TURURI DE CASE

Și-au amenajat casa de 150 metri pătrați în doar o lună, după ce s-au mutat în ea aproape goală

publicat pe 19 mai 2022

    Nume: Popescu Ana-Maria Patricia
    Oraș: Sânmartin, Oradea
    Tip de locuință: casă pe un nivel
    Suprafață: 150 metri pătrați
    Stă aici: din Decembrie 2021
    Împarte casa cu: soțul ei, Bogdan, și cei doi copii, Matei și Iris

    Stilul scandinav și simplitatea se împletesc perfect în această casă pe un nivel din Sânmartin, Oradea. Proprietarii, Patricia și Bogdan, locuiesc, împreună cu cei doi copii ai lor, de la finalul anului 2021 în acest spațiu și chiar au reușit să îi ofere un vibe de acasă.

    Patricia este de meserie economist, dar în ultimii ani a devenit mamă full time și a devenit pasionată de fotografie. Nu ratează niciun moment să posteze pe contul ei de Instagram câte o imagine care transmite o stare de calm și, tocmai de aceea, ea este partea creativă a relației, iar soțul ei mai mult practică. Tot el a documentat și analizat întregul proces de cumpărare și amenajare a casei și, de multe ori, i-a lăsat mână liberă în ceea ce privește ideile pentru decor.

    Trecerea de la apartament la o casă cu grădină

    Au locuit cu chirie într-un apartament din centrul Oradei care era perfect pentru ei și nevoile lor. Nu își doreau să cumpere o casă în viitorul apropiat, ci mai mult voiau să călătorească. Dar cum pandemia generată de Covid-19 a dat viețile multora peste cap, și familia Patriciei a fost nevoită să își prioritizeze alegerile. Și au hotărât să caute o casă cu curte în care copiii să aibă întotdeauna posibilitatea de a ieși la joacă.

    Amenajarea casei a durat o lună, chiar dacă nu știau de la început cum să își decoreze și finiseze casa în detaliu. Au cumpărat majoritatea pieselor de mobilier și decorațiunile după ce s-au mutat, iar costurile totale au ajuns în jurul sumei de 19.000 euro.

    Bucătăria este proiectul DIY cel mai complex al proprietarilor.

    Și-au dorit o amenajare scandinavă, luminoasă, primitoare și aerisită, cu puține piese de mobilier și cât mai multe lucruri de suflet, astfel încât să fie și kids friendly, dar și ușor de întreținut. Patricia și-a dorit să folosească culori deschise în toată casa și, tocmai de aceea, a ales să vopsească în alb pereții, a folosit gri-ul pentru unele piese de mobilier, mult bej, lemn natur prin diverse elemente din bucătărie și living, dar și câteva nuanțe de verde care să aducă prospețime în întreaga amenajare.

    „Eu am zis mereu că dacă ne vom mai lua casă, clar am să folosesc mobilă albă peste tot, dar nu a fost așa”, povestește Patricia.

    Proprietarii au ales să recondiționeze mobila de bucătărie

    În bucătărie, au ales să păstreze mobila fostului proprietar și să o recondiționeze, ca să mai salveze niște bani, dar și pentru că voiau să se mute cât mai repede în noua casă. Realizarea unor corpuri de mobilier, pe comandă, ar fi durat mai mult decât ar fi avut ei timp.

    Fostul proprietar a cumpărat mobilierul de la Mobexpert, într-o culoare închisă, un maro care bătea mai mult spre o nuanță ciocolatie.  Patricia l-a vopsit într-un gri satinat, folosind o vopsea pentru suprafețe multiple de la Good Home, pe care a cumpărat-o de la Brico Depot. De asemenea, pentru puțin contrast, au schimbat blatul cu unul de culoarea lemnului.

    Ulterior, a adăugat un mic dulap pentru depozitare de la IKEA în care a depozitat toate cănile și accesoriile dragi pe care le folosește, de cele mai multe ori, pentru fotografii. Tot în bucătărie, a integrat și o insulă gri, cu blat din lemn, împreună cu două scaune înalte de la IKEA, dar și să schimbe faianța cu una lucioasă și cu imperfecțiuni de la Novambient.

    În dulapul de la IKEA Patricia își ține toate props-urile pentru fotografie.

    Au spart un perete pentru a face mai multă lumină

    Între bucătărie și zona de living se afla un pult înalt care făcea separarea între cele două încăperi. Patricia și soțul ei au ales să dărâme acel perete pentru a deschide spațiul și pentru a-l face mult mai luminos. Tot de la fostul proprietar au păstrat și bufetul din living care este de la Mobexpert.

    Canapeaua albă și confortabilă este de la Somproduct și se completează perfect cu măsuța de cafea și comoda TV achiziționate de la The Home. Pentru decor s-a folosit tot de câteva plante verzi, de câteva pânze albe pentru pictură și de sfeșnice negre, astfel încât să ofere acel vibe pe care orice amenajare scandinavă o are.

    Tot în zona de zi au creat și o zonă de dining cu ajutorul unei mese mari de la Jysk și cu câteva scaune din lemn, cu șezut tapițat. Pentru a oferi spațiului puțină personalitate, a decis să decoreze locul cu multe plante verzi, o oglindă în formă de soare, câteva dintre fundalurile pe care ea le folosește atunci când fotografiază, dar și cu o ilustrație dragă făcută de sora ei.

    Amenajare scandinavă și simplistă în toate încăperile din casă

    Dormitorul matrimonial este unul simplist și tare luminos. Cei doi au cumpărat mobilierul de la Mobexpert, atât comodele, dulapul, cât și cadrul pentru pat. Iar pentru a oferi puțină căldură și a se încadra în stilul scandinav, Patricia a ales să facă un tablou minimalist, inspirată fiind dintr-un proiect DIY găsit pe Pinterest, dar și o ilustrație făcută de sora ei. Vazele cu flori proaspete, precum și ghivecele cu plante verzi sunt nelipsite din dormitor.

    În baia din dormitor au montat o cadă acrilică freestanding, lângă perete. Au ales să pună o faianță alba, satinată, iar pentru pardoseală au ales niște plăci ceramice negre, mate, cu model geometric. În ceea ce privește mobilierul, au ales un singur element într-o nuanță de lemn natur, un mobilier suspendat cu două sertare și cu loc pentru lavoar.

    Pentru că nu aveau nicio piesă de mobilier pentru camera copiilor, au amenajat-o pe repede înainte pentru a se muta. Nu și-au dorit o cameră cu accente prea bebelușești, ci au vrut o încăpere luminoasă, cu multe spații pentru joacă. Un prim pas a fost să cumpere tot mobilierul, precum și paturile, de la IKEA, apoi să decoreze cu diverse obiecte în culori și linii naturale în funcție de dorințe și nevoi. Patricia a folosit niște coșuri pentru depozitare, jucăriile copiilor din lemn, iar pentru accesorizarea pereților s-a folosit de desenele pe care cei mici le-au realizat de-a lungul timpului. Cei doi copii au fost implicați în alegerea tuturor obiectelor, ba chiar urmează ca împreună cu ei să monteze câteva elemente decorative comandate.

    „Dacă ar fi să o iau de la capăt cu camera copiilor, ar arăta un pic altfel. Mi-aș acorda un pic mai mult timp în amenajarea ei, aș face un mobilier la comandă și aș face-o puțin mai jucăușă. Aș monta poate un leagăn interior sau un hamac”, povestește Patricia.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Stil scandinav.

    Inspirație: Pinterest, Instagram, câteva cursuri scurte de design interior, magazinele noastre preferate de mobilă și decorațiuni interioare. Toate deciziile legate de casă le-am luat împreună, eu și Bogdan, și ne-am consultat și cu copiii. Am căutat amândoi piesele de mobilier și am căzut de acord asupra tuturor obiectelor cumpărate deși, trebuie să recunosc, Bogdan mi-a lăsat mână liberă de multe ori.

    Dar cred că cel mai important lucru în amenajarea casei noastre a fost că am ales de la început un stil decorativ care este potrivit pentru toți patru și apoi ne-am făcut un fel de moodboard în care am adăugat piese de mobilier și decorațiuni care ne-au plăcut și ne-au inspirat.

    Colțul preferat: Sufrageria. Aici pătrunde soarele dimineața, aici îmi beau cafeaua și îmi pregătesc ziua.

    Canapeaua este locul preferat al Patriciei.

    Elementul preferat: Am mai multe elemente preferate, iar canapeaua este unul dintre ele pentru că acolo îmi beau, de obicei, cafeaua dimineața și citesc puțin. Apoi mai este masa din sufragerie și scaunele pentru că ne-am dorit o masă mare la care să stăm cu toții confortabil, să mâncăm împreună și să povestim, dar să fie și o masă potrivită pentru a primi în vizită prietenii și să fie suficientă pentru toată familia reunită.

    Cea mai mare provocare: Să găsim meșteri buni exact atunci când aveam nevoie.

    Cel mai mare răsfăț: Cred că cel mai scump lucru din casă este canapeaua. Am vrut să fie o canapea deschisă la culoare, cu picioare din lemn și am vrut neapărat să fie confortabilă pentru că acolo începe ziua noastră și acolo o încheiem. Ziua începe cu o cafea băută pe canapea, în timp ce răsare soarele, cu îmbrățișări și pupici de la copii. Aici stau să citesc atunci când am câte un moment liber și tot pe canapea se încheie ziua cu îmbrățișări și povești.

    Proiecte DIY preferate: Cel mai mare proiect DIY a fost schimbarea înfățișării bucătăriei. Mi-a luat câteva zile să o vopsesc și încă mai am de făcut mici retușuri pe alocuri, dar a fost mare bucuria când am terminat și am văzut rezultatul.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Patricia Mutiu (@mutiu_patricia)

    Un alt proiect drag DIY a fost recondiționarea cu glet a unui tablou rămas de la fostul proprietar. Deși am avut câteva emoții când m-am apucat de el, mi-a plăcut tare mult cum a ieșit și am găsit locul perfect pentru el, în dormitorul nostru.

    În rest mai apar tot felul de mici proiecte DIY pe care le fac cu copiii mai ales în preajma sărbătorilor. În 2022, de Paște, am făcut câteva ouă din hârtie pe care le-am agățat în crenguțe și așa ne-am creat propriul aranjament pentru masă.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Patricia Mutiu (@mutiu_patricia)

    Ce înseamnă acasă pentru tine: În primul rând „acasă” suntem noi patru oriunde am fi. Apoi, înseamnă un loc în care toți patru revenim cu drag, un loc care ne oferă confort, puțină liniște, un loc în care ne simțim bine și protejați, un loc care ne ajută să ne relaxăm.

    Sfaturi pentru a-ți face o casă în care să te simți bine:

    • Fă-ți un plan sau o listă a dorințelor;
    • Alege un stil decorativ înainte de a începe amenajarea;
    • Decorează locul doar cu obiecte și piese de mobilier care să îți bucure sufletul. Fă-ți casa mai mult despre tine și despre nevoile tale și mai puțin despre o casă la modă sau în trend.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments