DESIGN INTERIOR

11 idei de amenajare în stil scandinav și detaliile care le fac speciale, din care să te inspiri

  O casă în stil scandinav este o preferință, în ultimii ani, în rândul românilor. Chiar și exteriorul construcțiilor noi, de la ansambluri rezidențiale, la case, împrumută astăzi din simplitatea și farmecul stilului nordic. 

  O amenajare în stil scandinav se remarcă prin liniile simple, minimalismul chic și prin principiul de la baza întregului concept, funcționalitatea care nu sacrifică frumusețea designului. O casă în stil scandinav, decorată autentic, este o casă în care lumina naturală este nelipsită, iar lumina artificială este caldă, în timp ce spațiile sunt aerisite și cultivă sentimentul de serenitate, de liniște. Acest tip de design interior este, așadar, guvernat de simplitate, principiu de amenajare regăsit în toate camerele din casă dar mai ales în dormitor, locul de odihnă. 

  11 modele de amenajări pentru o casă în stil scandinav: care sunt detaliile care le fac speciale

  Poți împrumuta câte puțin din fiecare principiu care stă la baza stilului scandinav și îl poți adapta propriei definiții pentru confort. Pentru inspirație, am adunat câteva dintre cele mai frumoase amenajări în stil nordic despre care am scris, cu accent pe detaliile și ideile originale ale proprietarilor pasionați de amenajări interioare care s-au ocupat singuri de-a da suflet caselor lor, cât și de ideile out-of-the-box ale designerilor care au lucrat la proiectele următoare.

  1. Echilibrul perfect dintr-o casă amenajată în stil boho-scandinav 

  O combinație echilibrată între stilurile de design interior boho și scandinav pare aproape imposibil de atins, căci cele două tipuri de amenajare se află, practic, la poli opuși. În stilul boho, spațiul este oarecum „aglomerat”, se folosesc multe decorațiuni și imprimeuri diferite. În stilul scandinav se folosesc puține obiecte de decor, iar mixurile de imprimeuri sunt permise, însă într-o manieră mai temperată și în culori neutre. 

  stil boho scaun bali
  Stil boho: scaunul în formă de mână e un suvenir din Bali

  Ana Maria și iubitul ei, Bogdan, și-au amenajat singuri locuința și au reușit să combine cele două stiluri de amenajare într-o manieră armonioasă, fluidă.

  Dezvoltatorul le-a permis să aleagă singuri finisajele din casa lor din Pantelimon, cu un parter întins pe 100 metri pătrați și o mansardă de 70 metri pătrați, iar multe din obiectele din casă ori le aveau, ori le-au cumpărat de-a gata ori le-au făcut pe comandă. Alte elemente sunt proiecte DIY, care le însuflețesc locuința.

  În casă predomină albul – pereții sunt, cu excepția unui perete din hol și al unuia din dormitor, albi, podele sunt albe, iar piesele de mobilier sunt din materiale sau în culori natur. În plus, acestea din urmă împrumută trăsăturile mobilierului scandinav – liniii drepte, structuri bine definite, mobilier cu picicioare subțiri. Camerele sunt luminoase, și decorul nu pare deloc încărcat, chiar dacă, în ciuda afinității pentru designul scandinav, Ana Maria nu a putut să renunțe la obiectele decorative. 

  „Statuetele, măștile, scaunele în formă de mână și decorațiunile handmade de perete sunt cele care dau, cred eu, un caracter unic și fac spațiul să fie un pic neconvențional și nu o copie a miilor de case trase la indigo pe care le vezi pe Instagram. Şi gallery wall-ul este unul atipic, cu poze aparent fără nicio legătură între ele. Însă mie îmi place la nebunie cum a ieșit și mă reprezintă 100%”, spune ea.

  Amenajarea i-a constat doar 10.000 euro, iar aproape jumătate din bani au fost alocați doar amenajării bucătăriei.

  Foto: Ana Maria și Bogdan

  2. Scaunele sculpturale care transformă casa în stil scandinav într-un muzeu

  Raluca și soțul ei Radu, arhitecți la Dofinterios, și-au amenajat mansarda cu trei camere din centru orașului, situată lângă parcul Cișmigiu, o casă în stil scandinav. Principalele atuuri ale imobilului sunt, spun ei, lumina, grinzile de lemn și spațiul alb imaculat, care oferă mai multă liniște vizuală. 

  Raluca și Radu preferă să-și pună casa în valoare însă prin texturile materialelor și mai ales prin forma pieselor de mobilier, în special al unor scaune în stil scandinav cu un design demn de muzeu.

  dining_amenajare_în_stil_scandinav_scaune_designeri
  Corpul de iluminat, realizat din pet-uri reciclate, se numește Dancing Lamp, este de la Menu. Scaunele Panton Chair au fost cumpărate prin intermediul Intro Design și Scaunul Her de la Casamania. Masa, model VOX, este de la Bo Concept.

  „Ne plac foarte mult scaunele ca obiecte sculpturale de design și avem o colecție pe care o dezvoltăm de la an la an. Sunt cele mai dorite cadouri pe care ni le facem între noi cu ocazia zilelor de naștere”, spune Raluca.

  Fotografii: Raluca Dofin

  3. Accente industriale într-o casă în stil scandinav

  Un apartament de trei camere din cartierul Titan din București se remarcă prin combinația dintre stilul scandinav și stilul intdustrial, ambele definite de simplitate și minimalism, însă complet diferite din punct de vedere estetic.

  zona de zi accente industriale
  Accente industriale și inserții de texturi lemnoase în zona de zi

  Proprietarii sunt Andreea și Gabi, un cuplu de juriști care pun mare accent pe timpul petrecut acasă, în familie, așa că și-au dorit o amenajare cu o grafică expresivă, dar fără accente decorative opulente. Arhitecta Ștefania Bobaru de la VIM studio, care s-a ocupat de amenajarea apartamentului lor, a venit cu o soluție excelentă: a combinat amenajarea scandinavă cu accentele industriale, prin inserții de culori saturate și finisaje cu aspect de beton.

  Astfel, pe lângă tonurile luminoase sau neutre, precum tonurile de gri, Ștefania Bobaru a inclus nuanțe de galben saturat și accente de albastru teal. 

  Foto: prin Ștefania Bobaru

  4. Picturi DIY diafane pe pereții accent și elemente de decor cu valoare afectivă

  Roxana Puriș este designer vestimentar la pur clothing și locuiește împreună cu soțul ei, Rafa, într-un apartament de două camere din Timișoara. Cum le place să petreacă timpul în natură, fiind deseori plecați în excursii cu rulota, cei doi s-au inspirat din locurile pe care le-au vizitat atunci când și-au amenajat casa în stil scandinav. 

  Cel mai important lucru pentru ei a fost ca locuința lor să fie extrem de personală și cozy, așa că Roxana, iubitoare de artă sub toate formele ei și absolventă de arhitectură, și-a dedicat timpul unor proiecte DIY care au făcut din casă „acasă”. 

  Unul dintre aceste proiecte a fost peretele accent din dormitor, pentru care i-a servit drept sursă de inspirație o zonă montană din Grecia. Pe peretele de care se sprijină patul din dormitorul matrimonial Roxana a pictat vârfurile munților după o fotografie.

  „Îmi doream foarte mult ca dormitorul să fie un spațiu feeric. Am folosit o vopsea pe care ne-au preparat-o pe loc la Hornbach, plus vopsea albă cu care am tot amestecat griul inițial, pentru a avea și nuanțele mai deschise. A fost o activitate foarte plăcută. A durat în jur de vreo patru sau cinci ore”, povestește Roxana, care este de părere că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment petrecut în casa noastră, motiv pentru care trebuie să ne implicăm mult în amenajare și să nu uităm că, deși imaginile de pe Pinterest sunt frumoase, nu trăim online – „cu toții avem haine la uscat pe calorifere și vase nespălate. Important este să te bucuri de realitatea ta.

  Foto: Roxana Puriș

  5. Mobilier în stil scandinav, o idee potrivită în spațiile mici

  Într-un apartament de trei camere și 83 metri pătrați din București, arhitectele Oana Vasile și Ștefana Costraș, de la Diez Office au ales să complimenteze spațiul compartimentat deficitar, decorat în stil contemporan, cât mai simplu, cu linii curate, prin alegerea unui mobilier în stil scandinav – cu mai multe funcțiuni diferite și cu un aspect clean. Astfel, mobilierul s-a potrivit mănușă decorului grație versatilității sale și esteticii sale neutre și, grație geometriei precise, perfect pentru designul fresh dorit de arhitecte și proprietari.  

  Dormitor cu bleu - amenajare Diez Office (2)
  Dormitorul amenajat cu mobilier stil scandinav și aerisit.

  Foto: Diana Oros

  6. Mix&match cu obiecte de mobilier

  Alexandra Netcu și soțul ei Călin și-au amenajat singuri apartamentul de patru camere, întinse pe o suprafață de 124 metri pătrați.

  Alexandra este îndrăgostită de designul nordic căruia i-a dat, în amenajarea casei, un twist: mix&match-ul pieselor de mobilier și decor, care face amenajarea mai dinamică. Scaunele de la masa de dining, de exemplu, sunt complet diferite, însă se potrivesc esteticii și, într-un fel, se asortează și cu masa de dining. Alte elemente care se împletesc armonios în decor sunt piesele de decor din materiale naturale, precum lemnul, iuta sau ratanul.

  amenajare minimalistă zonă de dining
  Masa din lemn este de la Kave Home și a fost achiziționată de la The Home

  Alexandra și-a dorit să păstreze această linie stilistică în amenajare, cu atât mai mult cu cât se potrivește complet stilului ei de viață.

  „Cred că stilul de viață sustenabil, organizarea și decluttering-ul ne-au salvat de fiecare dată. Ne place să avem o casă cât mai simplă, deschisă, aerisită. Astfel, încercăm să păstrăm doar lucrurile de care avem nevoie cu adevarat și să fim responsabili în alegerile pe care le facem”, spune Alexandra.

  Canapeaua din living este de la IKEA

  Foto: Alexandra Netcu

  7. Mobilierul DIY este ideal pentru o casă în stil scandinav amenajată on a budget 

  Și Adriana Mocanu și-a pus în practică propria viziune de amenajare atunci când a schimbat decorul apartamentului de două camere, de 49 metri pătrați, în care locuiește. Apartamentul ei este un loc foarte intim și personal grație proiectelor DIY pe care s-a ambiționat să le ducă la capăt.

  Peretele texturat stil cărămidă a fost făcut de Adriana

  De la peretele accent din living, din cărămidă aparentă, pe care a creat o mică galerie de artă, la corpul de iluminat din casă făcut dintr-un suport împletit de lumânare, tablourile recondiționate cu glet. Masa de bucătărie este făcută tot de Adriana: un blat din trei plăci de lemn cumpărat dintr-un magazin cu materiale de construcție și picioare metalice.

  Masa DIY are o dimensiune de 150 x75 cm

  Adriana a schimbat chiar și fața noptierelor din dormitor care, spune ea, nu se prea potriveau așa cum și-ar fi dorit. Așa că a împrospătat noptierele cu ajutorul unui strat de vopsea neagră și a blatului din lemn de deasupra și a adus contrast în amenajare.

  casa in stil scandinav
  Noptiera este un alt proiect DIY al Adrianei

  Poze: Adriana Mocanu

  8. Încă o idee budget friendly: recondiționarea mobilierului vechi 

  Pentru Patricia și Bogdan, doi orădeni care locuiesc împreună cu cei doi copii ai lor într-o casă de 150 metri pătrați, pe un singur nivel, stilul scandinav a părut alegerea firească în amenajarea casei. Au făcut lucrurile pe repede-nainte, pentru că pandemia i-a forțat să ia decizii rapide, dar sunt mulțumiți până peste cap de rezultatul final.

  casa in stil scandinav
  Bucătăria este proiectul DIY cel mai complex al proprietarilor

  Parte din această sumă de decizii este recondiționarea mobilierului din bucătărie lăsat în urmă de fostul proprietar. Mobilierul, cumpărat de la Mobexpert, avea o culoarea închisă, un maro care bătea spre ciocolatiu, așa că nu se potrivea cu estetica generală a casei, cu accente de lemn natur, alb, bej și gri. Așa că Patricia a vopsit toate corpurile într-un gri satinat, cu o vopsea pentru suprafețe multiple de la Good Home, cumpărată de la Brico Depot. Pentru puțin contrast, a schimbat blatul cu unul de culoarea lemnului.

  „Mi-a luat câteva zile să o vopsesc și încă mai am de făcut mici retușuri pe alocuri, dar a fost mare bucuria când am terminat și am văzut rezultatul”, spune Patricia.

  Foto: Popescu Ana-Maria Patricia

  9. Un loc cozy pe balcon perfect pentru diminețile cu ceai

  În Iași, într-un apartament cu trei camere, locuiesc Raluca și Tiberiu. Din apartamentul întunecat, ticsit cu mobilă, cei doi au făcut un loc seren, aerisit și cozy, decorat în stil scandinav. Pentru a aduce mai multă lumină în living, cei doi au schimbat ușa de la balcon cu un geam imens, pe tot peretele, însă nu au neglijat spațiul rămas dincolo de el.

  casa in stil scandinav balcon_apartament_iași
  Proprietarii și-au dorit să pună un geam foarte mare între living și balcon, pentru a avea mai multă lumină

  Balconul lor mic s-a transformat într-o oază de liniște, decorată cu un raft cu cadru din lemn natur și polițe albe, plin cu plante, o măsuță de cafea, o măsuță cu spațiu de depozitare și un scaun confortabil IKEA

  plante_balcon_casa in stil scandinav
  Rafturile pentru flori sunt de la Biano.

  Foto: Raluca Munteanu

  10. Tapet pe tavan pentru o amenajare scandinavă cu influențe japadi

  casa in stil scandinav baie japadi
  Oglinzile cu ramă aurie și luminile LED completează perfect stilul de amenajare al băii.

  Camelia Popa și Bianca Cîmpean, de la IDesign, au mixat funcționalitatea designului scandinav cu minimalismul japonez într-un apartament de trei camere, cu o suprafața de 67,3 metri pătrați, ai unei tinere din Cluj Napoca. Apartamentul a căpătat o identitate jucăușă – o alegere deosebită fiind aplicarea tapetului pe tavanul din baie, un tapet vibrant inspirat de Van Gogh, și paleta cromatică în tonuri calde.

  Foto: Flaviu Tanase

  11. Canapeaua colorată înveselește decorul

  Soluțiile inovative ale designerilor de interior fac adesea dintr-o amenajare un adevărat spectacol creativ. Canapeaua smarald de la Divanissimi oferă un adevărat spectacol vizual în amenajarea în stil scandinav, cu influențe japoneze, dusă la bun sfârșit de arhitectele de la Miso Architects, echipa care a semnat amenajarea, Ruxandra Caraenache, Sorana Leru și Mihaela Tampiza. Apartamentul de care s-au ocupat are trei camere și 92 metri pătrați, iar canapeaua verde catifelată este un twist interesant adus amenajării.

  Foto: Fisheye.ro

  4 greșeli de amenajare într-o casă în stil scandinav pe care vrei să le eviți

  Stilul scandinav este, așadar, foarte versatil și poate fi ușor combinat cu alte tipuri de design interior. Poți împrumuta elemente, așa cum am ilustrat mai sus, fără să pierzi complet esența esteticii sau îi poți da un touch personal prin care poți să-l faci și mai cozy și primitor. Dacă vrei însă să faci lucrurile corect, astfel încât atmosfera din casa ta să fie armonioasă și echilibrată, trebuie să eviți următoarele greșeli

  1. Folosești prea mult alb

  Albul este culoarea preferată a minimaliștilor, așa că se regăsește și în amenajările în stil scandinav. Sfatul celor de la The Spruce este să eviți decorul alb imaculat – de la pereți, la mobilă și decor, căci te îndepărtezi, astfel, de filosofia promovată de nordici, care are la bază confortul, iar locuința ta va căpăta un aspect steril.

  Adaugă accente de culoare prin obiecte de artă, dar și prin elemente de decor sau mobilier din lemn natur. Poți, de asemenea, să folosești accente decorative în tonuri de gri, bej și alte nuanțe calde, naturale.

  1. Îți umpli casa cu piese de mobilier din lemn

  Folosirea elementelor din lemn natur face amenajările nordice mai calde, însă deși acestea sunt definitorii pentru stilul nordic, recomandat este să incluzi și alte tipuri de finisaje, cum ar fi metalul, piatra și sticla. 

  1. Exagerezi cu minimalismul

  Stilul scandinav este aerisit însă este, mai presus de orice, un stil cozy, așa că dacă păstrezi casa goală vei pierde una dintre particularitățile care-i dau farmec: căldura. Îmbragă spațiul în elemente hygge – integrează diferite texturi și materiale în decor, perne decorative și pături, covoare și obiecte decorative naturale ori minimaliste, dar artsy, precum fotografiile alb negru.

  1. Nu adaugi note personale în decor

  Stilul scandinav nu este nicidecum un stil rece, iar o modalitate excelentă de a-l face mai cald este personalizarea lui. Nu este, așadar, de ajuns să respecți regulile de amenajare, ci este important să incluzi elemente hygge și piese de decor potrivite pentru o casă stil scandinav care te reprezintă sau care au, poate, o valoare afectivă pentru tine. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  11 idei de amenajare în stil scandinav și detaliile care le fac speciale, din ...