Inspirați din stilul de viață minimalist și designul nordic, și-au amenajat singuri apartamentul orientat spre răsărit
publicat pe 12 iul. 2022Numele: Alexandra Netcu, avocată
Oraș: București, cartier Băneasa
Tip de locuință: apartament cu 4 camere
Suprafață: 124 metri pătrați
Stă aici: din mai 2021
Împarte casa cu: Călin, soțul ei, și motanul Arthur
Alexandra e o avocată cu simț estetic și pasionată de frumos. Adoră fotografia, călătoriile, timpul petrecut în natură și, de ceva timp încoace, designul de interior. Iar pasiunile ei se văd și în felul în care arată casa ei. Ea și Călin și-au amenajat singuri apartamentul cu patru camere.
Primul lucru care i-a plăcut la apartamentul din Băneasa a fost orientarea lui către răsărit. Și ea, și Călin, iubesc lumina naturală, iar faptul că se pot bucura de razele soarelui în cea mai mare parte a zilei a cântărit enorm în alegerea locuinței.
Texturi și culori inspirate din natură
Apartamentul este situat la parterul unui bloc nou, are patru camere, o terasă de 30 metri pătrați și o curte micuță în care tinerii proprietari încearcă să învețe tainele grădinăritului. Faptul că și-au ales singuri finisajele a fost un mare avantaj, căci le-a dat posibilitatea să contureze spațiul după preferințele lor.
Amenajarea încă este un proces în desfășurare
Conceptul amenajării a pornit de la ideea de a aduce înăuntru cât mai multe culori și texturi inspirate din natură. De aceea apartamentul abundă de materiale naturale, lemn, iută, ratan, in, plus o mulțime de plante.
Amenajare minimalistă, dar cozy și personală
Alexandra a visat la o amenajare minimalistă, inspirată din designul scandinav, dar care să aibă căldură. A reușit să obțină acest lucru prin mici detalii alese cu grijă: ilustrații, textile și obiecte de decor. Paleta cromatică neutră este prezentă în toate încăperile locuinței. Albul folosit cu generozitate reflectă lumina naturală, creând sentimentul de amplitudine. În ceea ce privește soluțiile de depozitare, proprietarii apartamentului din Băneasa au redus totul la minim pentru că nu au vrut să încarce spațiul.
”Cred că stilul de viață sustenabil, organizarea și decluttering-ul ne-au salvat de fiecare dată. Ne place să avem o casă cât mai simplă, deschisă, aerisită. Astfel, încercăm să păstram doar lucrurile de care avem nevoie cu adevarat și să fim responsabili în alegerile pe care le facem”, spune Alexandra.
Multe piese de design de inspirație nordică
Îndrăgostită de designul nordic, Alexandra a vrut să includă în amenajare cât mai multe obiecte create de brandurile ei de suflet. Masa rotundă din dining, de exemplu, este o piesă după care a așteptat mult, dar care pare făcută pentru acest spațiu. Mai complicat a fost să găsească scaunele potrivite pentru ea. A găsit tot la The Home modelele visate cu ajutorul cărora a realizat un mix&match de efect.
Bucătăria continuă cromatica neutră specifică întregii amenajări. Ca finisaje, predomină lemnul și imitația de marmură. Cea mai colorată încăpere din apartament este dormitorul, unde peretele accent e un proiect DIY făcut de Alexandra și Călin. Nuanța verde sage, aleasă de cei doi, este liniștitoare și plăcută, perfectă pentru zona de noapte. Patul este de la Karup Design și a fost luat de la Bonami.
Un alt colț superb al casei este terasa de 30 metri pătrați, transformată de proprietari într-un mic loc de evadare. Și aici vorbim de o amenajare minimalistă, dar foarte caldă prin texturile alese. Contribuie la această imagine și plantele care înfrumusețează spațiul.
O locuință care reflectă pe deplin stilul de viață al proprietarilor
Apartamentul din Băneasa are un aer cât se poate de relaxat. Alexandra și Călin lucrează de acasă, așa că au încercat să creeze în jurul lor o atmosferă echilibrată și armonioasă. Nu au obținut întâmplător o amenajare minimalistă. Acest concept se reflectă, de ani buni, și în viața lor de zi cu zi.
„Minimalismul, pentru mine, e un stil de viață, o combinație între alegeri responsabile, simplitate, estetică și funcționalitate. Lucrând în industria de legal, toate se întâmplă într-un ritm rapid și destul de stresant, astfel casa pentru mine a fost și este refugiul meu. De aceea, am încercat pe cât posibil să creez un mediu simplu, calm și relaxant”, spune Alexandra.
Chestionar cu idei bune:
Stilul casei: probabil aș spune că se încadrează în stilul scandinav în general, însă fiecare om cred că își pune amprenta mai mult sau mai puțin asupra spațiului în care locuiește, astfel stilul poate deveni unul personal în timp. De aceea, nu aș încadra-o neapărat într-un anumit stil. Aș spune, mai degrabă, că este o casă simplă, menită să aducă relaxare, să ne îmbunătățească starea de spirit și să evolueze odată cu noi.
Colțul preferat: greu de spus. Fiecare colț al casei are rolul său și este apreciat în diferite momente ale zilei. De exemplu, ador serile petrecute pe canapea, bucurându-mă de o carte bună și lumina caldă a soarelui la apus. La fel de dragi îmi sunt diminețile târzii în care razele soarelui scaldă dormitorul nostru. De asemenea, iubesc momentele petrecute în bucătărie, alături de Călin, pregătind felurile noastre de mâncare preferate.
Elementul preferat: n-aș putea spune că am un element preferat, dar cu siguranță sunt anumite lucruri pe care le apreciez destul de mult. Unele dintre ele ar fi cărțile mele, oglinda de la Ferm Living pe care o ador datorită formei sale organice, mașinile de scris vintage pentru care am o pasiune și care poarta niște povești cu ele. În general, lucrurile simple care îmi bucură sufletul și care au și o poveste în spate.
Cea mai mare provocare: au existat mai multe de-a lungul timpului în materie de design, dar cred ca una dintre cele mai mari a fost găsirea unei soluții de depozitare pentru dormitor și hol. Ne-am dorit o soluție funcțională, inteligent gândită în ceea ce privește compartimentarea, potrivită pentru spațiul alocat, acesta fiind unul destul de îngust, dar și estetică în același timp. Am ales într-un final dulapurile PAX de la IKEA, pe care le-am gândit împreună și le-am proiectat după nevoile noastre.
Cel mai bun lucru vara: terasa, cu mirosul teilor din cartier care ajunge până aici, cu serile răcoroase petrecute împreună cu Călin și Arthur (motanul) sau alături de prietenii noștri. Apreciez timpul petrecut după muncă îngrijind florile, inspectând și bucurându-ne de creșterea acestora.
Cel mai bun lucru iarna: izolația termică și orientarea est-vest a casei care permite razelor soarelui să aducă un plus de lumină până și în cele mai reci zile ale anului.
Cel mai mare răsfăț: cada freestanding din baia principală și bateria retro, tip telefon pentru cadă. Ni le doream dinainte să hotărâm că vom cumpăra acest apartament.
Proiectul DIY preferat: probabil unul dintre ele ar fi vopsirea peretelui din dormitor folosind nuanța sage green. Inspirată din natură, nuanța ne oferă un sentiment de armonie, liniște și relaxare, dar și un look simplu și natural.
Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta, ce ai schimba: Cred că mi-ar fi plăcut ca bucătăria să nu includă un anumit stâlp inestetic. Este un elemnt de rezistență și nu a putut fi îndepărtat, din păcate. Mi se pare că din aceasta cauza spațiul nu a fost valorificat la adevăratul său potențial.
Ce înseamnă acasă pentru tine: pentru mine, acasă înseamnă partenerul meu și motanul nostru, cafeaua împreună, pastele și pizza pregătite de Călin, plantele și cărțile mele, sentimentul de refugiu, liniște și bine.
Sfaturi pentru a-ți face o casă în care să te simți bine:
Nu cred că sunt neapărat în măsură de a da sfaturi. Pot împărtăși însă anumite lucruri/experiențe care pe noi ne ajută să ne simțim bine acasă. Faptul că ne-am dat șansa să descoperim spațiul, să ne cunoaștem nevoile și ceea ce ne face să ne simțim bine, ne-a permis să adaptăm spațiul și să-l folosim întocmai. De asemenea, folosirea unor soluții de design simple și care pot evolua odată cu noi ne oferă flexibilitate și confort. Bucuria pentru lucrurile simple, precum pregătirea mesei împreună și gathering-urile, stilul de viață sustenabil, organizarea, responsabilitatea în alegeri, integrarea unor elemente din natura în interior. Cred că toate acestea contribuie la starea de liniște și de relaxare, la sentimentul de coziness și de siguranță regăsite acasă.
-
Sponsored
Invazie de ploșnițe? Cum pot ajuta profesioniștii să-ți recâștigi confortul (P)
Te-ai trezit vreodată cu senzația că ceva nu este în regulă, ai aprins lumina și ai descoperit câteva puncte roșii ciudate pe piele? Apoi, dintr-o dată, realizezi că ai ploșnițe […]
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.