7 plante care purifică aerul din locuința ta: substanțe toxice pe care le elimină și cum le îngrijești
publicat pe 28 mai 2024Aerul din casă poate să fie mai poluat decât crezi. Poți să apelezi la plante care purifică atmosfera și o fac să aibă mai puțini compuși toxici. Iată mai multe plante care purifică aerul din locuința ta și te scapă de substanțe nocive. Detalii în articol.
Asigurarea unei calități superioare a aerului din interiorul locuinței ar trebui să fie printre prioritățile tale, pentru un mediu de locuit sănătos.
Date fiind activitățile casnice, prezența animalelor de companie sau a mai multor persoane, precum și acumularea de praf, aerul de la interior poate să fie mult mai poluat decât cel din exterior, fără ca tu să realizezi acest lucru.
Dacă aerul exterior, cel puțin în mediile urbane, este de multe ori viciat și poluat, aerul din locuință trebuie purificat prin diverse metode. Pe lângă tehnici moderne, cum e cazul unui purificator, poți apela și la plante care purifică aerul din locuința ta. Această metodă poate să fie mult mai eficientă și prietenoasă cu mediu.
În continuare, îți prezentăm mai multe tipuri de plante care au capacitatea de a purifica aerul din casa ta.
Plante care purifică aerul și cum se îngrijesc
Puterea de purificare a anumitor plante a fost descoperită prin mai multe studii. Indiferent că sunt plante verzi sau plante cu flori, prin fotosinteză, aceste tipuri de plante absorb din aer compușii volatili, monoxidul de carbon sau alte substanțe nocive. Apoi, le captează în rădăcină, ca în cele din urmă să elibereze, în schimb, oxigen.
Această metodă a fost denumită „fitoterapie”, iar efectele de curățare asupra aerului sunt naturale și, de cele mai multe ori, imediate.
Avantaje ale purificării aerului cu plante:
- calitatea aerului interior este cu mult îmbunătățită, cu până la 70%;
- umiditatea crește în spațiile cu aer uscat;
- curățarea aerului asigură confortul psihic al celor prezenți în interior prin reducerea stresului și oboselii.
Iată ce plante au puterea de a curăța și purifica aerul din casă:
1. Planta șarpe
Planta șarpe sau limba soacrei (Sansevieria trifasciata) se potrivește oricărei amenajări interioare, grație aspectului unic și întreținerii minime. Are capacitatea de a purifica o mulțime de substanțe toxice, cum ar fi benzen, formaldehidă, tricloretilenă, toluen sau xilen.
Preferă lumina indirectă a soarelui și o temperatură între 18 și 20 de grade. Udarea se face o dată pe săptămână, atunci când solul este uscat. Pe de altă parte, trebuie să ai grijă unde o pui în casă. Poate să fie toxică dacă este ingerată de animalele de companie.
2. Palmier bambus
Palmierul de tip bambus (Chamaedorea erumpens), chiar dacă nu are legătură cu bambusul real, purifică aerul interior și poate fi folosit pe post de decor la podea. Poate filtra substanțe precum benzen, tricloretilena și formaldehida.
Planta se udă foarte rar, cam o dată la două săptămâni, temperatura preferată este între 20 și 23 de grade Celsius, iar lumina soarelui care bate pe ea trebuie să fie medie. Nu este o plantă toxică.
3. Crinul păcii
Marele avantaj al crinului păcii (Spathiphyllum) este că filtrează foarte bine substanțe chimice prezente uzual în aerul din casă. Cum sunt cele de la spray-uri, de la detergenți și de la fumul de țigară.
Pentru îngrijire, solul trebuie să fie umed, de aceea udarea se face zilnic cu cantități mici de apă. Crinul păcii nu se pune în lumina directă a soarelui. Planta este toxică pentru oameni și pentru animale.
4. Planta păianjen
Una dintre cele mai populare plante de apartament, Planta paianjen (Chlorophytum comosum) are un aspect vizual plăcut, nu este toxică și necesită o întreținere minimă.
Planta purifică aerul de substanțe precum monoxid de carbon, dar și de bacterii. Planta păianjen trebuie stropită zilnic cu apă pentru a avea solul umed. Preferă o temperatură între 20 și 23 de grade Celsius.
5. Aloe vera
Se știe deja de efectul benefic pe care Aloe vera (Aloe barbadensis) îl are asupra pielii. Un alt efect benefic îl are și asupra aerului din casă. Purifică foarte bine benzenul și formaldehida din atmosferă.
Pentru îngrijire, Aloe vera trebuie ținută minim patru ore pe zi în lumina directă a soarelui. Solul se udă o dată la două zile, iar temperatura de păstrare trebuie să fie între 25 și 27 de grade Celsius. Este toxică pentru animalele de companie.
6. Gerbera
Puțină culoare în casă, alături de beneficiul purificării aerului, acestea sunt avantajele oferite de Gerbera. Planta produce niveluri ridicate de oxigen pe timp de noapte și îndepărtează substanțe nocive cum sunt benzenul și tricloretilena. Este benefică și pentru cei care suferă de apnee în somn și de tulburări de respirație.
Gerbera preferă mereu lumina directă a soarelui, excepție făcând perioada anotimpului rece. Solul trebuie să fie umed, iar păstrarea ei în ghiveci o face o decorațiune potrivită oricărei camere.
7. Palmierul doamnei
Palmierul doamnei (Rhapis Excelsa) este printre puține plante care pot să reducă nivelul de amoniac care se regăsește în produsele de curățenie.
Palmierul are dimensiuni generoase, o creștere lentă și o siluetă aparte. Trebuie udat regulat în timpul perioadei de creștere. De asemenea, are nevoie de umiditate, de aceea frunzele sale trebuie stropite regulat. Nu trebuie așezat în lumina directă a soarelui sau lângă o sursă de căldură.
Alte plante utile pentru purificare aerului din interior: Ficus Columnar, Trunchiul fericirii (Dracaena fragrans), crizantemele, Palmierul Areca, Planta banilor (Pilea peperomioides) sau plantele verzi chinezești.
Sfaturi și idei pentru purificare aerului din locuință
În final, pe lângă ajutorul oferit de plantele purificatoare, iată ce metode să mai aplici pentru a avea un aer și mai curat:
- Aerisește dimineața, pentru 10 – 15 minute, acea cameră în care vei petrece cel mai mult timp. Fluxul de aer proaspăt din exterior îl elimină pe cel viciat de la interior și atmosfera va fi una mai plăcută;
- Curăță constant filtrele aerului condiționat, precum și filtrele altor dispozitive de purificare precum umidificatorul sau purificatorul. În filtre, după utilizări constante, se pot aduna bacterii, praf și resturi care fac ca aerul să nu mai fie așa de curat;
- Fă un obicei din a șterge din când în când mobila din casă de praf. Folosește produse antistatice pentru a preveni acumularea de praf pe suprafețe.
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]