Apartamente

Inspirați din stilul de viață minimalist și designul nordic, și-au amenajat singuri apartamentul orientat spre răsărit

  Numele: Alexandra Netcu, avocată
  Oraș: București, cartier Băneasa
  Tip de locuință: apartament cu 4 camere
  Suprafață: 124 metri pătrați
  Stă aici: din mai 2021
  Împarte casa cu: Călin, soțul ei, și motanul Arthur

  Alexandra e o avocată cu simț estetic și pasionată de frumos. Adoră fotografia, călătoriile, timpul petrecut în natură și, de ceva timp încoace, designul de interior. Iar pasiunile ei se văd și în felul în care arată casa ei. Ea și Călin și-au amenajat singuri apartamentul cu patru camere.

  Primul lucru care i-a plăcut la apartamentul din Băneasa a fost orientarea lui către răsărit. Și ea, și Călin, iubesc lumina naturală, iar faptul că se pot bucura de razele soarelui în cea mai mare parte a zilei a cântărit enorm în alegerea locuinței.

  Texturi și culori inspirate din natură

  Apartamentul este situat la parterul unui bloc nou, are patru camere, o terasă de 30 metri pătrați și o curte micuță în care tinerii proprietari încearcă să învețe tainele grădinăritului. Faptul că și-au ales singuri finisajele a fost un mare avantaj, căci le-a dat posibilitatea să contureze spațiul după preferințele lor.

  Amenajarea încă este un proces în desfășurare

  Conceptul amenajării a pornit de la ideea de a aduce înăuntru cât mai multe culori și texturi inspirate din natură. De aceea apartamentul abundă de materiale naturale, lemn, iută, ratan, in, plus o mulțime de plante.

  ilustratie Cristina Frei
  Ilustrația este realizată de Cristina Frei.

  Amenajare minimalistă, dar cozy și personală

  Alexandra a visat la o amenajare minimalistă, inspirată din designul scandinav, dar care să aibă căldură. A reușit să obțină acest lucru prin mici detalii alese cu grijă: ilustrații, textile și obiecte de decor. Paleta cromatică neutră este prezentă în toate încăperile locuinței. Albul folosit cu generozitate reflectă lumina naturală, creând sentimentul de amplitudine. În ceea ce privește soluțiile de depozitare, proprietarii apartamentului din Băneasa au redus totul la minim pentru că nu au vrut să încarce spațiul.

  oglinda Ferm Living
  Oglinda cu formă organică este cumpărată de la Ferm Living

  ”Cred că stilul de viață sustenabil, organizarea și decluttering-ul ne-au salvat de fiecare dată. Ne place să avem o casă cât mai simplă, deschisă, aerisită. Astfel, încercăm să păstram doar lucrurile de care avem nevoie cu adevarat și să fim responsabili în alegerile pe care le facem”, spune Alexandra.

  Multe piese de design de inspirație nordică

  Îndrăgostită de designul nordic, Alexandra a vrut să includă în amenajare cât mai multe obiecte create de brandurile ei de suflet. Masa rotundă din dining, de exemplu, este o piesă după care a așteptat mult, dar care pare făcută pentru acest spațiu. Mai complicat a fost să găsească scaunele potrivite pentru ea. A găsit tot la The Home modelele visate cu ajutorul cărora a realizat un mix&match de efect.

  amenajare minimalistă zonă de dining
  Masa din lemn este de la Kave Home și a fost achiziționată de la The Home

  Bucătăria continuă cromatica neutră specifică întregii amenajări. Ca finisaje, predomină lemnul și imitația de marmură. Cea mai colorată încăpere din apartament este dormitorul, unde peretele accent e un proiect DIY făcut de Alexandra și Călin. Nuanța verde sage, aleasă de cei doi, este liniștitoare și plăcută, perfectă pentru zona de noapte. Patul este de la Karup Design și a fost luat de la Bonami.

  amenajare minimalistă dormitor perete accent
  Peretele accent, în nuanța verde sage, reprezintă o pată discretă de culoare în dormitorul matrimonial

  Un alt colț superb al casei este terasa de 30 metri pătrați, transformată de proprietari într-un mic loc de evadare. Și aici vorbim de o amenajare minimalistă, dar foarte caldă prin texturile alese. Contribuie la această imagine și plantele care înfrumusețează spațiul.

  O locuință care reflectă pe deplin stilul de viață al proprietarilor

  Apartamentul din Băneasa are un aer cât se poate de relaxat. Alexandra și Călin lucrează de acasă, așa că au încercat să creeze în jurul lor o atmosferă echilibrată și armonioasă. Nu au obținut întâmplător o amenajare minimalistă. Acest concept se reflectă, de ani buni, și în viața lor de zi cu zi.

  amenajare minimalistă Băneasa spațiu de lucru
  Biroul cu blat alb de la Ikea se integrează perfect în decor

  „Minimalismul, pentru mine, e un stil de viață, o combinație între alegeri responsabile, simplitate, estetică și funcționalitate. Lucrând în industria de legal, toate se întâmplă într-un ritm rapid și destul de stresant, astfel casa pentru mine a fost și este refugiul meu. De aceea, am încercat pe cât posibil să creez un mediu simplu, calm și relaxant”, spune Alexandra.

  Chestionar cu idei bune:

  Stilul casei: probabil aș spune că se încadrează în stilul scandinav în general, însă fiecare om cred că își pune amprenta mai mult sau mai puțin asupra spațiului în care locuiește, astfel stilul poate deveni unul personal în timp. De aceea, nu aș încadra-o neapărat într-un anumit stil. Aș spune, mai degrabă, că este o casă simplă, menită să aducă relaxare, să ne îmbunătățească starea de spirit și să evolueze odată cu noi.

  Bateria retro este elementul statement al băii

  Colțul preferat: greu de spus. Fiecare colț al casei are rolul său și este apreciat în diferite momente ale zilei. De exemplu, ador serile petrecute pe canapea, bucurându-mă de o carte bună și lumina caldă a soarelui la apus. La fel de dragi îmi sunt diminețile târzii în care razele soarelui scaldă dormitorul nostru. De asemenea, iubesc momentele petrecute în bucătărie, alături de Călin, pregătind felurile noastre de mâncare preferate.

  cuier de lemn bucatarie
  Detalii instagramabile din bucătăria celor doi

  Elementul preferat: n-aș putea spune că am un element preferat, dar cu siguranță sunt anumite lucruri pe care le apreciez destul de mult. Unele dintre ele ar fi cărțile mele, oglinda de la Ferm Living pe care o ador datorită formei sale organice, mașinile de scris vintage pentru care am o pasiune și care poarta niște povești cu ele. În general, lucrurile simple care îmi bucură sufletul și care au și o poveste în spate.

  polite perete birou
  Gri foarte deschis este culoarea aleasă pentru pereții biroului

  Cea mai mare provocare: au existat mai multe de-a lungul timpului în materie de design, dar cred ca una dintre cele mai mari a fost găsirea unei soluții de depozitare pentru dormitor și hol. Ne-am dorit o soluție funcțională, inteligent gândită în ceea ce privește compartimentarea, potrivită pentru spațiul alocat, acesta fiind unul destul de îngust, dar și estetică în același timp. Am ales într-un final dulapurile PAX de la IKEA, pe care le-am gândit împreună și le-am proiectat după nevoile noastre.

  Pentru depozitare, proprietarii au ales sisteme de la Ikea, ușor de personalizat

  Cel mai bun lucru vara: terasa, cu mirosul teilor din cartier care ajunge până aici, cu serile răcoroase petrecute împreună cu Călin și Arthur (motanul) sau alături de prietenii noștri. Apreciez timpul petrecut după muncă îngrijind florile, inspectând și bucurându-ne de creșterea acestora.

  Cel mai bun lucru iarna: izolația termică și orientarea est-vest a casei care permite razelor soarelui să aducă un plus de lumină până și în cele mai reci zile ale anului.

  Terasa de 30 de mp este locul preferat al Alexandrei și al lui Călin pe timp de vară

  Cel mai mare răsfăț: cada freestanding din baia principală și bateria retro, tip telefon pentru cadă. Ni le doream dinainte să hotărâm că vom cumpăra acest apartament.

  amenajare minimalista baie
  Alexandra a ales să depoziteze mărunțișurile din baie în cutii împletite

  Proiectul DIY preferat: probabil unul dintre ele ar fi vopsirea peretelui din dormitor folosind nuanța sage green. Inspirată din natură, nuanța ne oferă un sentiment de armonie, liniște și relaxare, dar și un look simplu și natural.

  Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta, ce ai schimba: Cred că mi-ar fi plăcut ca bucătăria să nu includă un anumit stâlp inestetic. Este un elemnt de rezistență și nu a putut fi îndepărtat, din păcate. Mi se pare că din aceasta cauza spațiul nu a fost valorificat la adevăratul său potențial.

  Ce înseamnă acasă pentru tine: pentru mine, acasă înseamnă partenerul meu și motanul nostru, cafeaua împreună, pastele și pizza pregătite de Călin, plantele și cărțile mele, sentimentul de refugiu, liniște și bine.

  Canapeaua din living este modelul Soderhman de la IKEA

  Sfaturi pentru a-ți face o casă în care să te simți bine: 

  Nu cred că sunt neapărat în măsură de a da sfaturi. Pot împărtăși însă anumite lucruri/experiențe care pe noi ne ajută să ne simțim bine acasă.  Faptul că ne-am dat șansa să descoperim spațiul, să ne cunoaștem nevoile și ceea ce ne face să ne simțim bine, ne-a permis să adaptăm spațiul și să-l folosim întocmai. De asemenea, folosirea unor soluții de design simple și care pot evolua odată cu noi ne oferă flexibilitate și confort.  Bucuria pentru lucrurile simple, precum pregătirea mesei împreună și gathering-urile, stilul de viață sustenabil, organizarea, responsabilitatea în alegeri, integrarea unor elemente din natura în interior. Cred că toate acestea contribuie la starea de liniște și de relaxare, la sentimentul de coziness și de siguranță regăsite acasă.

   

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Inspirați din stilul de viață minimalist și designul nordic, și-au amenajat...