Termostat de ambient: câte tipuri sunt și cum te ajută să economisești bani
publicat pe 10 nov. 2020Un accesoriu fără de care viața e grea și centrala nu mai are același farmec: termostat de ambient. Te ajută să economisești bani la plata facturii, îți ușurează viața în casă și face minuni pentru confortul termic.
Termostatul de ambient „măsoară temperatura din încăperea în care este montat și o compară cu cea setată, ca mai apoi să ajusteze funcționarea sistemului de încălzire/răcire a centralei termice”, explică Diana Pleșoianu, inginer instalații, Boloboc.com. Îți gestionează automat sistemul de încălzire, pe scurt.
Îi setezi o temperatură la care estimezi că îți e confortabil în casă. Apoi, când temperatura din cameră scade sub valoarea respectivă, termostatul repornește centrala termică și în felul ăsta păstrează o temperatură constantă.
Tipuri de termostat de ambient și prețurile lor
Tipurile de termostat se împart în două categorii principale, despre care Diana vorbește în detaliu ca să-ți fie ușor să alegi.
Termostat cu fir sau wireless
Termostatul de ambient cu fir se conectează printr-un cablu electric la centrală și comandă funcționarea acesteia la un mod simplist (se poate seta o singura temperatură). Prin urmare, având în vedere că e nevoie să dai găuri prin pereți, îți e util doar dacă acum construiești/renovezi casa sau dacă ai cum să tragi cablul de la centrală până la locul în care vrei să montezi termostatul.
Termostatul de ambient fără fir (wireless) e compus dintr-o bucată care trebuie montată pe centrală și alta pe care o poți pune în orice cameră ai nevoie, o moți muta oricând și oriunde vrei.
Termostat neprogramabil, programabil sau inteligent
Termostatul de ambient neprogramabil este, de regulă, mecanic sau cu rotiță. Nu îi poți seta un orar de funcționare și oricum nu merge singur, fără să fii acolo să apeși pe butoane.
Termostatul de ambient programabil îți poate aduce economii de energie și, implicit, la factură. Poți seta pentru în orele în care ești la muncă să scadă temperatura cu câteva grade, ca să faci economie.
Termostatul de ambient inteligent (smart) este cel mai avansat model. E wireless și se conectează la internet pentru a-ți oferi în timp real informații despre parametrii locuinței, detectează oamenii sau animalele din încăpere, își ia informații despre vreme pentru a planifica funcționarea centralei la temperatură optimă sau chiar poate învăța preferințele tale în materie de confort. De regulă, îl poți controla printr-o aplicație instalată pe telefon, astfel că e foarte simplu să faci economii la factură și totodată să ai parte de temperatura dorită acasă aproape fără efort.
Ca să-ți faci o idee legată de costuri, Diana Pleșoianu spune că prețul unui termostat cu fir mecanic începe de la 50-60 de lei, iar un termostat inteligent poate ajunge până la 2000-3000 de lei.
„Cu cât termostatul aduce mai multe beneficii utilizatorului cu atât prețul lui crește, de aceea este important să cântăriți beneficiile atât pe termen scurt (costul de investiție) cât și pe termen lung (economia de energie și confortul asigurat)”, sfătuiește Diana Pleșoianu.
Cum și unde montezi un termostat de ambient
Dacă alegi un model cu fir, atunci termostatul trebuie legat cu un cablu electric de centrală. Termostatul wireless este mai elegant, fiind format din două componente: una care se montează în centrală și componentă care se poate poziționa oriunde în locuință. În orice caz, nu ar trebui să faci montajul de capul tău, indiferent de modelul ales. „Termostatul se montează întotdeauna doar de specialiști, deoarece montajul implică conectarea cablurilor de control în interiorul centralei – și aici vorbim de cabluri sub tensiune”, care reprezintă un pericol de curentare, explică Diana Pleșoianu.
Legat de unde îl montezi, recomandarea e s-o faci pe un perete interior al unei camere sau într-o zonă unde temperatura este cât mai uniformă. Trebuie să fie ferit de razele directe ale soarelui, să nu fie lângă o ușă ori o fereastră și să fie pe partea opusă a caloriferului. Înălțimea recomandată pentru montaj este de 1,5 metri de la sol.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]