Ce fructe și legume nu se țin în frigider și cum trebuie depozitate, de fapt
publicat pe 03 iun. 2024Fructele și legumele rezistă mai bine la temperatura camerei. În ciuda ideii că mediul rece al frigiderului le face să fie mai bune pentru mai multe zile, acest lucru nu este neapărat adevărat. Iată ce fructe și legume nu se țin în frigider și cum trebuie depozitate, de fapt. Detalii în articol.
Sezonul de vară înseamnă multe fructe și legume proaspete. Din dorința de a le păstra proaspete pentru mai mult timp, reflexul natural este să le ții în frigider. E drept că temperatura scăzută a frigiderului are rol de conservare, însă unele fructe sau legume nu se țin în acest mediu pentru că efectul ar fi chiar invers. Prospețimea, aroma și gustul pot avea de suferit din cauza temperaturii și a umidității crescute, de exemplu.
Pe lângă fructe și legume, există și alte alimente comune care nu se țin la frigider.
Îți explicăm în continuare ce fructe și legume nu se țin la frigider și ce efecte are acest mediu asupra lor.
Fructe care nu se țin în frigider
Unele tipuri de fructe beneficiază de pe urma mediului ambiental mai cald al casei. E de preferat ca acestea să fie ținute în afara frigiderului.
Banane, lămâi și portocale
Bananele pot să reziste la temperatura camerei trei sau patru zile. Timp în care se coc și pot să fie consumate treptat. Dacă sunt puse la frigider, bananele ajung să se înnegrească destul de repede și își pierd parfumul specific.
Ținute în mediul ambiental al casei, lămâile rezistă pentru un timp îndelungat grație cojii groase. La fel se întâmplă și cu portocalele. În schimb, dacă sunt ținute la frigider, lămâile și portocalele pot să fie afectate de mediul umed al acestuia care favorizează apariția mucegaiului. Doar dacă sunt tăiate felii, citricele pot să fie puse în frigider pentru câteva zile.
Mere, pere și piersici
Merele și perele trebuie să fie consumate destul de repede. Dacă sunt ținute în frigider, fructele dezvoltă mucegai. Mediul ideal de păstrare pentru mere și pere trebuie să fie răcoros și departe de razele soarelui, asemenea unei cămări.
Piersicile nu trebuie depozitate în frigider. Aceste fructe continuă să se coacă și au nevoie de temperatura camerei să prindă culoare, textură și gust. Ținute în frigider, piersicile rămân tari și își pierd aroma și parfumul.
Același principiu se aplică și pentru prune. Fiind într-un proces de coacere constant, prunele nu trebuie ținute în mediul rece și umed al frigiderului.
Pepene și ananas
Pepenele rece este extrem de gustos și răcoritor. Numai că poate să fie pus la frigider cu doar o zi înainte de consum. Altfel, pepenele rezistă până la o săptămână la temperatura camerei sau într-o zonă ferită de soare.
Frigiderul nu este locul de depozitare pentru ananas. Păstrat la temperatura camerei și chiar în bătaia razelor soarelui, ananasul se coace corect și abia apoi poate să fie consumat. Odată curățat, ananasul trebuie consumat imediat.
Legume care nu se depozitează la frigider
La fel ca fructele, legumele rezistă mai bine dacă sunt depozitate corect. Frigiderul nu este cel mai bun mediu de depozitare pentru următoarele legume:
Ceapa și usturoiul
Ceapa uscată trebuie să fie depozitată în cutii de carton sau în pungi de hârtie perforate. Trebuie ținută la umbră, nu la rece. În frigider, ceapa dezvoltă mucegai și se strică foarte repede.
Pe de altă parte, ceapa verde poate fi păstrată într-un pahar cu apă și ținută la temperatura camerei pentru două sau trei zile. Sau să fie acoperită cu o pungă de plastic și ținută astfel la frigider. E de preferat să fie consumată rapid, cât timp este proaspătă.
Usturoiul își pierde savoarea specifică dacă este depozitat la frigider. Trebuie consumat înainte să încolțească și trebuie depozitat într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.
Roșii și castraveți
Roșiile proaspete nu trebuie ținute la frigider. Legumele continuă să se coacă la temperatura camerei și prind gustul specific. Doar după ce sunt bine coapte, roșiile pot să fie ținute câteva zile la frigider.
Castraveții au coaja rezistentă și multă apă în componență. Pot să fie consumați în decurs de trei zile. Umezeala frigiderului afectează aroma castravetelui și îl face să dezvolte mucegai.
Vinete și fasolea verde
Coaja groasă a vinetelor le face să fie potrivite pentru a rezista în afara frigiderului. Coaja împiedică deshidratarea legumei și previne apariția mucegaiului. De aceea, vinetele nu trebuie ținute în frigider.
Fasolea verde poate să fie congelată înainte de preparare, însă nu trebuie ținută la frigider. Înainte de depozitarea la congelator, fasolea trebuie spălată și curățată, scufundată într-o baie de apă fierbinte cu sare, apoi lăsată să se usuce.
Busuioc și spanac
Busuiocul și spanacul sunt verdețuri cu frunze delicate. Acestea trebuie să fie consumate fragede și proaspete, imediat după ce au fost cumpărate. Sau pot să fie ținute în recipiente cu apă, pentru câteva zile. Dacă le depozitezi în lada de legume a frigiderului, busuiocul și spanacul se ofilesc repede și își pierd aroma.
Alte alimente care nu trebuie păstrate în frigider
În cele din urmă, trebuie să știi că acestea nu sunt singurele alimente care nu trebuie păstrate la frigider. Unele alimente de bază fac parte din aceeași categorie. Păstrarea la frigider le afectează structura și aroma. Iată o parte dintre ele:
- Pâinea nu se ține la rece pentru că se întărește și își pierde aroma. Poate fi acoperită cu prosoape din bumbac și ținută într-un loc ferit și răcoros;
- Chiar dacă nu se strică, mierea ținută în frigider se întărește și își modifică structura. Mierea trebuie ținută în recipiente etanșe din sticlă, în dulapurile din bucătărie, departe de sursele de căldură;
- Cafeaua se păstrează în recipiente din sticlă sau metal, cu capace etanșe. Cafeaua nu se ține la frigider pentru că preia mirosurile din interior și își pierde aroma și consistența;
- Uleiurile, cele de floarea soarelui, de măsline sau de porumb, fac parte din categoria de alimente care nu se țin la frigider dacă sunt nefolosite. În schimb, dacă uleiul a fost folosit, trebuie strecurat și ținut la frigider pentru a putea fi refolosit.
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.