Aloe vera, cultivată în mod obișnuit ca plantă de apartament, este o plantă suculentă cunoscută pentru frunzele sale cărnoase care conțin un gel calmant folosit pentru arsurile solare și alte iritații ale pielii.
Cu peste 300 de specii (cea mai comună fiind Aloe barbadensis Miller), această suculentă tropicală are frunze în formă de lance, cu margini zimțate, care cresc dintr-o rozetă bazală. Aloe vera este o plantă cu creștere rapidă și ajunge la o dimensiune matură în trei-patru ani, când produce pui care pot fi replantați.
Aloe vera este toxică, dacă este ingerată, atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Nume comun | Aloe vera |
Nume botanic | Aloe barbadensis miller |
Familie | Asphodelaceae |
Tip plantă | Suculentă, perenă |
Dimensiune la maturitate | Între 30 și 90 de centimetri |
Lumină | Lumină directă sau lumină parțială |
Sol | Nisipos |
pH sol | Acid (poate crește și în soluri neutre sau alcaline) |
Proveniență | Africa |
Toxicitate | Aloe vera este toxică pentru animale și oameni. |
Îngrijirea plantei Aloe vera
Aloe vera are nevoie de un sol nisipos, așa că un nisip special pentru suculente este ideal. Nu are nevoie de multă apă pentru a supraviețui, din contră, așa că este perfectă dacă nu plănuiești sau dacă pur și simplu nu poți să aloci foarte mult timp grădinii tale interioare.
Lumină
Are nevoie de lumină naturală din belșug pentru a se dezvolta. Plasează planta în dreptul unei ferestre cu lumină solară puternică, indirectă, pentru că soarele direct, dogoritor, îi poate leza frunzele, care sunt foarte delicate, în ciuda aspectului lor cărnos. Pe de altă parte, lipsa luminii slăbește frunzele plantei.
Sol
În habitatul său natural, solul în care crește Aloe vera este sărac în nutrienți, fiind nisipos și cu un drenaj rapid. Folosește un sol cu calități similare, potrivit pentru cactuși și alte suculente sau pământ de grădină amestecat cu perlit și nisip de cuarț. Aloe vera preferă solul ușor acid, dar este o plantă adaptabilă și poate crește și în soluri neutre sau alcaline.
Apă
Planta Aloe vera trebuie udată în mod regulat, dar solul trebuie să se usuce complet între udări. Dacă solul rămâne uscat pentru perioade lungi de timp, frunzele se ondulează ușor, dar își revin odată ce planta primește din nou apă. Cu toate acestea, perioadele prelungite de stres – fie secetă prelungită, fie faptul că primește multă apă – pot cauza îngălbenirea și moartea frunzelor.
Aloe vera devine latentă iarna și nu are nevoie deloc de apă, asta doar dacă primește suficientă apă în timpul sezonului de creștere.
Temperatură și umiditate
Crește în mod natural în medii aride, tropicale și semi-tropicale, așa că imitarea condițiilor de mediu încurajează creșterea plantei. Ține-o în spații cu temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade Celsius, cu o umiditate ideală de 40%. Aloe nu necesită de obicei umiditate suplimentară, iar mediile cu aer uscat nu o afectează.
Îngrăşământ
Aloe vera s-a adaptat la solul deșertic sărac din punct de vedere nutrițional și nu are nevoie de fertilizare, dar fertilizarea o dată pe an, primăvara, poate susține creșterea plantei. Un îngrășământ lichid NPK 10-40-10 pentru plante de apartament, diluat la jumătate, este potrivit pentru fertilizare anuală.
Tăiere
Are nevoie de tăiere numai dacă frunzele sunt zbârcite sau moarte. Le poți tăia și pe cele deteriorate de factorii de mediu. Dacă frunzele exterioare ale plantei devin maro la vârfuri, taie-le. Folosește o foarfecă de grădină curată și taie fie doar vârful afectat, fie întreaga frunza, de la bază. Tăierea frunzelor de la bază, fie moarte, fie vii, va încuraja o nouă creștere. Nu tăia niciodată o frunză de Aloe din centrul plantei.
Înmulțirea la Aloe vera
Aloe vera se înmulțește cel mai bine prin replantarea puilor care se dezvoltă la baza plantei. Plantele mature produc uneori mulți pui care pot fi despărțiți de planta principală și mutați individual în ghivece.
Iată cum să înmulțești Aloe vera din pui:
- Ai nevoie de mănuși, o mistrie de grădină, un ghiveci și substrat special pentru cactus și alte suculente.
- Pune-ți mănușile și umple ghiveciul cu substratul nisipos.
- Ridică un pui și taie rădăcina pivotantă care îl leagă de planta mamă atent, cu ajutorul mistriei de grădină. Unii pui pot avea sisteme radiculare mai extinse decât alții, iar alții pot să nu aibă deloc rădăcini. Toți se pot dezvolta însă în plante noi, indiferent de stadiul lor de creștere.
- Întinde puiul la uscat în dreptul unei ferestre timp de câteva zile, până când rana cauzată de transplantare se cicatrizează.
- Plantează puiul în ghiveci, având grijă să acoperi eventualele rădăcini. Pune pământ de ghiveci până sub coroana principală (n.r. locul de unde frunzele se izvorăsc).
- Udă planta și pune-o în dreptul unei ferestre însorite. Poate dura până la trei sau patru luni până când dezvoltă rădăcini, așa că înarmează-te cu răbdare.
Replantarea plantelor Aloe vera
Aloe vera are un sistem de rădăcină adânc și amplu care se răspândește până aproape de suprafață. Pe măsură ce planta crește și are nevoie de replantare trebuie mutată într-un ghiveci în principal mai larg, decât într-unul mai adânc. Replanteaz-o atunci când ghiveciul vechi pare neîncăpător pentru plantă sau pentru puii pe care îi dezvoltă.
Scoate mai întâi cu grijă planta mamă și puii din ghiveciul lor, având grijă să nu deteriorezi frunzele. Smulge ușor sau taie puii, lasă-i la uscat și replantează-i ulterior. Umple un ghiveci cu un diametru mai mare cu sol special, apoi replantează Aloe vera în așa fel încât să îi acoperi bine rădăcinile. Udă bine toate plantele și lasă solul să se usuce complet înainte de următoarea udare.
Boli și dăunători
Această plantă poate suferi infestații cu acarieni de aloe, coșenile făinoase sau solzi de aloe. Acarienii pot trece neobservați până când urmele hrănirii lor devin vizibile.
Pulverizează planta cu apă și șterge-i atent frunzele. Poți să folosești o soluție făcută dintr-o lingură de insecticid, o cană de alcool izopropilic și o cană de apă. Pulverizează frunzele infestate o dată la trei zile timp de două săptămâni. Pentru a scăpa de acarieni taie țesutul infectat.
Temperaturile reci și umiditatea ridicată pot cauza apariția unei boli fungice care se prezintă sub formă de pete galbene pe frunze, care în cele din urmă se extind și devin maro. Această boală nu necesită, de obicei, tratament. Cea mai mare problemă este putrezirea rădăcinilor, cauzată de supraudarea plantei.
Probleme frecvent întâlnite la Aloe vera
Udarea excesivă este una dintre cele mai frecvente greșeli ale iubitorilor de plante. Solul constant umed contribuie la putrezirea rădăcinilor și cauzează înmuierea frunzelor. Putregaiul rădăcinilor stimulează proliferarea bacteriilor și a ciupercilor, provocând degradarea plantei din interior. În cele mai severe stadii, putregaiul și degradarea rădăcinilor nu pot fi tratate.
De asemenea, frunzele de aloe se îndoaie și se sparg. Acest lucru este un semn că planta nu primește suficientă lumină pentru a-și păstra frunzele rigide și sănătoase. Pentru a remedia această situație mută planta într-un loc mai luminos sau folosește o lampă UV pentru plante pentru a suplini lumina soarelui.
Cât timp trăiesc plantele Aloe vera?
Plantele Aloe vera pot trăi până la 12 ani dacă sunt îngrijite corespunzător și ținute într-un mediu adecvat.
Aloe vera este un cactus?
Anumite soiuri de Aloe au frunze spinoase, însă Aloe vera este o suculentă care are un gen propriu numit Aloe.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.