ECO

Begonia rex: tips&tricks despre îngrijirea și înmulțirea ei

Dintre toate tipurile de begonii, Begonia rex este una dintre cele mai frumoase și impresionante plante. Frunzele sale spectaculoase par a fi pictate în nuanțe intense de verde, roșu, argintiu, ba chiar și mov. Aceste plante sunt crescute aproape exclusiv pentru estetica frunzelor, florile sunt mai micuțe și nu atât de arătoase precum foliajul.

Dacă ești amatoare de plante și vrei să-ți mărești colecția cu o begonia rex, uite ce trebuie să știi despre îngrijirea și propagarea ei, potrivit The Spruce.

Varietățile de begonia rex

Begonia rex este numele de bază a sutelor de tipuri de hibrizi, iar formele și aspectul lor sunt prea numeroase ca să le mai putem număra. Hibrizii rezultați sunt cunoscuți adesea pe piață sub nume pompoase, gândite de crescători ca să-și facă publicitate cu aceste plante. Ca rezultat, s-ar putea să găsești planta sub nume diferite la florării și sere. Una dintre cele mai interesante și frumoase begonii este cea masoniană, cunoscută și sub numele de begonia crucea de fier. Planta a început să fie cultivată în 1952 și are frunze încrețite cu dungi dispuse în formă de cruce închisă la culoare pe centrul lor. Este disponibilă în mai multe culori.

Condițiile de creștere ale begoniei rex

Ca să îngrijești begonia rex și să o menții sănătoasă, ține cont de următoarele lucruri:

  • Lumina: begonia rex preferă să stea în lumină indirectă pe tot parcursul anului. Fiindcă nu are o înflorire intensă, poate tolera mai puțină lumină decât alte specii de begonii și poate prospera și la lumină fluorescentă pentru creștere.
  • Apă: trebuie udată regulat, dar ai grijă să nu o îneci. Se simte bine și în mediu mai umed, dar nu pulveriza apă direct pe frunze.
  • Temperatură: begoniei rex îi place o temperatură medie spre caldă (și umedă). Nu suportă înghețul, iar unele dintre varietăți chiar intră în hibernare toamna.
  • Solul: un sol aerat și bine drenat este cea mai bună alegere pentru această plantă.
  • Fertilizare: folosește săptămânal fertilizator lichid de o concentrație mai slabă. Dacă vrei să o fertilizezi la două săptămâni, dublează cantitatea de fertilizator din apă. În cazul în care ești o persoană mai ocupată, există și varianta de fertilizatoare sub forma batoanelor, care eliberează treptat substanțe nutritive pe parcursul a mai multor săptămâni. Citește etichetele fertilizatoarelor pentru instrucțiuni de folosire înainte să hrănești plantele.

Propagarea (înmulțirea) begoniei rex

Majoritatea begoniilor de pe piață sunt hibrizi și nu pot fi înmulțite adecvat din semințe. Begonia rex poate fi propagată cu ușurintă prin divizarea rizomilor atunci când îi schimbi ghiveciul. Dar majoritatea speciilor de begonie pot fi înmulțite și prin tăierea unor tulpini cu frunze, care, ținute în apă, vor face în timp rădăcini. O altă metodă de înmulțire a begoniei rex este prin introducerea unei frunze direct în pământ și udarea regulată.

Schimbarea ghiveciului pentru begonia rex

Schimbă ghiveciul begoniei doar după ce nu mai are spațiu de dezvoltare în cel vechi

Begoniile rex preferă ghivece nu foarte adânci, dar cu diametrul mai larg. Cresc din rizomi, deci au nevoie de spațiu în diametru ca să se dezvolte. Atât timp cât au destul loc ca să crească și să se dezvolte, nu trebuie schimbat ghiveciul. Când încep să dea noi lăstari pe marginea ghiveciul, atunci e timpul să le replantezi într-unul mai larg. Când faci schimbarea ghiveciului ai grijă să nu uzi exagerat solul. El trebuie să fie ușor umed.

Sfaturi suplimentare pentru begonia rex

  • Nu pulveriza frunzele begoniei ca să nu facă mucegai.
  • Begonia rex trăiește doar câțiva ani, dar fiindcă se înmulțește atât de ușor, poți avea mereu un stoc nou din aceste plante.
  • Menține solul umed, dar dacă o uzi prea mult, aruncă apa care se scurge din ghiveci în farfurie, fiindcă altfel nu își va putea lua sărurile necesare din sol.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adina
Adina
6 months ago

Buna ziua, de unde as putea lua si eu aceasta begonie? Este floarea copilarie mele si o caut de ceva vreme 😀

ULTIMELE ARTICOLE
icon

Dani Oțil face pentru prima dată turul casei lui din Corbeanca, plină cu pove...