VIDEO Vinul este ingredientul-vedetă al acestui desert festiv cu pere poșate și budincă de ciocolată
Parcă nu simți că sunt sărbătorile dacă nu ai ceva dulce pe masă. Fie o felie de cozonac, fie o felie de tort de ciocolată, fie… ceva mai ușor și mai sofisticat în același timp. Ne-a venit o idee delicioasă de desert festiv pe care îl poți face indiferent cât de mult te pricepi sau nu te pricepi la prăjituri. E genul de „fonfleu” pe care îl prepari fără cine știe ce efort și prin care stârnești reacții de tipul „Wow, chiar tu l-ai făcut?”. Hai să îți arătăm cât de ușor este să faci pere poșate în vin cu budincă de ciocolată.
Pentru că este vedeta acestui desert, vinul nu a fost ales la întâmplare. Am căutat un sortiment de vin roșu sec, cu un gust unic înțesat cu „urme” florale, fructate, care să complementeze armonios aroma perelor. Așa că am ales Feteasca Neagră de Carpathia, un soi autohton românesc cu aromă bogată de prune uscate, coacăze negre, condimente exotice, cuișoare și piper.
Are genul de buchet care îți amintește de bunătățile copilăriei, dar le învăluie într-un rafinament specific maturizării. Știi cum sunt unele soiuri de vin – cu cât le lași mai mult să se învechească, cu atât sunt mai gustoase. Tot în timp devin și amintirile mai dulci și nostalgia mai plăcută, ceea ce pare să transmită și acest desert festiv cu pere poșate în vin.
Ingrediente pentru budincă:
- 100 grame zahăr;
- 3 lingurițe de amidon;
- 3 lingurițe de cacao;
- 4 gălbenușuri de ou;
- 600 mililitri de lapte integral;
- o fiolă de esență de vanilie;
- 65 grame de unt de arahide.
Ingrediente pentru perele poșate:
- 4 pere proaspete;
- 375 mililitri apă;
- 1 sticlă Fetească Neagră de Carpathia;
- 220 grame zahăr;
- coaja rasă de la o portocală;
- o linguriță de scorțișoară;
- o păstaie de vanilie.
Mod de preparare pentru budincă
Într-o tigaie sau oală de dimensiuni medii, pune laolaltă zahărul, amidonul și pudra de cacao. Folosind un tel, amestecă-le bine cu gălbenușurile de ou și apoi începe să adaugi treptat laptele pe măsură ce continui să mixezi toată compoziția, până când se omogenizează. Budinca se prepară la foc mediu, amestecând constant până când începe să se îngroașe și ajunge la punctul de fierbere.
Când începe să facă bulbuci, redu flacăra la minimum și continuă să amesteci pentru încă două minute, până când capătă o consistență suficient de solidă cât să rămână pe lingură. La final, ia oala de pe foc și adaugă și celelalte ingrediente – o fiolă de esență de vanilie și untul de arahide – și amestecă până la omogenizare. Opțional, pentru o aromă mai intensă, poți adăuga tot la final și fulgi de ciocolată neagră pe care să îi amesteci odată cu vanilia și untul de arahide.
Apoi lasă budinca la răcit și pune-o la frigider pentru trei-patru ore. Este ideal să o acoperi cu folie alimentară astfel încât să eviți formarea unei pelicule care poate apărea în procesul de răcire.
Mod de preparare pentru pere poșate:
Între timp, poți pregăti perele. Vei avea nevoie de patru pere proaspete, pe care să le cureți de coajă. Pune-le într-o oală de dimensiuni medii și stoarce peste ele sucul de la două portocale. Adaugă apoi și apa, iar peste toate acestea adaugă ingredientul-vedetă: vinul.
După ce ai turnat vinul în oală, adaugă și zahărul, coaja rasă de la o portocală, o linguriță de scorțișoară și semințele de la o păstaie de vanilie. Ideal este să folosești mai degrabă un bețișor întreg de scorțișoară când faci aceste pere poșate, însă dacă nu găsești decât din aceea măcinată în comerț, nu este o catastrofă.
Pune oala la foc mediu până când ajunge la punctul de fierbere, apoi redu flacăra la minimum și lasă perele să fiarbă 20 minute sau până se înmoaie. Când sunt gata, scoate-le la răcit, iar când s-au răcorit complet, le poți pune într-un bol mic de desert împreună cu budinca. Pentru ornat, poți folosi o parte din lichidul în care au fiert perele pentru a face un sirop. Eu am folosit și puțină coajă de portocală rasă și gata: am un desert festiv simplu de făcut, dar sofisticat.