CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

22 de moduri în care poți folosi apa oxigenată acasă

    Dacă ai prin casă o sticlă de peroxid de hidrogen (apă oxigenată) să știi că poate avea multiple întrebuințări, nu doar pentru primul ajutor. Poți să-ți ajuți plantele din grădină, să-ți cureți casa și hainele, poți și să-l folosești în rutina de beauty.

    Ca să beneficiezi la maximum de o sticlă cu peroxid de hidrogen, uite 22 de moduri în care îl poți folosi prin casă, conform celor de la The Spruce. 

    Peroxidul de hidrogen este compusul chimic H2O2 constituit din doi atomi de hidrogen și doi atomi de oxigen. În forma sa cea mai pură, este un lichid albastru pal. E comercializat în concentrații de trei până la 12 la sută în majoritatea farmaciilor și supermarketurilor, iar soluția cu concentrație de trei la sută este grozavă pentru curățenie și dezinfectare.

    Peroxidul de hidrogen se vinde în sticlă maro închis fiindcă se dezintegrează în apă obișnuită când este expus la căldură, lumină și aer. Descompunerea nu este dăunătoare, dar dacă „acidularea” se duce când începi curățenia, nu faci decât să folosești apă simplă. Îl poți folosi preț de aproximativ șase luni după ce l-ai deschis, dar pentru cele mai bune rezultate, consumă-l în maximum o lună.

    Poți folosi peroxidul de hidrogen prin casă la următoare lucruri:

    1. Dezinfectează uneltele de beauty și manichiură

    peroxid de hidrogen manichiură
    Șterge uneltele cu care îți faci manichiura cu peroxid de hidrogen.

    De fiecare dată când folosești penseta, forfecuța, unghiera și ondulatorul de gene, acestea intră în contact cu uleiurile pielii și bacteriile. Poți dezinfecta uneltele dacă le înmoi în sau le ștergi cu peroxid de hidrogen.

    2. Dezinfectează periuța de dinți

    Poți dezinfecta periuța de dinți dacă o înmoi rapid în peroxid. Clătește-o bine cu apă înainte să o folosești.

    Avertisment: Nu înghiți niciodată peroxid de hidrogen. Chiar și la concentrația de trei la sută, poate cauza răni în gură, vomă și dureri abdominale.

    3. Scapă de mirosul neplăcut al picioarelor

    Te scapă și de miros și îți și înmoaie pielea.

    Mirosul neplăcut al picioarelor este cauzat de bacterii. Fă un amestec cu o parte peroxid și trei părți apă caldă și înmoaie-ți picioarele în el. Același tratament protejează împotriva răspândirii ciupercii atletului și înmoaie calusurile sau bătăturile.

    4. Albește unghiile îngălbenite

    Amestecă o parte peroxid și două părți bicarbonat de sodiu într-un bol ca să formezi o pastă. Va face puțină spumă, dar atunci când se liniștește, întinde pasta peste unghii și sub ele. Lasă să acționeze trei minute și apoi clătește cu apă.

    5. Împrospătează și dezinfectează bureții de bucătărie

    Bureții de bucătărie pot conține bacterii, inclusiv E.coli și Salmonella. Dezinfectează-i zilnic cu o soluție formată din 50 la sută apă și 50 la sută peroxid de hidrogen.

    6. Dezinfectează tocătorul

    peroxid de hidrogen tocător
    Puțin peroxid de hidrogen pe tocător și dispar toate bacteirile.

    De fiecare dată când folosești tocătorul din lemn sau din plastic, apar mici zgârieturi care pot capta bacteriile. Pulverizează puțin peroxid de hidrogen pe suprafața lor ca să le dezinfectezi.

    7. Dezinfectează-ți frigiderul

    După ce ți-ai curățat frigiderul și înainte să pui o nouă cutie de bicarbonat de sodiu în el, pulverizează interiorul cu peroxid de hidrogen ca să scapi de orice bacterie rămasă după curățare. Lasă să acționeze câteva minute și apoi șterge cu o lavetă cu apă.

    8. Lustruiește vasele din ceramică decolorate

    Amestecă o pastă din bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen și întinde-o în interiorul vaselor de gătit cu strat de ceramică. Va deschide petele și curăța blând suprafața vasului.

    9. Fă sacoșele de cumpărături reutilizabile mai sănătoase

    Sacoșele reutilizabile trebuie dezinfectate regulat.

    Sacoșele de cumpărături reutilizabile sunt bune pentru mediu, dar nu sunt mereu sănătoase pentru noi. Sacoșele ar trebuie spălate frecvent și corect. Dacă nu ai totuși timp pentru o curățare în profunzime, pulverizează în interiorul lor niște peroxid de hidrogen ca să ucizi bacteriile potențial periculoase.

    10. Curăță rosturile cu peroxid de hidrogen

    Rosturile dintre plăcile de faianță și gresie din baie și bucătărie nu numai că se murdăresc dar pot fi și acoperite de mucegai. Una dintre cele mai bune modalități de a ucide ciuperca este cu peroxid de hidrogen. Ca să albești rosturile, amestecă o pastă din bicarbonat de sodiu și peroxid. Întinde-o pe faianță/gresie (te va ajuta și să scapi de urmele de săpun) și lasă să acționeze cinci minute. Șterge cu apă și o să vezi cum strălucește.

    11. Fă oglinzile să strălucească

    peroxid de hidraogen oglinzi
    În locul produselor din comerț, poți folosi peroxid de hiidrogen ca să cureți oglinzile.

    Folosește o lavetă din microfibră și un spray cu peroxid pentru o oglindă fără urme și strălucitoare.

    12. Albește hainele îngălbenite

    Dacă nu-ți place să folosești clor, adaugă niște peroxid de hidrogen când speli hainele albe care s-au îngălbenit. Adaugă o cană de peroxid de hidrogen în mașina de spălat înainte să adaugi hainele și să dă drumul la apă.

    13. Scapă de petele de transpirație la subraț de pe hainele albe

    Petele de transpirație de pe hainele albe se scot ușor cu peroxid de hidrogen.

    Amestecă ¼ cană de peroxid de hidrogen, ¼ cană de bicarbonat de sodiu și ¼ cană de apă într-un bol. Folosește o perie cu peri moi ca să aplici soluția pe petele de la subraț și lasă să acționeze pentru cel puțin 30 de minute. Mai freacă o dată cu peria și apoi spală în mod obișnuit.

    14. Respiră mai ușor

    Dezumidificatoarele și umidificatoarele sunt locurile perfecte pentru creșterea mucegaiului, din cauza umidității și căldurii pe care le colectează sau generează. Păstrează-le curate cu o soluție din jumătate apă și jumătate peroxid de hidrogen folosită lunar.

    15. Ucide acarienii de praf

    Acarienii de praf se dezvoltă pe micile bucăți de piele care ne cad prin casă, în special în dormitor. Pulverizează-ți salteaua cu un o soluție din părți egale de peroxid de hidrogen și apă ca să ucizi insectele. Lasă salteaua să se usuce complet înainte să-ți faci patul cu cearșafuri curate.

    16. Dezinfectează jucăriile copiilor și ale animalelor de companie

    peroxid de hidrogen jucării
    Dezinfectează regulat jucăriile copiilor și ale animalelor de companie.

    Ca să ucizi germenii și bacteriile, pulverizează jucăriile din plastic cu peroxid de hidrogen. Lasă să acționeze pe suprafețe câteva minute și apoi clătește-le cu apă.

    17. Ajutor în grădină

    Acea moleculă extra de oxigen din peroxidul de hidrogen ajută plantele să absoarbă nutrienții din sol. Amestecă o parte de peroxid cu concentrația de trei la sută cu patru părți de apă la temperatura camerei. Aplică imediat ca să fertilizezi plantele din grădină și din apartament.

    18. Protejează plantele de dăunători

    Insectele, ciupercile și bolile plantelor se pot transmite rapid de la una la alta. Folosește peroxid de hidrogen ca să dezinfectezi uneltele de grădinărit și ghivecele după fiecare utlizare.

    19. Curăță petele de sânge

    E important să acționezi cât mai rapid pe petele de sânge.

    Aplică rapid peroxid de hidrogen nediluat pe petele de sânge. Odată ce se oprește din a mai face spumă, tamponează (niciodată nu freca) pata cu o lavetă curată. Ar trebui să continui să aplici peroxid de hidrogen și să tamponezi pata până dispare complet.

    20. Șterge petele de pe marmură

    Mesele, blaturile, rafturile sau tocătoarele din marmură nesigilate mai mult ca sigur că se vor păta la un moment dat. Ca să scapi de petele de pe marmură, combină făină și peroxid până formezi o pastă, apoi aplic-o direct pe pată. Acoperă pasta și zona din jur cu o folie de plastic și lasă să acționeze timp de cel puțin 12 ore.

    Când cureți pasta ar trebui să nu mai fie nicio pată (sau cel puțin să fie mult mai fadă). Poți repeta procesul până se duce complet pata. (Ca să eviți orice greșeală, testează soluția într-o parte mică și ascunsă a suprafeței pe care urmează să o cureți.)

    21. Curăță și dezinfectează toaleta cu peroxid de hidrogen

    Cu peroxid de hidrogen poți curăța și dezinfecta toaleta.

    Peroxidul de hidrogen are două utilizări în toaletă: o curăță și o dezinfectează. Varsă în toaletă o jumătate de cană de peroxid și lasă să acționeze timp de 30 minute. Folosește apoi o perie pentru wc ca să cureți petele care au mai rămas. Trage apa și ai terminat.

    21. Curăță petele de mâncare și de iarbă

    Dacă funcționează pentru petele de transpirație, atunci merge și pentru cele de mâncare și iarbă. Combină-l cu detergent pentru vase într-un raport de doi la unu. Folosește o perie moale (cum ar fi una cu care speli vasele) și aplică soluția pe hainele pătate.

    Lasă să acționeze și apoi clătește cu apă rece. Repetă procesul până când nu mai vezi deloc pata, apoi spală hainele cum o faci în mod obișnuit. Ca să eviți decolorări accidentale, testează întâi soluția pe o parte mică și ascunsă a hainelor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    22 de moduri în care poți folosi apa oxigenată acasă