![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/01/calcul-calorifere-shutterstock-1000x568.x61813.jpg)
De câte calorifere ai nevoie ca să ai parte de un confort termic optim în casă? Răspunsul depinde de o formulă de calcul complexă, în care intră mai multe variabile ce țin de dimensiunea și volumul încăperii. Iată, așadar, cum arată un calcul pentru calorifere.
Atunci când faci calculul caloriferelor pentru dimensionare lor, e nevoie să iei în calcul suprafața camerei de încălzit, coeficientul termic al acesteia, volumul de aer care trebuie încălzit sau numărul și dimensiunea ferestrelor.
Concret, dimensionarea caloriferelor înseamnă să găsești dimensiunea potrivită a acestora. Iar suprafața acestora să radieze în mod egal căldura într-o suprafață în funcție de variabilele menționate.
Calcul calorifere: valori necesare pentru formulă
Volumul încăperii: îl afli prin înmulțirea lățime x lungime x înălțime încăpere. Dacă luăm ca reper o cameră de 4 metri pe 4 metri, cu o înălțime de 2,5 metri, volumul ei e de 40 metri cubi.
Coeficientul termic al camerei depinde de gradul de izolație al casei. De regulă, acest coeficient este cuprins între 40 și 70 kilocalorii/metru cub. Coeficientul este mai mic dacă izolația este bună și este mai mare dacă izolația este slabă și există multe ferestre. Pentru un calcul ușor, luăm o valoare medie a coeficientului de 50 kilocalorii/metru cub.
Coeficientul de corecție, care are valoarea prestabilită de 1,163. Coeficientul de corecție ține seama de puterea calorică, măsurată în calorii, precum și de puterea termică, măsurată în wați. Precis, este un raport între calorii și wați.
Formula de calcul pentru calorifere
După ce ai volumul, coeficientul termic și pe cel de corecție, poți calcula puterea radiantă pe care e nevoie s-o aibă caloriferul ca să-ți încălzească spațiul. Dacă iese un număr mare, poți lua mai multe calorifere care să asigure necesarul.
Puterea radiantă = volumul camerei x coeficientul termic x coeficientul de corecție
Rămânem pe exemplul unei încăperi cu volum de 40 metri cubi. Ceea ce ar însemna că 40 metri cubi x 50 kilocalorii/ metru cub x 1,163 = putere radiantă de 2.326 Wați.
Această valoare înseamnă că ai nevoie de un calorifer cu această putere pentru a încălzi camera. Sau de două, trei calorifere care să însumeze această putere.
Acest calcul te ajută să eviți apariția supradimensionării sau subdimensionării sistemului de încălzire. Supradimensionarea sistemului de încălzire poate duce la cheltuieli inutile lună de lună. În timp ce subdimensionarea poate solicita inutil centrala termică și circuitul de încălzire, reducându-le astfel durata de utilizare.
Altele de considerat în dimensionarea caloriferelor
Dimensionarea caloriferelor este legată și de celelalte elemente din circuitul de încălzire. Cum este cazul alegerii unei centrale termice potrivite. Centrala trebuie aleasă astfel încât puterea acesteia să fie suficientă pentru a încălzi suprafața dorită.
Pentru a știi ce putere trebuie să aibă centrala termică trebuie să știi suprafața și înălțimea camerei de încălzit, precum și coeficientul caloric al acesteia. La calcul se mai ține cont și de același coeficient de corecție.
Centralele termice în condensație sunt cele mai des întâlnite în cadrul unui sistem de încălzire. Pot asigura un confort termic constant, la o temperatură a apei în circuitul tur – retur de 35 – 55 grade Celsius.
Nu omite nici factori precum materialul din care este fabricat caloriferul. Acesta indică coeficientul de transfer termic sau temperatura apei din circuit. Sau poziția din cameră unde este instalat radiatorul.
-
UTILE
Impozitul pe proprietate în 2025. Care este formula de calcul și cât plătești anul acesta pentru locuință
Ți-am pregătit și două exemple de calcul.
-
UTILE
La cât timp se schimbă salteaua de pat. Ce influențează, de fapt, durata ei de viață
Contează foarte mult să o schimbi la timp.
-
Grădină
Plante suculente rezistente la ger: 5 opțiuni superbe și nevoile lor de îngrijire
Nu sunt rezistente doar la secetă și canciulă, ci și la îngheț.