ECO

Plante în apartament: cum plantezi, îngrijești și înmulțești Sansevieria

  Sansevieria trifasciata, cunoscută popular sub numele de limba soacrei sau planta șarpe, este una dintre cele mai populare și mai rezistente plante de apartament. Dacă iubești plantele și vrei să-ți mărești colecția cu o sansevieria, cei de la The Spruce îți spun cum s-o îngrijești și de ce ai nevoie ca ea să prospere.

  Sansevieria face parte din familia Asparagacea, rudă cu sparanghelul de grădină. Planta a fost prima oară cultivată în China și apreciată în interiorul locuințelor, fiindcă se credea că zeii ar fi înzestrat pe cei care o creșteau cu viață lungă, prosperitate, inteligență, frumusețe, artă, poezie, sănătate și putere. Sansevieria este printre cele câteva plante alese de NASA pentru un studiu despre cum ar putea fi folosite pentru purificarea aerului. Conform unor studii comune realizate de Departament de Horticultură de la Universitatea din Georgia și Institutul pentru Cercetări de Mediu de la Universitatea Yonsei din Coreea, a reieșit să Sansevieria are capacitatea de a purifica aerul de formaldehida și benzen.

  Plantarea și replantarea

  Sansevieria replantare
  Sansevieria are o creștere lentă, replanteaz-o o dată pe an, primăvara

  Plantare. Pune Sansevieria în ghivece dintr-un material puternic fiindcă rădăcinile ei pot să spargă ghivecele foarte fragile. Preferă un pământ de flori bine drenat, mai nisipos, așa că încearcă un pământ cu puțină turbă: un amestec de pământ pentru cactuși ar fi cea mai bună alegere.

  Replantare. Are o creștere destul de înceată, deci foarte rar are nevoie să fie replantată. Dacă totuși are parte de soare, s-ar putea să crească mai rapid și să aibă nevoie de replantare și divizare anual. Programează replantarea pentru primăvara și întotdeauna folosește pământ proaspăt care nu a mai fost folosit la alte plante.

  Ritualul de îngrijire pentru Sansevieria

  Sansevieria udare
  Sansevieria nu suportă excesul de apă

  Lumină și așezare. Sansevieria nu e pretențioasă: prosperă și în lumină directă, și în colțurile mai întunecate ale casei, rezistă și la secetă. Este ideal să o crești în ghivece și stă foarte bine poziționată și pe podea, cât și pe obiecte de mobilier.

  Udare. În general, lasă solul să se usuce între udări. În timpul iernii o poți uda o dată sau de două ori pe lună, când simți solul complet uscat la atingere.

  Temperatură și umiditate. Sansevieria preferă temperaturile ridicate și va suferi dacă temperatura scade sub zece grade Celsius. Cea mai bună temperatură pentru ea este între 21 și 32 de grade Celsius. Pune ghiveciul cu planta într-un loc lipsit de curenții de aer.

  Fertilizare. Hrănește limba soacrei cu un fertilizator pentru cactuși mediu ca intensitate în perioada de creștere sau unul lichid cu eliberare prelungită, diluat ca să fie cam jumătate din intensitate. Nu o fertiliza pe timp de iarnă.

  Înmulțirea plantei

  Sansevieria propagare
  Poți să înmulțești planta și prin frunze, dar cel mai bine e să o faci prin divizare

  Plantele de Sansevieria pot fi divizate cu ușurință atunci când le replantezi. Dar mai poți să plantezi independent și puieții care ies din sol, se dezvoltă chiar dacă sunt mici. Alternativ poți să o înmulțești și prin tăierea frunzelor propagate în apă sau direct în pământ, dar cea mai bună și sigură metodă este divizarea.

  Soiuri de Sansevieria

  Există mai multe soiuri de limba soacrei, unele mai pitice și altele cu un colorit diferit al frunzelor. Alege câte o plantă din fiecare soi pentru efecte diferite:

  • Sansevieria trifasciata Hahnii crește până la înălțimea de 15 centimetri. Conglomeratul de frunze seamănă cu un cuib de păsări.
  • Sansevieria cylindrica are frunze ferme și cilindrice care pot crește mai înalte de 1 centimetri. Frunzele se arcuiesc în exterior dinspre coroana centrală.
  • Sansevieria trifasciata Laurentii are frunze cu galben pe margini. Ca să înmulțești acest soi trebuie mai degrabă să o divizezi în loc să o propagi din frunze.
  • Sansevieria trifasciata Twist are frunzele răsucite cu dungi orizontale și margini galbene pestrițe. Poate atinge o înălțime de 35 de centimetri.
  • Sansevieria trifasciata Bantel crește până la un metru înălțime și are frunze înguste cu dungi albe verticale.
  • Sansevieria desertii crește până la 30 de centimetri cu frunze suculente cu nuanțe roșiatice.

  Toxicitatea plantei

  Sansevieria este toxică pentru pisici, ai grijă unde pui ghiveciul

  Limba soacrei este o plantă moderat de toxică pentru oameni, câini și pisici. Dacă îi mănânci frunzele poți avea simptome pe termen scurt, printre care durere bucală, salivație și stare de vomă. În cazuri rare, poate produce o reacție dermatologică La câini și pisici, consumarea plantei poate cauza hipersalivație, dureri, greață, vomă și diaree. În cazul în care animalul de companie a ingerat frunze de sansevieria, du-te cu el de urgență la medicul veterinar.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Plante în apartament: cum plantezi, îngrijești și înmulțești Sansevieria