LIFE

Cireșul japonez sau cum să aduci o pată de roz dulce în amenajarea peisagistică a grădinii

  Un pom de cireș japonez poate aduce o fărâmă din magia Japoniei în grădina ta de acasă. O dată pe an, în primăvară, îți va decora curtea cu mici petale roz, care spre finalul perioadei de înflorire vor pluti în bătaia vântului mai ceva ca în filmele cu efecte speciale. Află cum să îngrijești un astfel de copac și cum să îl integrezi în conceptul de design pentru amenajarea ta peisagistică.

  Câte tipuri de cireși japonezi există

  Când vine vorba de pomii de cireș japonezi, ai o varietate de soiuri din care poți alege, fiecare cu caracteristicile și farmecul său unic. Iată câteva soiuri populare pe care să le iei în considerare:

  1. Amanogawa

  flori de cires japonez amanogawa cu petale roz pal
  Flori de cireș Amanogawa

  Amanogawa, care înseamnă „Calea Lactee”, este un arbore înalt, cu formă columnară cunoscut pentru creșterea sa subțire și verticală. Ramurile sale sunt dens populate cu grupuri de flori roz, creând o priveliște uimitoare asemănătoare cerului nocturn stelar.

  2. Hisakura

  creangă de cires japonez hisakura cu flori roz pe fundalul unui cer albastru
  Flori de cireș Hisakura

  Hisakura este cunoscut drept unul dintre cei mai longevivi cireși. Are o coroană elegantă, de mari dimensiuni, împodobită cu flori abundente care persistă pentru o perioadă îndelungată. Exemplarele cu mai mulți ani sub scoarță pot avea flori duble – practic, este un cireș japonez care îmbătrânește ca vinul și cu cât mai mult timp trece peste el, cu atât mai glorios ajunge să înflorească.

  3. Kanzan

  flori roz de cires japonez din specia Kanzan
  Flori de cireș japonez Kanzan

  Kanzan, sau „Kwanzan”, este unul dintre cele mai populare soiuri de cireș, prețuit pentru florile sale duble, aproape pufoase în aspect datorită abundenței în petale. Nu doar datorită acestora, ci și datorită ramurilor grațioase și aplecate, Kanzan adaugă o notă de eleganță și romantism oricărui decor de grădină.

  4. Kiku shidare sakura

  creanga aplecata de cires kiku shidare sakura cu flori roz inflorite
  Creangă înflorită de cireș Kiku Shidare Sakura

  Kiku shidare sakura este renumit pentru ramurile sale cascadante împodobite cu flori roz pal, asemănătoare cu florile de crizantemă. Acest arbore grațios poate crea un punct focal într-o amenajare peisagistică, căci evocă o ambianță liniștită, aproape magică datorită crengilor care se apleacă în cascadă, în special în perioada de înflorire.

  5. Shirotae

  flori albe de cires japonez din specia shirotae pe fundalul unui cer albastru senin
  Flori albe de cireș Shirotae

  Shirotae, sau „Cireșul Fuji Alb”, este numit după florile sale albe imaculate și asocierea cu vârful emblematic al Japoniei. Este una dintre speciile-excepție de cireș japonez din punct de vedere al culorii florilor, care în cazul pomului Shirotae sunt de un alb imaculat. Când înflorește, poate îmbrăca grădina într-o aură de puritate și serenitate, ceea ce îl face un simbol prețuit al regenerării și speranței.

  6. Ukon

  flori galbene de cires ukon numit cires aurit
  Flori galbene de cireș japonez Ukon

  Ukon, sau „Cireșul Aurit”, iese în evidență datorită frunzișului său unic de culoare galben-verzuie și florilor sale galbene pal. Acest arbore distinctiv oferă un contrast impresionant față de tradiționalele flori de cireș roz, încorporând în grădina ta o notă vibrantă de culoare și personalitate.

  Condițiile de mediu prielnice cireșului japonez

  Pentru ca pomul de cireș japonez să prospere în grădina ta de acasă, e important să respecți condițiile de mediu de care are nevoie atunci când îl integrezi în amenajarea ta.

  Lumina

  Pomii de cireș japonez preferă expunerea directă la soare sau umbra parțială, deci alege o zonă a grădinii în care nu va suferi din cauza lipsei de lumină adecvată. Cu cât se bucură de mai multă expunere, cu atât va înflori mai frumos.

  Solul

  Solul bine afânat și fertil cu un pH ușor acid este ideal pentru pomii de cireș japonez. Amestecă solurile argiloase grele cu materie organică pentru a îmbunătăți drenajul.

  Udarea

  Deși face față cu brio perioadelor de secetă, este indicat să menții solul constant umed, mai ales în perioada de stabilire a arborelui de cireș japonez. În același timp, evită să suprasaturezi solul cu apă în perioadele umede, deoarece apa stagnantă poate duce la putrezirea rădăcinilor cireșului.

  Clima

  Majoritatea varietăților de pom de cireș japonez sunt rezistente în zonele USDA 5-8, ceea înseamnă că le priesc climele temperate, cu ierni reci și veri calde și umede. Rezistă la îngheț dar și la caniculă, motiv pentru care sunt potriviți pentru clima din România.

  Cum se îngrijește copacul și florile de cireș japonez

  Odată ce pomul tău de cireș japonez este plantat, îngrijirea corectă este esențială pentru sănătatea și longevitatea sa. Iată câteva obiceiuri de îngrijire pe care să le iei în considerare.

  Tăierea – cireșul japonez trebuie tăiat anual, în perioada de repaus vegetativ. E necesară îndepărtarea ramurilor moarte sau bolnave, astfel încât să optimizezi circulația aerului către ramurile sănătoase. Evită să tai pomul în timpul sezonului de creștere, pentru a preveni stresul și a reduce riscul de boli.

  Îngrășământul –  e indicată aplicarea unui îngrășământ echilibrat la începutul primăverii, pentru a încuraja creșterea sănătoasă și înflorirea abundentă. Respectă instrucțiunile producătorului legate de cantitate și de frecvența de aplicare.

  Mulcirea – este recomandată acoperirea cu material organic a solului din în jurul bazei arborelui. Poți folosi, de exemplu, scoarță de copac mărunțită sau compost. Acest procedeu poate a reduce apariția buruienilor și regla temperatura solului.

  Controlul dăunătorilor și al bolilor – monitorează-ți constant pomul de cireș japonez pentru a observa dacă apar de dăunători. Acesta poate fi afectat de afide sau de păduchi țestoți și e recomandat să tratezi infestațiile imediat, cu săpun insecticid sau ulei horticol. Ca să eviți dăunătorii, elimină mereu frunzele căzute și resturile.

  Dacă urmezi recomandările de mai sus, poți crește un cireș japonez impunător în grădina de acasă, care va da o notă cu totul specială amenajării tale peisagistice. În perioada de înflorire, acesta pare să creeze în jurul său o oază intimă de relaxare, în care îți poți petrece zilele calde de primăvară citind, meditând sau conversând cu prietenii la un picnic ad-hoc cu limonadă și fructe de sezon.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cireșul japonez sau cum să aduci o pată de roz dulce în amenajarea peisagist...