De la specialiști

Reguli de siguranță pentru țeava de gaz: de ce nu o poți acoperi în întregime și cum poți amenaja cu ea la vedere

  Când îți amenajezi bucătăria, tentația este să acoperi țeava de gaz, căci ți se pare inestetică. Cât este de sigur să faci asta și ce alte soluții ai? Am vorbit despre asta direct un un instalator și doi designeri de interior. 

  „Niciodată nu acoperi o țeavă de gaz, pentru că se poate fisura, se creează o pânză de gaz și după aia ieși pe geam cu bucătărie tot”, îmi explică Sile Mihăilescu, instalator cu 20 de ani experiență. 

  De ce este Sile Mihăilescu atât de categoric? Pentru că la fiecare trei zile are loc în România un incident generat de scăpările de gaze, conform unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență. Din cauza asta, Asociația Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat obligatorie montarea unui detector de gaze în bucătărie. Sunt obligatorii și verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor la maximum doi ani, și revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor la maximum zece ani. 

  Dacă acoperi țevile de gaz cu o construcție închisă, faci imposibilă verificarea și stoparea la timp a oricărei scăpări de gaz. Asta nu înseamnă că nu poți face niște nebunii frumoase. 

  M

  „Varianta cea mai simplă e să vopsești zona în care este țeava de gaz, inclusiv pe aceasta, într-o culoare diferită față de restul peretelui”, explică arhitecta de interior Andra Laura Bica, din echipa Kanso Design.  În felul ăsta creezi un joc de culori, iar țeava se pierde în decor. 

  M

  O altă opțiune, pe care o propun și Andra, și Andreea Baban de la Rheea Studio, e cea în care vopsești țeava de gaze într-o culoare trăsnită. O scoți în evidență și o folosești ca element decorativ de sine stătător. 

  M

  Dă-i un rol funcțional, pe lângă cel estetic. Transform-o în suport pentru tigăi mai mici, ibricul ce cafea sau obiecte decorative. 

  M

  „Desi este la limita regulamentului, o mascare se mai poate face cu o scafă din gips carton perforat, vopsită ulterior la nuanța pereților/plafonului”, povestește Andreea Baban. 

  Extra tip: Un profil decorativ de tip cornișă, suficient de înaltă încât să mascheze țeava, poate să facă o îmbunătățire estetică majoră, punctează Andreea. Această cornișă acoperă țeava, dar nu e închisă în jurul ei, astfel că detectorul poate înregistra o scurgere.

  Soluții de mascare pentru țeava de gaz: regulile de siguranță sunt cele mai importante

  Dacă istoricul tău online este dominat de căutarea „mascare țeavă gaz”, te afli unde trebuie. Așa cum au explicat experții mai sus, siguranța primează, însă există soluții dacă te întrebi cum să maschezi țeava de gaz și ești dispus să ții cont de regulile de siguranță, care nu sunt discutabile.

  Bucătăria este camera în care, de obicei, se adună toate țevile: de gaz, de încălzire centrală, țevile pentru apă caldă și apă rece, țevile de scurgere și cele de la hotă. Toate acestea ne asigură, în principiu, un mediu de trai confortabil, însă uneori este inevitabil să nu ne împiedicăm vizual de ele.

  Partea bună este că există metode safe de camuflare pentru toate buzunarele, potrivit pipe.technoluxpro.com, dar, mai presus de toate, trebuie să știi (pe de rost, am adăuga) regulile care îți vor asigura siguranța dacă începi procesul de mascare pentru țeava de gaz și pentru celelate:

  • accesul la transferul conductelor de gaz, dispozitivele de măsurare și alte elemente ale sistemului este permis numai specialiștilor după dezvoltarea proiectului, iar alterările aduse trebuie discutate cu persoane specializate;
  • echipamentele de gaz trebuie instalate într-un loc vizibil, cu acces simplu și ușor;
  • reține că în unele case este strict interzisă închiderea echipamentelor de gaz;
  • dacă conductele de gaz pot fi ascunse în pereți (în cornișă), structurile trebuie să asigure accesul
  • faci la țevi pentru a asigura buna funcționare;
  • instalarea conductelor sanitare poate fi efectuată doar cu materiale care sunt concepute pentru astfel de lucrări;
  • dacă vrei să ascunzi conductele de gaz pe hol, în bucătărie, în baie,ține minete că este inacceptabil să atașezi obiecte grele de ele;
  • orice reparație trebuie realizată de o persoană cu experiență.

  Cum maschezi țeava de gaz? Cele mai simple și atractive soluții de camuflaj

  Acum că știi care sunt regulile de siguranță în procesul de mascare pentru țeava de gaz în bucătărie, putem trece la discuții mai puțin serioase.

  Idei de vopsire pentru țeava de gaz

  Când vine vorba de mascarea țevi de gaz sau a altor conducte inestetice există, cu siguranță, metode ieftine. Unul dintre cele mai la îndemână astfel de artificii este, cum au menționat Andra și Andreea, vopsirea țevii.

  vopsire teava gaz cu model

  O poți vopsi în aceeași nuanță cu peretele pe care se află sau, pentru un design interior eclectic, o poți colora într-o nuanță contrastantă. Această opțiune este potrivită pentru bucătăriile colorate – într-o bucătărie vopsită în tonuri pastel, o țeavă roșie nu ar arăta tocmai bine. Așadar, de preferat este să alegi culori care se potrivesc în bucătăria ta ori culori care apar în decorul general. O astfel de soluție merge de minune într-un decor kitsch, boho sau avant-garde, pe când un pentru un design interior minimalist, industrial ori contemporan tonurile potrivite pentru vopsirea tevilor de gaz sunt cele metalice.

  O idee inedită sunt picturile ornamentale pe care le poți realiza cu ajutorul pensulelor subțiri sau al markerelor speciale, cu vopsea. Poți încerca, de asemenea, să încerci să aplici tehnica transferului unei imagini de pe o hârtie specială pe suprafața țevii.

  Cum maschezi țeava de gaz fără să folosești vopsea?

  Deși nu este recomandat să o astupi cu o piesă de mobilier, o poți ascunde într-o piesă de mobilier care îți permite accesul rapid. De reținut este însă că trebuie să o verifici constant, pentru a nu rata potențiale scurgeri și, la fel de important, să nu aplici în vreun fel presiune sau greutate excesivă pe țevi.

  mascare teava gaz cu raft

  Vorbind de greutate, poți folosi țeava de gaze pentru a agăța ghivece suspendate cu flori (mare atenție șa greutatea acestora), cârlice pentru prosoape sau poți monta, în cazul țevilor distribuite pe orizontală, rafturi, cutii suspendate – fără să le sprijini însă de țeavă.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Reguli de siguranță pentru țeava de gaz: de ce nu o poți acoperi în întreg...