UTILE

De ce scoate zgomote centrala termică și cum îți dai seama ce indică

publicat pe 05 ian. 2024

  Dacă centrala termică scoate zgomote anormale în timpul funcționării, nu aștepta până să o verifici. Pe scurt, iată ce defecțiune poate indica fiecare tip de zgomot și cum e indicat să intervii. 

  În mod normal, centrala produce un zgomot normal, de joasă intensitate, atunci când pompa de recirculare a apei pornește. Sau când se arde combustibilul folosit pentru încălzireDacă la pornire sau în timpul funcționării echipamentul produce sunete ciudate, pe care nu le-ai mai auzit, înseamnă că ai de-a face cu o defecțiune. 

  E important să știi că o defecțiune pe care amâni s-o rezolvi poate duce la o problemă majoră a echipamentului. Care, în unele cazuri, poate însemna și înlocuirea completă a centralei termice. E indicat să intervii la timp pentru a avea o soluție tehnologică la îndemână, una care nu necesită investiții majore. 

  Atenție: defecțiunile se rezolvă cu ajutorul unui specialist. Nu sunt permise intervențiile persoanelor neautorizate. 

  De ce face zgomot centrala termică și ce înseamnă

  de ce face zgomot centrala termică shutterstock

  Există câteva zgomote comune pe care centrala termică le scoate atunci când are o defecțiune. 

  Zgomot care seamănă cu un huruit: înseamnă că pompa de recirculare a apei s-a defectat. Zgomotul apare, de regulă, atunci când centrala funcționează la nivel înalt. Pompa de recirculare trimite apa caldă spre calorifere cu ajutorul unei elice. În timp, pe această componentă se acumulează particule și o fac să se blocheze; 

  Zgomot care seamănă cu o bolboroseală: este cauzat de aerisirea deficitară a centralei termice. Golurile de aer din diversele zone ale centralei îngreunează funcționarea eficientă și produc aceste zgomote specifice. Pe lângă zgomote, echipamentul nu va mai funcționa continuu și va reduce temperatura agentului termic; 

  Zgomot care se aseamănă cu o lovitură de ciocan sau cu un șuierat: are drept cauză depunerea de calcar pe schimbătorul de căldură. Apare mai ales atunci când se declanșează aprinzătorul. Pe măsură ce echipamentul este folosit apar depuneri de calcar. Lucru care duce la apariția zgomotelor, precum și la creșterea consumului de gaze naturale și la scăderea eficienței. 

  Ce poți face pe cont propriu la centrala termică

  Centralele termice moderne sunt dotate cu senzori care te alertează în cazul unei defecțiuni. Este însă esențial să urmărești buna funcționare a echipamentului, iar în cazul sesizării unor sunete ciudate să intervii cu un specialist. 

  Singura operațiune pe care o poți face pe cont propriu este cea de aerisire și de introducere a apei în instalație dacă presiunea este scăzută. În acest caz, fiecare model de centrală are o intervenție specifică, care poate fi regăsită în manualul tehnic. 

  Pentru această problemă, sunetul specific este asemănător unei bolboroseli, iar apa nu se va mai încălzi la temperatura setată. În același timp, pe ecranul de control al centralei apare tipul de eroare marcată în codul specific echipamentului. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  De ce scoate zgomote centrala termică și cum îți dai seama ce indică