CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum poți să scoți petele dificile de SPF din orice țesătură, covor sau haină

  Cremele cu protecție solară lasă de obicei o pată uleioasă care poate fi curățată ușor de pe majoritatea țesăturilor. Cu toate astea, pata devine mai greu de scos dacă este lăsată mult timp netratată sau dacă speli cu apă dură. Iată cum scoți acele pete de cremă solară din țesături.

  Majoritatea cremelor cu protecție solară conțin o substanță chimică numită avobenzone, care reacționează cu apa dură și creează pete maro sau ca de rugină, greu de curățat. Severitatea problemei depinde de obicei de conținutul fibrei din țesătură și de duritatea apei.

  Sinteticele se pătează mai ușor decât bumbacul sau fibrele naturale. După ce tratezi o pată de SPF de pe haine, asigură-te că verifici zona pătată înainte să o arunci în uscător. Temperatura înaltă poate adânci pata și să o facă mai greu de curățat. Uite cum să tratezi și cele mai dificile pete de cremă solară de pe țesături, conform The Spruce. 

  Ce să ții cont înainte să tratezi acele pete de cremă solară de pe țesături

  Cu ce se curăță petele de SPF etichetă

  Verifică eticheta țesăturii înainte să te apuci de treabă. Dacă scrie pe etichetă „numai curățare uscată” cel mai bine este să duci haina la o curățătorie profesionistă și să anunți că pata este de SPF.

  Consultă o curățătorie de tapiserii dacă țesătura este mătase sau material vintage. Înainte să folosești orice soluție de curățare pe un covor sau pe tapiserie, testează soluția și metoda de curățare pe o zonă ascunsă ca să te asigură că nu va afecta culoarea și textura materialului.

  De ce vei avea nevoie ca să cureți petele de cremă solară

  CU ce se curăță petele de SPF haine

  Echipamente/unelte

  Pentru pete de cremă solară de pe țesături lavabile:

  • Perie cu peri moi (opțională)

  Pentru pete de cremă solară de pe covor și tapiserii:

  • Cuțit de întins sau lingură
  • Lavete/cârpe albe
  • Perie cu peri moi (opțională)
  • Aspirator

  Materiale

  Pentru pete de cremă solară de pe țesături lavabile:

  • Detergent special pentru pete
  • Detergent pentru haine
  • Dedurizator de apă (opțional)
  • Apă distilată (opțională)

  Pentru pete de cremă solară de pe covor și tapiserii:

  Cum să cureți petele de SPF de pe țesăturile lavabile

  Cum să cureți petele de SPF de pe țesături lavabile

  1. Pre-tratează pata

  Tratează zona pătată cu un detergent special pentru pete sau cu puțin detergent lichid puternic. Tide și Persil sunt considerate cele mai bune branduri de detergenți cu enzime adecvate ca să dezintegreze componenta uleioasă a petei.

  2. Freacă pata

  Tamponează detergentul în pată cu degetele sau cu o perie cu peri moi. Apoi lasă să acționeze cel puțin 15 minute.

  3. Spală țesătura

  Adaugă detergent în mașina de spălat și spală materialul la cea mai înaltă temperatură permisă pe eticheta ei. Dacă apa este dură, adaugă un dedurizator de apă sau spală țesătura de mână cu apă distilată.

  Truc: dacă pata este în continuare prezentă după spălare, mai spală o dată materialul cu un detergent pentru pete de rugină. Detergenții pentru pete de rugină sunt sigur de utilizat numai pe țesături albe sau cele cu culori rezistente.

  Cum să cureți petele de SPF de pe covor și tapiserii

  Cum să cureți petele de spf cu cutitul

  Cel mai bine și mai eficient este să cureți petele de  SPF de pe covor și de pe tapiserii cât mai rapid cu putință.

  1. Scoate crema de SPF

  Folosește un cuțit de întins ca să scoți SPF-ul din fibrele covorului sau ale tapiseriei. Fî asta cât mai rapid posibil ca să nu intre în țesătură. Nu folosi o lavetă ca să ștergi sau să freci pata, fiindcă SPF-ul va intra și mai adânc în fibrele covorului.

  2. Amestecă soluția de curățare

  Amestecă o soluție dintr-o linguriță de detergent lichid pentru vase cu o ceașcă de apă caldă. Dacă apa este dură, folosește în schimb apă distilată.

  3. Șterge pata

  Înmoaie o lavetă albă sau o perie cu peri moi în soluția de curățat și freacă pata.

  4. Șterge cu apă

  Șterge bine zona cu o lavetă albă înmuiată în apă. Reziduul cu spumă va atrage murdăria dacă nu clătești zona afectată. AI grijă să nu îmbibi în apă tapiseria fiindcă va favoriza dezvoltarea mucegaiului. 

  5. Aspiră covorul sau tapiseria

  Permite covorului sau tapiseriei să se usuce la aer (preferabil afară în soare direct), apoi aspiră ca să iasă ce a mai rămas din loțiune și să se înmoaie fibrele.

  6. Folosește peroxid de hidrogen (apă oxigenată)

  Dacă pata de pe covor sau tapiserie nu a fost tratată prompt și a devenit maronie, amestecă o lingură de peroxid de hidrogen cu două linguri de apă ca să tratezi decolorarea. Aplică soluția cu un bețișor de urechi sau cu o pipetă și tamponează cu o lavetă curată. Nu folosi metoda asta pe covoare închise la culoare fiindcă peroxidul de hidrogen va estompa culoarea.

  Alte trucuri pentru tratarea petelor de SPF

  • Dacă nu poți trata pata de SPF imediat, scoate excesul cu o lingură, presară pe pată pudră de talc sau amidon de porumb și lasă să acționeze până te vei putea ocupa ca lumea de ea.
  • Dacă te pătezi de SPF pe haine la plajă, aplică nisip pe pată. Lasă nisipul să acționeze pe pată pentru cel puțin 15 minute înainte să-l dai jos. Va ajuta să absoarbă uleiul până poți spăla țesătura ca lumea.
  • Dacă apa ta are un conținut ridicat de minerale, folosește un dedurizator în mașina de spălat sau spală de mână cu apă distilată.
  • Evită înălbitorul cu clor, care poate înrăutăți pata.
  • Citește ingredientele de pe eticheta cremelor cu protecției solare și evită produsele cu avobenzone.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum poți să scoți petele dificile de SPF din orice țesătură, covor sau hai...