Cât ne va costa factura la gaz iarna aceasta: prețuri și exemple de calcul
publicat pe 07 nov. 2023Facturile mari la gaze pe timp de iarnă sunt o constantă în ultimii ani. Însă, în prezent, cu plafonarea prețului la gaze naturale calculele pot fi altele. Iată cât ne va costa factura la gaz iarna asta în funcție de prețurile actuale.
Ca să înțelegem cât ne va costa factura la gaz iarna aceasta trebuie să luăm în considerare prețul gazelor naturale, suprafața care trebuie încălzită și cât de geroasă va fi iarna. În privința ultimului element, valorile pot oscila, având în vedere că până acum am avut parte de ierni calde.
Cât ne va costa factura la gaz iarna aceasta cu prețul plafonat
Până pe 31 martie 2025, prețul gazelor naturale rămâne plafonat. Pentru clienții casnici, prețul gazului este de maximum 0,31 lei/kWh. Însă există furnizori care au oferte cu prețuri mai mici, precum Enel sau Engie, care oferă un preț al gazelor naturale de 0,26 lei/kWh. În cazul acestor oferte, prețul plătit la factura de gaze va fi un pic mai mic.
În România, majoritatea consumatorilor casnici au centrale termice pe gaz cu o putere de 24kW. Ceea ce înseamnă că pentru a încălzi uniform o locuință de sub 200 metri pătrați, bine izolată și cu tavanul la maxim doi metri, o centrală termică pe gaz trebuie să funcționeze încontinuu cinci ore pe zi, pe timp de iarnă.
Consumul de gaze naturale ar fi, în acest exemplu, de 4,45 kWh. Astfel, factura la gaz iarna aceasta ar fi de 207 lei la prețul plafonat și de180 de lei în cazul ofertelor.
Dacă locuința încălzită cu o centrală termică nu este izolată corect, este veche și are tavanul mai înalt de doi metri, atunci factura la gaz sare de 400 lei pe lună. Iar pentru locuințe mai mari de 100 metri pătrați încălzirea cu gaze naturale ar aduce o factură de peste 1.000 lei pe timp de iarnă.
Cât ar putea veni factura dacă folosești centrală electrică
În situația ideală, în care este vorba de o casă bine izolată, consumul de curent pentru încălzire cu centrală electrică ar fi în jur de 830 kWh. Iar factura se calculează în funcție de cel mai dezavantajos preț al energiei, adică 1,3 lei/kWh, ceea ce înseamnă că ar depăși 1.000 lei.
Dacă locuința nu este bine izolată, factura, doar la curent, poate să ajungă și la 1.500 lei.
Hidroelectrica este singurul furnizor care oferă un preț mai mic decât cel plafonat al energiei electrice. Astfel, dacă ești client Hidroelectrica și te încălzești cu centrala electrică iarna asta, prețul poate ajunge la puțin peste 600 lei.
Cât ar putea veni factura la încălzirea în sistem centralizat
Încălzirea locuinței în sistemul centralizat are ca reper de plată prețul gigacaloriei, care este de 346 lei/Gcal. În sistem centralizat, într-o lună geroasă de iarnă, o locuință cu două camere poate să consume în jur de 1,36 Gcal. Asta s-ar traduce printr-o factură de 476 lei.
Cât ar putea veni factura la încălzirea pe lemne
Probabil cea mai costisitoare formă de încălzire pe timp de iarnă este în cazul sobelor pe lemne. Dacă luăm ca reper o locuință medie de 53 metri pătrați, echivalentul unui apartament standard din București, atunci va fi nevoie de patru metri cubi de lemne într-o iarnă pentru ca aceasta să fie încălzită.
Dacă soba este nouă, într-o lună ar consuma lemne în valoare de 2.000 lei. Dacă soba este veche, valoarea lemnelor consumate într-o singură lună ar depăși cu mult 2.500 lei.
Dacă este vorba de o casă pe pământ, care are minim trei camere și o suprafață de aproximativ 100 metri pătrați, atunci costurile sunt asemănătoare. Undeva la 1.500 de lei. Însă dacă încălzirea se face pe baza unei centrale pe lemne.
-
UTILE
De ce se pune caloriferul sub geam. Principalele motive pentru care se montează aici
-
UTILE
Încălzire în pardoseală sau calorifere? Ce trebuie să știi despre fiecare în parte înainte de a face alegerea
-
UTILE
Ce costuri presupune încălzirea casei cu aer condiționat și cum se reflectă în factura ta
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.