De la specialiști

Țeava de gaz: de ce nu o poți acoperi și cum poți amenaja cu ea la vedere

Când îți amenajezi bucătăria, tentația este să acoperi țeava de gaz, căci ți se pare inestetică. Cât este de sigur să faci asta și ce alte soluții ai? Am vorbit despre asta direct un un instalator și doi designeri de interior. 

„Niciodată nu acoperi o țeavă de gaz, pentru că se poate fisura, se creează o pânză de gaz și după aia ieși pe geam cu bucătărie tot”, îmi explică Sile Mihăilescu, instalator cu 20 de ani experiență. 

De ce este Sile Mihăilescu atât de categoric? Pentru că la fiecare trei zile are loc în România un incident generat de scăpările de gaze, conform unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență. Din cauza asta, Asociația Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat obligatorie montarea unui detector de gaze în bucătărie. Sunt obligatorii și verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor la maximum doi ani, și revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor la maximum zece ani. 

Dacă acoperi țevile de gaz cu o construcție închisă, faci imposibilă verificarea și stoparea la timp a oricărei scăpări de gaz. Asta nu înseamnă că nu poți face niște nebunii frumoase. 

M

„Varianta cea mai simplă e să vopsești zona în care este țeava de gaz, inclusiv pe aceasta, într-o culoare diferită față de restul peretelui”, explică arhitecta de interior Andra Laura Bica, din echipa Kanso Design.  În felul ăsta creezi un joc de culori, iar țeava se pierde în decor. 

M

O altă opțiune, pe care o propun și Andra, și Andreea Baban de la Rheea Studio, e cea în care vopsești țeava de gaze într-o culoare trăsnită. O scoți în evidență și o folosești ca element decorativ de sine stătător. 

M

Dă-i un rol funcțional, pe lângă cel estetic. Transform-o în suport pentru tigăi mai mici, ibricul ce cafea sau obiecte decorative. 

M

„Desi este la limita regulamentului, o mascare se mai poate face cu o scafă din gips carton perforat, vopsită ulterior la nuanța pereților/plafonului”, povestește Andreea Baban. 

Extra tip: Un profil decorativ de tip cornișă, suficient de înaltă încât să mascheze țeava, poate să facă o îmbunătățire estetică majoră, punctează Andreea. Această cornișă acoperă țeava, dar nu e închisă în jurul ei, astfel că detectorul poate înregistra o scurgere.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Au consolidat casa bunicii și i-au adăugat un etaj și o mansardă