Apartamente

Și-a amenajat singură apartamentul de 49 metri pătrați, după 3 ani în care a locuit acolo și a descoperit cât mai bine spațiul

publicat pe 05 iul. 2022

    Nume: Adriana Mocanu
    Oraș: București, zona Apărătorii Patriei
    Tip de locuință: apartament cu două camere
    Suprafață: 49 metri pătrați
    Stă aici: din iunie 2016
    Împarte casa cu: Milo, un Shih Tzu de șase ani și Leah, o pisică europeană de 3 ani

    Adriana a început să își descopere pasiunea pentru designul de interior în momentul în care s-a mutat în apartamentul din Berceni. În primii trei ani, nu a făcut modificări majore, doar câteva teste ca să-și dea seama în ce zonă vrea să ducă stilul amenajării. A căutat inspirație online, a făcut moodboard-uri, a analizat atent ce-i place și ce nu. Trei ani mai târziu, avea ocazia să își pună în practică toate ideile. A schimbat finisajele demodate, ușile de interior și instalația electrică, apoi s-a axat pe detalii care să personalizeze spațiul. Atât de mult a prins-o procesul renovării, că periodic simte nevoia să mai schimbe una-alta prin casă.

    Tablourile recondiționate cu glet sunt făcute de Adriana

    „Mi-am dorit foarte mult ca apartamentul să fie în acest cartier. Știam bine zona, locuisem aici cu fratele meu. Am aflat, prin minune, că un vecin din bloc intenționează să își vândă locuința, așa că nu  am stat prea mult pe gânduri și am făcut marele pas. Dacă mă raportez la prețul de achiziție, apartamentul arăta destul de în regulă. Asta nu înseamnă însă că nu am făcut mii de modificări până să ajung la o formulă de amenajare cât mai apropiată de gusturile mele”, spune Adriana.

    Livingul este micuț, dar excelent organizat

    Adriana a reușit să obțină un decor aerisit și luminos, în ciuda suprafeței modeste a apartamentului. Nu i-a ieșit din prima. La început, era tentată să adune o grămadă de accesorii și decorațiuni care aveau tendința să aglomereze vizual spațiul. Cu timpul, a învățat să nu mai facă alegeri compulsive. Acum, fiecare obiect cumpărat ține cont de tematica amenajării și poate fi asociat ușor cu alte elemente decorative din casă.

    apartament Berceni
    Proprietara adoră să schimbe decorațiunile din casă în funcție de anotimp

    A mers pe culori deschise, care să reflecte bine lumina naturală. A adăugat prospețime și dinamism interiorului prin accente de culoare, plasate atent. Spațiul are o căldură aparte și datorită jocului de texturi: lemn, cărămidă aparentă, țesături naturale.

    Livingul este împărțit în zone care comunică între ele: un spațiu de relaxare, cu colțar generos, într-o nuanță fresh de verde smarald, un mic birou și zona de entertainment. Adriana a avut grijă să păstreze și suficient spațiu de depozitare, dar a ales piese de mobilier minimaliste care să nu aglomereze încăperea. A făcut cu mâinile ei peretele accent din cărămidă aparentă, într-un heirup DIY, deși n-ai zice, la prima vedere, pe care a încadrat televizorul printre postere și obiecte decorative, astfel încât să pară că este un element dintr-o mini galerie.

    Comoda TV este de la IKEA

    „În living, am renunțat la perdeaua din perete și am optat pentru un model care imită draperia, căci este un material care lasă lumina să treacă, dar oprește razele soarelui. Am completat tratamentul ferestrelor cu rolete semiopace pentru un aer modern”, mai adaugă ea.

    Spațiul este însuflețit de o mulțime de plante naturale, așezate peste tot prin cameră.  Șevaletul din dreptul ferestrei nu este o simplă piesă de decor, pictura fiind o altă pasiune a proprietarei.

    apartament Berceni
    Perdelele vaporoase încadrează elegant fereastra livingului

    Bucătărie cu mult spațiu de depozitare

    Și-a imaginat timp de ani cum ar arăta bucătăria ideală, așa că asta a fost încăperea în care a făcut cele mai multe și mai mari modificări, alături de baie. Nu a avut dubii în privința culorii. O provocare a fost însă proiectarea dulapurilor, astfel încât să obțină suficient spațiu de depozitare. Mobilierul este făcut pe comandă, într-un atelier din București.

    Mobilierul are și câteva zone deschise, pentru obiecte care se cer ținute la vedere

    „Visez de când mă știu să am o bucătărie albă, luminoasă, fără prea multe lucruri la vedere. Am optat pentru corpuri înalte până în tavan, tocmai în ideea de a profita de fiecare centimetru disponibil. Mobilierul este așezat sub formă de ”L” pe doi dintre pereții încăperii. A fost o decizie riscantă, vorbind de o încăpere de mici dimensiuni, dar spațiul nu mi se pare deloc aglomerat. Probabil că și palul alb lucios ajută pentru că reflectă bine lumina naturală. Îmi place și că nu păstrează deloc urme de degete”, mai spune Adriana.

    Bucătăria excelează la capitolul ”spațiu de depozitare”

    Ca să poată să facă dulapuri și sub fereastră, Adriana a înlocuit caloriferul clasic cu unul vertical. Tot ea a făcut masa din bucătărie, cu un blat făcut din trei plăci de lemn pe care le-a cumpărat dintr-un magazin cu materiale de construcții și picioare metalice. Iar scaunele din catifea verde sunt de la Somproduct.

    Masa DIY are o dimensiune de 150 x75 cm

    Masă tip bar, în balcon

    Pentru balconul lung și îngust, Adriana a venit cu soluția unei mese de bar în dreptul ferestrei și două scaune, pe care le-a găsit la Biano. Tot aici, a făcut loc pentru mașina de spălat, litiera pisicii și, desigur, pentru câteva plante naturale. Și-ar fi dorit să păstreze terasa deschisă, așa cum a găsit-o când a cumpărat apartamentul, dar nu era o soluție practică, având în vedere tot traficul și zgomotul din jur. A adăugat un pic de culoare spațiului, vopsind cu verde deschis unul dintre pereți. Acum adoră să-și înceapă diminețile aici, savurând cafeaua de la fereastra balconului.

    Balconul este folosit ca spațiu de relaxare sau ca zonă de lucru

    Noptierele din dormitor au fost upgradate de Adriana

    Dormitorul păstrează cromatica liniștitoare care predomină și în restul apartamentului. Peretele accent este zugrăvit într-o nuanță deschisă de gri, iar imprimeurile botanice te fac să uiți că te afli în mijlocul celui mai aglomerat oraș din țară.

    apartament două camere Berceni
    Lenjeria albă îți dă sentimentul că te afli în concediu, într-o cameră cochetă de hotel

    „Nu simt că am ajuns la un echilibru în ceea ce privește amenajarea dormitorului”, spune Adriana. Dar este mulțumită că a reușit scape de albul care acaparase întreaga încăpere. A împrospătat noptierele cu ajutorul unui strat de vopsea neagră și a blatului din lemn de deasupra, dar a și adus contrast în amenajare.

    apartament două camere Berceni
    Cele două vaze de pe noptieră sunt achiziționate de la Jysk

    Chestionar cu idei bune  

    Stilul de amenajare: Un mix de boho cu accente scandinave.

    Inspirație: Natura. Mi-am dorit un apartament luminos cu accente din lemn și multe plante.

    Colțul preferat: Bucătăria, fără nici un dubiu. Este locul pe care îl visez de ani de zile.

    Cea mai mare provocare: Să mă opresc din modificări.

    Cel mai mare răsfăț: Mobila de bucătărie făcută pe comandă și parchetul de lemn triplu stratificat.

    Proiecte DIY preferate: Casa mea este plină de proiecte DIY și toate îmi sunt la fel de dragi: de la corpul de iluminat, făcut dintr-un suport împletit de lumânare, până la tablourile recondiționate cu glet, din living.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Liniște, viață, calm, dar în același timp ring de dans și mâncare bună.

    Sfaturi pentru a-ți face o casă în care să te simți bine

    • Experimentează până descoperi stilul care ți se potrivește
    • Nu îți fie teamă să faci lucrurile cu mâna ta! Vopsește peretele în ce culoare vrei. Dacă la un moment dat te plictisești, poți oricând să dai cu altă culoare peste.
    • Creează moodboard-uri pentru a-ți pune ordine în idei
    • Nu urma îndeaproape trendurile. Alege lucruri care te reprezintă pe tine.

    Resurse: Canapea living Casa Eduard, pat dormitor Ikea (Hemnes), scaune bar balcon Biano x Vida XL, scaune bucătărie Somproduct

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Anca
    Anca
    2 years ago

    Cat de bine arata si ce fain se potriveste culoarea verde cu albul si bejul acela. Oare cat a costat-o cu totul?

    Crator
    Crator
    2 years ago

    Salut,
    Interesant și felicitări!
    A fost dată o sumă globală: 12000 euro. Ar fi folositoare o defalcare a sumei (materiale, manoperă – bănuiesc că nu a lucrat singură, durată etc). În ce perioadă a fost făcută amenajarea? Mersi.