UTILE

La ce temperatură trebuie să setezi centrala termică iarna, înainte să pleci de acasă

publicat pe 22 oct. 2024

    Centrala termică va funcționa mai puțin și va consuma cantități mai mici de gaze dacă o setezi corect când pleci de acasă. Setările corecte fac diferența între economii și consum iresponsabil. Uite la ce temperatură trebuie să setezi centrala termică iarnă, înainte să pleci de acasă. Detalii în articol. 

    În sezonul rece, gestionarea corectă a centralei termice nu doar că asigură un confort termic constant, dar contribuie și la economisirea gazelor naturale și a banilor. 

    Când pleci de acasă pentru câteva ore sau chiar câteva zile, setarea potrivită a temperaturii este esențială pentru a evita consumul inutil de energie și costurile ridicate. 

    Importanța setărilor corecte făcute centralei

    O idee des întâlnită recent spune că lăsarea centralei să funcționeze la aceeași temperatură pe toată durata zilei va consuma mai puțin decât oprirea completă și repornirea ei la întoarcere. 

    De fapt, centrala consumă mai multe gaze atunci când funcționează la temperaturi ridicate în perioadele în care nu este necesar să mențină un nivel înalt de confort termic. 

    Dacă nu ajustezi temperatura în timpul absenței de acasă, centrala va funcționa mai intens pentru a menține constantă temperatura ridicată, chiar dacă nu e nimeni în locuință. 

    Cost în plus făcut de centrala lăsată să funcționeze

    Să presupunem că o centrală termică consumă în mediu 0,5 metri cubi de gaze naturale pe oră, la temperatură setată de 22 de grade Celsius. 

    Dacă ești plecat de acasă pentru 8 ore și nu reduci temperatura, centrala va consuma 4 metri cubi de gaz. 

    În România, prețul gazelor naturale este plafonat de stat la 0.31 lei/kWh, până în 2025. Dacă facem conversia de la 1 metru cub la 10.55 kWh, atunci un metru cub de gaz costă 3,3 lei. 

    Astfel, centrala va consuma gaz în valoare de 13,2 lei, fără ca tu să beneficiezi de confortul termic. Această valoare se va adăuga la factură de fiecare dată când ești plecat de acasă. 

    Cum să setezi centrala termică, înainte de a pleca de acasă

    setari corecte centrala termica atunci cand esti plecat de acasa
    Dacă centrala rămâne cu temperatura inițială de funcționare, atunci tot va consuma gaze naturale în cantități mai mari

    Dacă ești plecat pentru câteva ore, cel mai eficient este să setezi temperatura la 16 – 18 grade Celsius. Această valoare este suficient de scăzută pentru a economisi consumul de gaze naturale, dar și destul de ridicată pentru a preveni răcirea completă a casei și apariția problemelor de condens sau igrasie

    Mai mult, centrala nu va funcționa prea mult pentru a readuce temperatura la un nivel confortabil la întoarcere, deoarece locuința nu va fi complet răcită.

    În cazul în care pleci pentru mai multe zile de acasă, temperatura la care poți seta centrala este intervalul 10 – 12 grade Celsius. Unele modele de centrale au și modul „vacanță”, care setează automat aceste valori. 

    Această setare previne înghețarea țevilor și menține o temperatură de siguranță, fără un consum mare de gaze. În plus, dacă centrala ta are o funcție anti-îngheț, aceasta se va activa automat când temperatura scade sub un anumit prag.

    Care este temperatura potrivită pentru iarnă în casă 

    Temperatura optimă în casă pe timpul iernii variază între 20 și 22 de grade Celsius, fiind ideală pentru camerele de zi. În dormitoare, temperatura poate să varieze între 18 și 20 de grade Celsius. Această temperatură oferă un confort termic ideal fără a consuma prea mult gaz.

    Un termostat de ambient te poate ajuta să reglezi eficient temperatura în funcție de prezența ta în locuință. Setează termostatul la 20 grade Celsius pe timpul zilei și la 18 grade Celsius noaptea. Astfel, vei menține un echilibru între confort și economie.

    Sfaturi pentru mentenanța centralei și economii

    cap termostatic calorifer pentru controlul temperaturii
    Pune capete termostatice la calorifere pentru a contra temperatura din diferite camere

    În cele din urmă, iată o serie de sfaturi care te pot ajuta să ții centrale în condiții bune de funcționare. Totodată, aceste idei te pot ajuta să faci economii semnificative, fără să folosești centrala atât de mult. 

    Verificarea anuală a centralei: Este esențial să faci o revizie anuală a centralei termice pentru a te asigura că funcționează la parametrii optimi. O centrală întreținută corespunzător va consuma mai puține gaze și va avea o durată de utilizare mai lungă.

    Aerisește caloriferele: Caloriferele care nu sunt aerisite corect vor funcționa la o capacitate mai mică, forțând centrala să lucreze mai mult pentru a încălzi spațiul. Asigură-te că acestea sunt aerisite la începutul sezonului rece.

    Izolarea termică a locuinței: O locuință bine izolată va reține mai bine căldura, iar centrala va trebui să funcționeze mai puțin pentru a menține temperatura optimă. Verifică ferestrele și ușile pentru eventuale pierderi de căldură.

    Folosește capetele termostatice la calorifere: Aceste dispozitive permit reglarea individuală a temperaturii în fiecare cameră. Astfel, prin folosirea lor, eviți risipa de energie în camerele nefolosite.

    Economisirea apei calde: Folosirea apei calde doar atunci când este necesar contribuie semnificativ la reducerea consumului de gaze, deoarece centrala termică nu trebuie să funcționeze constant pentru încălzirea apei. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments