
O grădină de mici dimensiuni poate să fie decorată frumos prin prezența unor pomi fructiferi. Aceștia oferă fructe și decorează spațiul în perioada de înflorire. În plus, majoritatea sunt ușor de întreținut. Uite ce pomi fructiferi sunt ideali pentru o grădină mică, cum se plantează și cum se îngrijesc pentru a se adapta spațiului și condițiilor. Află tot ce trebuie să știi, din articol.
Pomii fructiferi plantați într-o grădină mică trebuie să fie, în primul rând, capabili să se adapteze de la sine condițiilor limitate de spațiu. Mai poți stimula și îngriji dimensiunea și forma lor prin tăieri regulate sau sezoniere.
Însă dimensiunea lor la plantare și la maturitate contează pentru felul în care va arăta o grădină care dispune de un spațiu mai mic. Acesta este doar un aspect de care să știi când vrei să plantezi pomi fructiferi.
Cum alegi soiurile potrivite de pomi fructiferi pentru o grădină mică
Cum spațiul unei grădini mici este limitat, atunci când vrei să acomodezi soiuri de pomi fructiferi, trebuie să iei în calcul câteva criterii care să te ajută să faci alegerea potrivită, anume:
- Dimensiunea la maturitate: alege soiuri pitice sau semi-pitice, care au o creștere controlată și se potrivesc spațiilor restrânse.
- Tipul de rădăcină: pomii altoiți pe portaltoi de vigoare redusă, care limitează creșterea și facilitează întreținerea, sunt cei potriviți unei grădini mici.
- Autopolenizarea: pentru a economisi spațiu, selectează soiuri autopolenizante care nu necesită un alt pom pentru polenizare.
- Perioada în care apar fructele: diversifică selecția pentru a avea fructe proaspete pe o perioadă cât mai lungă.
- Rezistența la boli: soiurile rezistente reduc necesitatea tratamentelor fitosanitare și asigură o recoltă sănătoasă.
- Condițiile climatice locale: alege pomi adaptați climatului din zona ta pentru a asigura o dezvoltare optimă.
Îngrijirea corectă a pomilor fructiferi pentru o recoltă bogată
Pomii fructiferi trebuie să primească apă suficientă, mai ales în perioadele de creștere activă sau în timpul secetei. Producția abundentă de fructe este menținută cu ajutorul fertilizării prin îngrășăminte adecvate nevoilor fiecărui pom.
De asemenea, tăierea și formarea coroanei menține pomii fructiferi la dimensiuni acceptabile pentru spațiul unei grădini mici. Realizează tăieri regulate pentru a stabili o formă echilibrată a coroanei, a îmbunătăți aerisirea și a stimula producția de fructe.
Pomii fructiferi sunt adesea atinși de boli și dăunători. De aceea, trebuie să îi monitorizezi periodic pentru a identifica semnele apariției dăunătorilor și aplică tratamente din timp.
Aplică un strat de mulci în jurul bazei pomilor pentru a menține umiditatea solului și pentru a descuraja apariția buruienilor. În zonele cu risc de îngheț târziu, protejează pomii tineri cu materiale sau adăposturi temporare.
10 pomi fructiferi perfecți pentru o grădină mică
Iată, în cele ce urmează, o selecție de pomi fructiferi care se potrivesc într-o grădină de dimensiuni reduse:
1. Măr columar (Malus domestica)

Acest tip de măr crește vertical, ocupă foarte puțin spațiu lateral, fiind ideal pentru grădini mici sau chiar pentru cultivarea în ghivece. Necesită tăieri minime datorită formei sale compacte, dar trebuie să primească suficientă lumină, minim 6 ore pe zi, precum și apă în cantități moderate.
Mărul columar se potrivește într-o grădină mică pentru că economisește spațiul, lasă loc și altor soiuri de pomi fructiferi și adaugă un element decorativ pe verticală.
2. Păr pitic (Pyrus comunis)

Perii pitici cresc restrâns, au o producție rapidă de fructe, iar întreținerea lor este ușoară. Își fac singuri polenizarea, perele rezultate fiind suculente, dulci și perfecte pentru consum proaspăt sau conservare.
Pentru a stimula producția sezonieră de fructe, tăierile anuale sunt obligatorii de realizat.
3. Cireș pitic (Prunus avium L.)

Cireșii pitici oferă posibilitatea de a cultiva cireșe delicioase fără a ocupa mult spațiu. Se adaptează bine la orice tip de sol, iar în primăvară trunchiurile cireșilor ar trebui protejate cu var de dăunători.
Atenție, văruirea trunchiului de cireș se poate face numai atunci când pomii ajung la maturitate. Văruirea pomilor tineri le poate afecta dezvoltarea.
Ca în cazul oricărui pom fructifer, tăierea regulată menține dimensiunea și forma dorită.
4. Prun pitic (Prunus domestica)

Prunii pitici sunt compacți grație speciei lor, astfel că adaptarea într-un spațiu restrâns de grădină nu le va impune probleme.
Acești pomi fructiferi trebuie să stea într-un spațiu aerisit și în lumina soarelui pentru a da fructe abundente, ideale pentru consum proaspăt sau pentru conservare.
5. Cais pitic (Prunus armeniaca)

Caisul pitic este ideal pentru grădinile mici deoarece are o creștere compactă și produce fructe delicioase, bogate în vitamine. Ocupă puțin spațiu și poate fi cultivat chiar și în ghivece mari.
Se plantează primăvara sau toamna, într-un loc bine luminat, ferit de curenți puternici. Preferă soluri fertile, bine drenate. Iar udarea se face moderat, în perioadele de înflorire și fructificare. Anual, caisul pitic trebuie tăiat pentru a i se îndepărta ramurile uscate.
Ca avantaje pe care le aduce într-o grădină mică, caisul pitic este rezistent la boli, are o fructificare rapidă și oferă un decor splendid pe timp de primăvară.
6. Piersic columnar (Prunus persica)

Soiurile columnare de piersic cresc vertical și se potrivesc perfect în grădini mici sau pe terase. Ocupă astfel puțin spațiu și oferă fructe dulci, parfumate.
Solul în care trebuie plantat piersicul columnar trebuie să fie bine drenat. Foarte important, solul piersicului nu trebuie lăsat să se usuce. Totodată, ar fi indicat să i se aplice tratamente preventive împotriva moniliozei.
7. Vișin pitic (Prunus cerasus)

Vișinul pitic se adaptează ușor în grădini mici grație coroanei joase și compacte. Pentru plantare, alege un loc însorit, cu sol fertil. Plantează toamna sau primăvara și lasă distanță de aproximativ doi metri față de alți pomi.
Necesită udare regulată, mai ales în perioada de coacere a fructelor. Vișinul produce vișine, fructe acrișoare, excelente pentru compoturi și dulcețuri.
8. Gutui pitic (Cydonia oblonga)

Gutuiul pitic preferă solurile fertile și zonele însorite într-o grădină mică. Plantează-l primăvara sau toamna, într-o zonă protejată de vânt, apoi udă-l moderat.
Primăvara trebuie fertilizat cu îngrășăminte organice.
9. Nectarin pitic (Prunus persica var. nucipersica)

Acest tip de pom fructifer crește rapid, are un aspect estetic plăcut și oferă fructe netede, dulci și suculente. Dimensiunile nectarinului pitic sunt chiar reduse, iar menținerea lor se face prin tăieri în primăvară. Tot primăvara trebuie să fie ajutat cu tratamente contra afidelor și afânării.
Plantează nectarinul pitic într-un sol bine drenat, la soare, primăvara sau toamna.
10. Smochin (Ficus carica)

Smochinul poate să aibă o creștere controlată, deoarece poate fi crescut în ghiveci sau direct în pământ. Este o prezență mediteraneană în grădinile locale, fructele sale sunt unice, iar îngrijirea pomului este minimală grație rezistenței ridicate la secetă. Îndepărtare lăstarilor și tăierile de formare ajută smochinul să se dezvolte potrivit cu spațiul grădinii mici.
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.