LIFE

După ani de dușuri cu apă încălzită la aragaz, instantul de apă caldă mi-a schimbat viața

publicat pe 06 nov. 2023

    Salut, sunt Cezara de la Lovedeco și locuiesc în sectorul 2 din București. Cred că asta spune totul despre situația cu apa caldă, însă permite-mi să clarific – dacă nu ai centrală, dușurile fierbinți sunt la fel de rare precum zilele cu lună plină. Însă am găsit o soluție care mi-a schimbat complet viața și pe care o recomand întotdeauna celor care mi se plâng că s-au săturat de dușuri reci: un instant de apă caldă.

    Conform unui raport al instalațiilor de transport și distribuție a energiei termice de la Compania Municipală Termoenergetica București S.A., în anul 2022 au fost remediate 2241 de avarii pe circuitul primar de energie termică. Peste 65% dintre conductele care alcătuiesc rețeaua au peste 25 ani vechime, iar pierderile de agent termic și energie termică sunt mari. Lăsând numerele și statisticile deoparte, pe scurt, asta înseamnă că majoritatea locuitorilor Bucureștiului care depind de rețeaua locală de termoficare se confruntă adesea cu o alimentare deficitare de căldură și apă caldă. Iar consecințele le-am simțit pe pielea mea, căci obișnuiam fie să strâng din dinți și să fac duș rece atunci când era nevoie, fie să îmi încălzesc oale de apă pe aragaz, pentru a mă putea spăla pe timp de iarnă. Soluție care, dacă locuiești într-un apartament conectat la rețeaua locală de termoficare, sunt sigură că nu îți este străină.

    Cum instalarea unei centrale termice de apartament nu este o opțiune accesibilă pentru toată lumea, am găsit o variantă mai prietenoasă cu bugetul și la îndemână chiar și pentru cei care locuiesc cu chirie: un instant de apă caldă.

    Ce este un instant de apă caldă

    instant apa calda
    Instant apă caldă Geyser

    Un încălzitor instant de apă caldă funcționează asemeni unui boiler, însă este semnificativ mai ieftin și mai ușor de instalat. Se conectează la apă și la energia electrică și încălzește instantaneu apa rece care circulă prin el, deci nu este dotat cu un rezervor. Cel pe care l-am găsit instalat în garsoniera în care locuiesc cu chirie este marca Geyser, disponibil la Brico Depot la prețul de 309 lei, și este compact și eficient.

    Proprietarii l-au montat pe peretele cu robinetul de la duș, în partea de sus. Spre deosebire de un boiler, nu a fost nevoie de lucrări la instalația de apă sau spargerea pereților pentru conectarea țevilor. Este conectat la apă prin furtunul de la dușul obișnuit și se alimentează direct de la rețeaua de energie a garsonierei. Chiar și atunci când apa de la robinet este complet rece, acest mic aparat reușește să o încălzească instantaneu suficient cât să fac un duș sau o baie fierbinte. Temperatura maximă a apei încălzite poate ajunge la 64 grade Celsius.

    În ceea ce privește consumul de energie electrică, instantul pe care îl am eu are o putere de cel mult 5000 watti. Are două tepte de lucru – una de 2000 wați și alta de 3000 wați. Le poți folosi împreună sau separat, pentru a controla nivelul de încălzire a apei, dar și consumul de energie. Astfel, poți consuma între 2 și 5 kilowați pe oră, un consum similar cu cel al unui aparat de aer condiționat.

    Folosirea unui astfel de aparat este simplă. Instantul vine la pachet cu pară și furtun de duș incluse, iar para este special făcută pentru ca utilizatorul să poată regla temperatura în funcție de preferințe. Avantajul cel mai mare observat de mine este că pot folosi instantul chiar și atunci când apa caldă este complet oprită, pentru că el se alimentează fără probleme cu apă rece și face față cu brio și la capitolul încălzire. Ba chiar e recomandat să îl folosești exclusiv cu apă rece, pentru că astfel amortizezi costurile la energie de electrică, fiindcă metrul cub de apă rece este mai ieftin decât cel de apă caldă.

    Pe lângă cel de la Geyser, în comerț găsești o varietate de opțiuni de instant de apă caldă. De exemplu, la Hornbach l-am găsit pe acesta de la TESY, la prețul de 399 lei. La Leroy Merlin este disponibil acesta de la Atmor, care se conectează și la duș, și la chiuvetă și costă 323 lei. Toate aparatele de acest gen sunt dotare cu protecție la electrocutare și protecție la umiditate, așa că nu trebuie să îți faci griji pentru siguranța lor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments