CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Care este diferența dintre igrasie și mucegai și cum scapi de fiecare

  Este important să știi care e diferența dintre igrasie și mucegai fiindcă sunt fenomene extrem de frecvente în multe locuințe. Uneori nici nu îți dai seama că ai mucegai sau igrasie în casă până nu devine o problemă mai extinsă.  Ambele probleme pot face ravagii în spațiul de locuit și-ți pot afecta sănătatea.

  Ca să știi să le identifici îți vom arăta care e diferența dintre igrasie și mucegai, modalitățile de remediere și prevenire a acestora, precum și modul în care se formează fiecare dintre aceste probleme.

  Diferența dintre igrasie și mucegai

  Igrasia și mucegaiul sunt probleme conexe, dar nu același lucru, deși multe persoane au tendința să le confunde. Igrasia se referă la umiditatea excesivă dintr-o clădire, în timp ce mucegaiul este o consecință a umidității prelungite. Uite cum să faci diferența dintre ele:

  Igrasie

  diferența dintre igrasie și mucegai igrasie

  Formare: Igrasia este cauzată în primul rând de infiltrarea apei în casă, adesea prin scurgeri în acoperiș, probleme la instalațiile sanitare sau ventilație deficitară. Nivelurile ridicate de umiditate pot contribui, de asemenea, la apariția igrasiei.

  Aspect: Semnele de igrasie pot include pete de apă, tapet sau vopsea care se desprinde, un miros de stătut și condens pe ferestre.

  Implicații asupra sănătății: Igrasia poate duce la probleme respiratorii, deoarece creează un mediu ideal pentru acarieni și alți alergeni.

  Mucegaiul

  Formare: Mucegaiul se dezvoltă pe suprafețele umede atunci când sporii găsesc un mediu adecvat. Acești spori sunt prezenți în mod natural în aer, dar au nevoie de umiditate pentru a înflori.

  Aspect: Mucegaiul se prezintă adesea sub forma unor pete negre, verzi sau gri pe pereți, tavane sau alte suprafețe. De asemenea, poate produce un miros de stătut, de mucegăit.

  Implicații asupra sănătății: Expunerea la mucegai poate provoca o varietate de probleme de sănătate, inclusiv alergii, probleme respiratorii și iritații ale pielii.

  Cum scapi de fiecare și, mai ales, cum previi apariția

  Pentru igrasie

  • Identifică sursa: localizează și remediază sursa igrasiei, fie că este vorba de o scurgere, de o ventilație deficitară sau de o umiditate ridicată. Repară imediat orice țevi sau acoperișuri deteriorate.
  • Îmbunătățește ventilația: asigură un flux de aer adecvat în locuință prin utilizarea ventilatoarelor de evacuare și deschiderea ferestrelor ca să circule aerul.
  • Utilizează dezumidificatoare: dezumidificatoarele pot ajuta la reducerea excesului de umiditate din aer. Dacă nu știi ce fel de dezumidificator îți trebuie, uite un articol din arhiva LoveDeco care te va îndruma.

  Pentru mucegai

  • Scapă de umezeală: rezolvă mai întâi problema umezelii pentru a preveni creșterea ulterioară a mucegaiului.
  • Curăță zona: folosește unul dintre remediile astea pentru a curăța suprafața mucegăită. Poartă echipament de protecție, inclusiv o mască și mănuși, pentru a evita inhalarea sporilor.
  • Apelează la profesioniști: pentru probleme extinse de mucegai, este recomandabil să apelezi la servicii profesionale de remediere a mucegaiului pentru a asigura îndepărtarea completă și pentru a preveni reapariția.

  Cum să previi igrasia și mucegaiul

  diferența dintre igrasie și mucegai prevenție

  1. Menține o ventilație adecvată, în special în zonele predispuse la umezeală, cum ar fi baia și bucătăria;

  2. Repară cât mai repede orice problemă a scurgerilor sau a instalațiilor sanitare;

  3. Monitorizează nivelul de umiditate din interior cu un higrometru. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie sub 60%;

  4. Utilizează materiale rezistente la mucegai, cum ar fi vopsea și materiale de construcție speciale;

  5. Fă curat în mod regulat ca să previi acumularea de praf și umiditate.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Care este diferența dintre igrasie și mucegai și cum scapi de fiecare