CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

4 metode care îți pot salva hainele de petele de rodie

publicat pe 25 aug. 2023

  Rodiile sunt minunate. Au un gust delicios și răcoritor, le poți folosi în salate, la sucuri sau ca atare și sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe. Partea mai puțin bună e că petele de rodie sunt foarte dificil de scos de pe țesături. Sucul de rodie este și un binecunoscut colorant natural, deci trebuie să ai multă grijă când consumi sau prepari rodia.

  Pentru momentele în care îți pătezi din greșeală hainele, uite câteva metode de curățare pentru pete rodie. Te avertizăm, însă, de la bun început: aceste metode nu sunt garantate pentru pete care nu sunt proaspete. Ceea ce înseamnă că dacă ai avut nenorocul să-ți pătezi tricoul cu suc de rodie în oraș, șansele să scapi de pată când ajungi acasă sunt mult mai mici.

  Metoda de curățare pentru pete de rodie cu bicarbonat de sodiu

  Curățare pete rodie bicarbonat

  Bicarbonatul de sodiu are multiple întrebuințări, atât în bucătărie la diverse preparate culinare, cât și la curățenie și la proiecte DIY. Uite cum să folosești bicarbonatul de sodiu ca să scapi de petele de rodie proaspete.

  1. Scoate din țesătură cât mai mult reziduu de rodie. Lasă apa rece să curgă peste pată ca să scoată cât mai mult din sucul de rodie din material.
  2. Pune apă la fiert pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.
  3. Pune una-două linguri de bicarbonat de sodiu cu apă fierbinte într-o cană. Amestecă bine până se dizolvă bicarbonatul.
  4. Acum transferă amestecul într-un recipient mai mare și scufundă haina pătată în soluție. Las-o în soluția cu apă și bicarbonat între 15 și 30 de minute.
  5. Clătește bine haina sub apa rece de la robinet.
  6. Spală la mașina de spălat cu un detergent obișnuit.

  Curățare pete de rodie cu sare

  Dacă n-ai bicarbonat în casă, acționează rapid asupra petei cu sare de bucătărie, atâta timp cât pata este proaspătă.

  1. Clătește haina cu apă și apoi freacă pata cu degetul cu sare. Va ajuta la dezintegrarea petei și va fi mai ușor de spălat. Repetă procesul de două-trei ori.
  2. Dacă pata a dispărut, spala haina cum faci de obicei.

  Curățare pete de rodie cu detergent pe bază de enzime

  Curățare pete rodie enzime

  Produsele de curățare pe bază de enzime ajută la descompunerea petelor fiindcă pătrund în fibre și le fac mai ușor de curățat. Dar nu toate soluțiile pe bază de enzime sunt la fel de eficiente pentru toate petele, deci e important să citești cu atenție eticheta produsului.

  Pentru pete pe bază de produse vegetale, cum ar fi rodiile, un detergent cu enzime cu pectinază e cel mai bun.

  1. Scoate cât mai mult rest de fruct de pe haină și tamponează pata cu o cârpă ca să absoarbă din sucul de rodie.
  2. Scufundă haina în apă rece ca să înmoi pata.
  3. Aplică pe pată soluția cu enzime conform instrucțiunilor de pe recipient.
  4. După ce pata s-a estompat, bagă haina la spălat în mod obișnuit.

  Sfat: Testează soluția cu enzime pe o bucată ascunsă a hainei înainte să tratezi pata, ca să te asiguri că nu îi schimbă culoarea.

  Curățare pete de rodie cu peroxid de hidrogen

  Pentru petele dificile, există întotdeauna și metoda de curățare cu peroxid de hidrogen. Este în special util la scoaterea petelor cu sursă vegetală.

  Deși peroxidul de hidrogen este un înălbitor blând, poate decolora totuși țesătura, așa că testează-l pe o bucată ascunsă de material înainte să-l folosești. Dacă totul este în regulă, urmează pașii de mai jos:

  1. Aplică peroxid de hidrogen direct pe pată și lasă să acționeze timp de 3 minute.
  2. Clătește haina în apă rece și apoi spal-o în mod obișnuit la mașina de spălat. Dacă pata nu s-a dus complet, nu băga haina în uscător, fiindcă va face pata permanentă.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  4 metode care îți pot salva hainele de petele de rodie