UTILE

Care e temperatura optimă în casă pentru tine ca adult, dar și pentru copii

    Temperatura optimă în casă înseamnă să fie nici prea cald, nici prea rece. Dar ce înseamnă o temperatură potrivită? Mai ales că fiecare dintre noi are praguri diferite pentru ce înseamnă frig sau cald. Vedem acum.

    Temperatura optimă în casă variază de la persoană la persoană și poate fi influențată de câțiva factori diferiți: de la vârstă și sex, până la starea de sănătate și stilul de viață adoptat.  Însă, există nenumărate studii care susțin că organismul uman funcționează cel mai bine dacă sunt respectate anumite condiții. Printre acestea, specialiștii enumeră inclusiv nivelul temperaturii din interiorul casei și nivelul de umiditate. Acestea contribuie la obținerea odihnei și la menținerea sănătății fizice și psihice. Deloc surprinzător este și faptul că o temperatură constantă și un nivel de umiditate echilibrat asigură și trăinicia casei și a mobilierului.

    În ultimii 30 de ani, cercetătorii au efectuat diverse studii și măsurători pentru a  înțelege mai bine ceea ce percepem ca fiind temperatură optimă în casă. Așa se face că și recomandările lor în materie de grade au suferit ușoare modificări de-a lungul timpului.

    Dacă în urmă cu 20 de ani, specialiștii susțineau că 18-19 grade sunt valorile ideale pe care ar trebui să le menținem în casele noastre. În prezent, recomandă o temperatură de 20-22 de grade.

    De asemenea, specialiștii atrag atenția și asupra umidității. Aceasta joacă un rol important în obținerea temperaturii ideale, motiv pentru care valoarea ei într-o încăpere ar trebuie să fie în jur de 60%.

    Temperatura optimă în casă pe timpul verii

    Vara, cu toții ne-am dori ca în casele noastre să fie cât mai rece cu putință, mai ales dacă afară termometrele sar de 30 de grade. Numai că, medicii atrag atenția asupra câtorva pericole dacă diferențele de temperatură interior-exterior sunt exagerate. În mod normal, organismul uman e confortabil cu o diferență de -10 grade la interior față de cea din exterior. Astfel, valorile ar trebui să se situeze undeva între 21 și 24 de grade pe timp de zi, susține și medicul Bianca Giurgiu.

    De asemenea, mare atenție la expunerea la aerul condiționat. Nu-l monta în așa fel încât să bată direct spre tine, căci riști ca articulațiile să se resimtă. Și e musai să cureți frecvent filtrele aparatului, pentru a nu permite virusurilor să se înmulțească. Un alt aspect important pe care e bine să-l iei în considerare este și temperatura din timpul nopții. Tot medicii susțin că în timpul somnului, temperatura din dormitor ar trebui să fie ușor mai scăzută față de cea din living, adică la un maximum 22 de grade. Organismul se odihnește și se reface dacă aerul din încăpere este potrivit, nici prea rece, nici prea cald.

    Temperatura optimă pe timpul iernii

    Situația se schimbă odată cu sosirea anotimpului rece. Cu toții avem tendința de a mări temperatura din case. Numai că, surprinzător sau nu, specialiștii susțin că și iarna ar trebui să avem aceleași valori de temperatură ca și vara, adică între 21 și 24 de grade. În primul rând, pentru a ne păstra sănătatea în parametrii normali, în al doilea rând, pentru a păstra și sănătatea pereților, a mobilierului și a ferestrelor.

    Iarna, după cum probabil știi, există riscul, de a apărea mucegaiul. Iar diferențele de temperatura interior-exterior și umiditatea sunt factorii principali care duc la o astfel de problemă. De aceea e foarte important ca temperatura în casă să fie constantă, iar umiditatea să fie la 60%. Suprafețele care pot fi afectate cel mai mult de mucegai sunt bucătăria, baia și balconul, însă poate apărea și în alte camere. Mucegaiul apare și se dezvoltă și pe suprafețele din lemn, poate descompune vopsele sau adezivi și de aceea poți regăsi adesea mucegai pe pereții casei. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme sunt recomandate dezumidificatoarele, dar și aerisirea constantă și îndelungată a tuturor încăperilor.

    Temperatura optimă în casă pentru bebeluși și copii

    În ceea ce privește valoarea temperaturii optime în camera bebelușului și a copilului mic, aceasta ar trebuie să fie la fel ca și în restul casei (cu un grad sau două mai mare în momentul în care faci baie bebelușului).

    „Temperatura în camera bebelușului poate să varieze între 21-24 de grade, atât iarna, cât și vara”, susține medicul pediatru Bianca Giurgiu. De asemenea, recomandă ca în cazul bebelușilor și a copiilor mici, să nu existe schimbări bruște de temperatură. Dacă ții bebelușul în casă la o temperatură de 23 de grade, nu îl scoți afară unde sunt 33-34 de grade. Eviți plimbările la astfel de temperaturi ridicate.

    Foarte importantă, susține medicul pediatru Bianca Giurgiu este și umiditatea din camera bebelușului. „În camera bebelușului, se recomandă ca umiditatea să fie undeva la 60%. Pentru a obține această valoare se poate folosi un umidificator, dacă aerul este prea uscat sau, în lipsa unuia, un vas cu apă, și un dezumidificator dacă aerul este prea umed. Nici noaptea, temperatura nu ar trebui să fie mai ridicată, mai ales că temperatura corpului unui bebeluș este mai ridicată decât a unui adult”. Mare atenție și la poziționarea pătuțului, spune medicul Bianca Giurgiu. Nu îl așezi nici în raza aerului condiționat, nici aproape de vreo sursă de căldură.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Care e temperatura optimă în casă pentru tine ca adult, dar și pentru copii