Dacă centrala termică scoate zgomote anormale în timpul funcționării, nu aștepta până să o verifici. Pe scurt, iată ce defecțiune poate indica fiecare tip de zgomot și cum e indicat să intervii.
În mod normal, centrala produce un zgomot normal, de joasă intensitate, atunci când pompa de recirculare a apei pornește. Sau când se arde combustibilul folosit pentru încălzire. Dacă la pornire sau în timpul funcționării echipamentul produce sunete ciudate, pe care nu le-ai mai auzit, înseamnă că ai de-a face cu o defecțiune.
E important să știi că o defecțiune pe care amâni s-o rezolvi poate duce la o problemă majoră a echipamentului. Care, în unele cazuri, poate însemna și înlocuirea completă a centralei termice. E indicat să intervii la timp pentru a avea o soluție tehnologică la îndemână, una care nu necesită investiții majore.
Atenție: defecțiunile se rezolvă cu ajutorul unui specialist. Nu sunt permise intervențiile persoanelor neautorizate.
De ce face zgomot centrala termică și ce înseamnă
Există câteva zgomote comune pe care centrala termică le scoate atunci când are o defecțiune.
Zgomot care seamănă cu un huruit: înseamnă că pompa de recirculare a apei s-a defectat. Zgomotul apare, de regulă, atunci când centrala funcționează la nivel înalt. Pompa de recirculare trimite apa caldă spre calorifere cu ajutorul unei elice. În timp, pe această componentă se acumulează particule și o fac să se blocheze;
Zgomot care seamănă cu o bolboroseală: este cauzat de aerisirea deficitară a centralei termice. Golurile de aer din diversele zone ale centralei îngreunează funcționarea eficientă și produc aceste zgomote specifice. Pe lângă zgomote, echipamentul nu va mai funcționa continuu și va reduce temperatura agentului termic;
Zgomot care se aseamănă cu o lovitură de ciocan sau cu un șuierat: are drept cauză depunerea de calcar pe schimbătorul de căldură. Apare mai ales atunci când se declanșează aprinzătorul. Pe măsură ce echipamentul este folosit apar depuneri de calcar. Lucru care duce la apariția zgomotelor, precum și la creșterea consumului de gaze naturale și la scăderea eficienței.
Ce poți face pe cont propriu la centrala termică
Centralele termice moderne sunt dotate cu senzori care te alertează în cazul unei defecțiuni. Este însă esențial să urmărești buna funcționare a echipamentului, iar în cazul sesizării unor sunete ciudate să intervii cu un specialist.
Singura operațiune pe care o poți face pe cont propriu este cea de aerisire și de introducere a apei în instalație dacă presiunea este scăzută. În acest caz, fiecare model de centrală are o intervenție specifică, care poate fi regăsită în manualul tehnic.
Pentru această problemă, sunetul specific este asemănător unei bolboroseli, iar apa nu se va mai încălzi la temperatura setată. În același timp, pe ecranul de control al centralei apare tipul de eroare marcată în codul specific echipamentului.
-
LIFE
Cât rezistă bradul natural în casă. Locul unde să îl așezi ca să te bucuri cât mai mult de el
Contează și specia sau cât de cald e în casă, de exemplu.
-
UTILE
Cum se curăță ghetele ca să arate ca noi și ce poți face pentru a le reîmprospăta culoarea
Avem sfaturi și soluții atât pentru ghetele din piele natură, cât și pentru cele din piele întoarsă.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]