și gustul lor să fie cel autentic. Ca să se întâmple asta, ai nevoie de un îngrășământ natural pentru roșii care să te ajute să ai parte de recolta dorită.
Nu o să ai nevoie de substanțe din comerț, pentru că poți să îți faci acasă propriul îngrășământ natural pentru roșii cu ingrediente și elemente de prin casă.
Mai jos, iată câteva recomandări de îngrășământ natural pentru roșii care să te ajute să ai parte de roșii bune în recolta ta.
Lucruri de reținut despre cultura de roșii:
- Denumită științific Solanum lycopersicum, roșia este o plantă din familia solanaceae, originară din America Centrală și de Sud;
- Roșia a ajuns în România după secolul al XVIII-lea;
- Din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. În 2001, Uniunea Europeană a decretat în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Motivul pentru care roșia este fruct se datorează semințelor;
- Roșiile vor crește mai bine dacă pe terenul pe care sunt cultivate a existat o cultură premergătoare de ceapă, spanc, castravete, salată, fasole, mazăre sau lucernă;
- Răsadurile de roșii se plantează cel mai bine eșalonat. De la sfârșitul lui aprilie, până la sfârșitul lunii mai. În felul ăsta vei avea parte de o cultură proaspătă de roșii pe toată perioada verii. Dar vei avea și recoltă pentru toamnă;
- Există o continuă dezbatere despre roșiile fără gust. Roșiile cultivate comercial sunt recoltate și transportate cât timp sunt încă verzi. Pentru a le face roșii înainte de a le vinde, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilen artificial. Acest proces inhibă dezvoltarea aromelor naturale și poate duce la roșii fără gust.
1. Îngrășământ natural pentru roșii: bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este util la multe activități casnice. Cu bicarbonat de sodiu, de exemplu, poți să desfunzi o scurgere. Dar, la fel de bine, cu bicarbonatul de sodiu poți să cultivi roșii zemoase și foarte dulci. Asta pentru că, dacă presari bicarbonat de sodiu pe solul unde crește cultura ta de roșii poți să reglezi aciditatea pământului. Roșiile vor crește dulci, iar gustul va fi cel autentic.
2. Îngrășământ natural pentru roșii: zațul de cafea
Roșiile iubesc zațul de cafea. Nu e un text de reclamă, ci un aspect bine de știut dacă te apuci să cultivi roșii. Zațul de cafea, în cazul roșiilor, acționează ca un îngrășământ stimulator cu eliberare lentă. Prin folosirea zațului de cafea, roșiile tale se vor dezvolta corect și armonios, iar calitățile solului vor fi îmbunătățite.
3. Îngrășământ natural pentru roșii: coji de ouă
Cojile de ouă au foarte mult calciu, lucru care ajută atât cultura de roșii, cât și solul. Acest tip de îngrășământ organic ajută, de asemenea, la respingerea limacșilor. E important să îngropi la o adâncime considerabilă cojile de ouă, astfel încât să nu atragă animalele din jur.
4. Îngrășământ natural pentru roșii: aspirina
Aspirina e unul dintre medicamentele comune din orice locuință. Aspirina poate ajuta foarte bine la stimularea imunității plantei grație acidului salicilic pe care îl conține.
Poți prepara o soluție din aspirină și apă. Ai nevoie de o cantitate de 250-500 grame de aspirină pe care să o dizolvi în 4,5 litri de apă. Aplici acest tratament de două-trei ori pe lună pe cultura ta de roșii pentru a o face mai rezistentă.
5. Îngrășământ natural pentru roșii: capete de pește
Capetele de pește erau folosite în trecut de bunicii noștri drept cel mai eficient îngrășământ natural pentru roșii. La bază, capetele de pește sunt eficiente pe post de îngrășământ pentru roșii pentru că odată ce se descompun eliberează minerale și oligoelemente benefice plantei. Roșiile vor beneficia astfel de azot, calciu, fosfor și potasiu.
Foarte important este să îngropi capetele de pește la minim 30 de centimetri adâncime pentru a nu atrage prădători care să le mănânce.
6. Îngrășământ natural pentru roșii: făină de oase
Un truc utilizat de fermieri este să folosească făina de oase pentru a obține roșii frumoase și de calitate. Făina de oase conține fosfor care ajută la creștere legumelor. Pe post de îngrășământ natural pentru roșii, făina de oase se pune în doză de 150-250 grame în gaură înainte de plantare. Făina de alge poate avea aceleași efecte benefice.
7. Îngrășământ natural pentru roșii: cenușă
Cenușa se folosește de multă vreme pe post de îngrășământ natural pentru roșii. În special când vine vorba de cultura de tomate de grădină. Ai nevoie de un pahar de cenușă pe care să o dizolvi în zece litri de apă. Cu lichidul rezultat poți să uzi cultura ta de roșii. Cantitatea de cenușă care va rămâne nedizolvată o poți pune pur și simplu la rădăcina plantei.
8. Îngrășământ natural pentru roșii: iod
La fel, iodul este folosit drept un îngrășământ natural pentru roșii destul de eficient. Nu doar că accelerează creșterea și coacerea roșiilor, dar are calități care previn dezvoltarea manei, o boală periculoasă pentru această cultură.
În zece litri de apă dizolvi patru picături de soluție alcoolică de iod. Soluția de iod o poți procura de la farmacie. Amestecul rezultat se toarnă peste roșii, în jur de doi litri pentru fiecare plantă.
Alte îngrășăminte naturale pentru roșii pe care să le folosești
Cojile de banană pot fi un îngrășământ natural foarte bun pentru o cultură grație conținutului ridicat de potasiu.
Fertilizarea roșiilor cu urzici este, iarăși, o metodă dovedită a fi eficientă. Frunzele tinere de urzici conțin azot, potasiu și fier. Într-un recipient umpli două treimi cu urzici, apoi cu apă și acoperi. După șapte zile de fermentare, un litru de soluție fermentată se diluează în zece litri de apă și se toarnă peste roșii. Lunar se fac două astfel de fertilizări.
Drojdia de bere te poate ajuta la fel de bine. Ai nevoie de un pachet de drojdie uscată pe care o amesteci cu două linguri de zahăr și puțină apă caldă. Compoziția se diluează în zece litri de apă și se folosește cam jumătate de litru per plantă.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.