UTILE

Ce măsuri de siguranță trebuie să iei dacă simți miros de gaz în casă

publicat pe 11 sept. 2023

    Dacă simți miros de gaz în casă, atunci trebuie să știi că pericolul este unul real. Ai nevoie să parcurgi o serie de pași și de măsuri de siguranță astfel încât lucrurile să nu ia o turnură nefericită. Îți explicăm ce ai de făcut și cum te poți proteja mai bine. 

    Scurgerea de gaze reprezintă un pericol real pentru siguranța ta, a familiei tale și a locuinței. Ca să ai situația sub control dacă simți miros de gaz în casă, trebuie să parcurgi o serie de pași care te vor ajuta. 

    Miros de gaz în casă: cum îți dai seama de pericol

    Înainte de toate, scurgerea de gaze în casă are un miros specific. În mod natural, gazul nu are miros. Dar pentru a-l face ușor de detectat în cazul unor scurgeri i se adaugă mercaptan. Acest compus oferă mirosul puternic al gazului, asemănător sulfului. Compusul este netoxic și inofensiv. 

    Dacă sesizezi miros de gaz în casă, atunci apelează la unul dintre următoarele numere de telefon: 0800.800.928 sau 0265.200.928. Echipele de siguranță specializate în prevenirea accidentelor cauzate de gaz se vor sesiza și vor veni să rezolve problema. 

    Gazul natural are ca avantaj producerea unei cantități mari de căldură, în condițiile unui consum mic. Pe de altă parte, în cazul unei avarii sau a unei scurgeri, gazul natural are proprietatea de a se răspândi foarte rapid, de a arde repede, ceea ce înseamnă că riscul de explozie este extrem de ridicat. 

    Miros de gaz în casă: măsuri de siguranță pe care să le iei 

    Până la acel moment însă va trebui să adopți o serie de măsuri de siguranță. Iată care sunt cele mai eficiente: 

    • aerisește casa: deschide geamurile larg, la fel și ușile și lasă aerul de afară să ventileze casa în mod natural; 
    • nu aprinde flacără de foc deschis: nu este indicat să verifici scurgerea de gaze prin aprinderea focului. În acest caz, pericolul de explozie este iminent; 
    • nu folosi aparate electronice precum televizorul sau cuptorul cu microunde. Nu aprinde becurile din casă. Și nu folosi telefonul mobil în apropiere de potențiala scurgere de gaze. Bateria telefonului poate provoca un scurtcircuit; 
    • oprește alimentarea cu gaze de la contor și părăsește zona; 
    • sună la o firmă specializată pentru ajutor și așteaptă și ajutorul echipelor de intervenție. 

    Ține cont și de un alt indicator: o scurgere de gaze în casă poate provoca anumite stări locatarilor. Simptomele fizice provocate de mirosul de gaz în casă pot să fie: senzația de amețeală, greață sau durere de cap. 

    Miros de gaz în casă: cauze care duc la scurgeri

    Cauzele care pot duce la o scurgere de gaz în casă sunt multiple. Între cele mai comune se încadrează aparatele de gaz montate greșit sau necorespunzător, aparatele slab întreținute sau defecte sau probleme cauzate de țevile de gaz sau de contorul de gaze. 

    În cazul aparatelor de gaz, cum ar fi centrala electrică, boilerul sau aragazul, acestea trebuie instalate și întreținute în condiții de siguranță. Numai firmele acreditate pot face asta. Nu este indicat să faci întreținerea aparatelor de gaz pe cont propriu. 

    Miros de gaz în casă: soluția care previne un dezastru

    Una dintre cele mai eficiente metode prin care esți atenționat cu privire la o scurgere de gaze este să ai instalat în casă un senzor de detecție

    Aparatul atenționează sonor înainte ca gazul să ajungă la o concentrație periculoasă care să ducă la explozie. În cazul senzorilor de detecție gaze mai noi, concentrația de gaz este identificată, iar apoi electrovalva acestuia oprește automat gazul de la contor. 

    Pentru ca instalația să funcționeze eficient e nevoie să fie verificată o dată la doi ani de către o firmă autorizată de instalații gaze. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments