UTILE

Lucrurile mici, dar esențiale pe care să le faci în prima lună după ce te muți în casă nouă

    Să-ți împachetezi toate lucrurile să le muți dintr-un loc în altul este o sarcină monumentală în sine, care te poate copleși cu ușurință. În goana de a te mișca cât mai rapid odată ce te-ai mutat în casă nouă, e posibil să uiți lucrurile mici, dar esențiale. Așa că iată o listă cu tot ce ai de verificat și făcut în prima lună.

    Fiindcă e bine totuși să te organizezi și să te asiguri că noua casă va deveni rapid un acasă cozy și sigur pentru tine, uite 17 lucruri pe care ar trebui să le faci în prima lună în noua locuință, conform celor de la Apartment Therapy. 

    1. Primul lucru în casă nouă: renovează

    prima lună în casă nouă
    Dacă vrei să zugrăvești o cameră fă-o înainte să așezi mobila și lucrurile în ea

    Dacă tocmai ce-ai cumpărat noua locuință și vrei să vopsești pereții sau să înlocuiești covorul cu dușumea, nu amâna prea mult. Sunt mai ușor de făcut înainte să umpli casa cu mobilă și alte lucruri voluminoase.

    Dacă te-ai mutat cu chirie, întreabă proprietarul ce modificări poți face și discutați ideile de amenajare pe care le ai în plan. Și chiar dacă nu poți face schimbări majore, tot poți schimba covorul cu unul pe gustul tău. Sau draperiile. Important este să-ți faci un loc cât mai cozy unde să te simți bine.

    2. Fotografiază lucrurile

    Fă câteva fotografii la mobilă, aparatură, tablouri și alte lucruri din casă. E bine să ai un inventar clar al lucrurilor din casă pentru asigurare, în caz de un accident sau furt. Iar dacă stai cu chirie, să fotografiezi lucrurile care erau în casă la mutare te va ajuta să ții o evidență a stării în care erau pentru când vei preda locuința.

    3. Schimbă bateriile la detectoarele de fum/gaze

    Chiar dacă bateriile încă funcționează, e mai bine să le schimbi ca să te simți mai în siguranță

    Astfel nu mai riști să te trezești brusc cu sunetul ăla enervant când bateriile sunt aproape de final. Dacă bateriile de la detectoare sunt încă bune, pune-le la un alt produs care nu este atât de important. Să schimbi bateriile de la detectoare te ajută și să te simți mai în siguranță.

    4. Revizuiește cu atenție contractul de închiriere

    Dacă te-ai mutat cu chirie și la început ai aruncat un ochi rapid pe contract, atunci e momentul să-ți rezervi câteva ore să te familiarizezi cu fiecare punct din el. Te ajută să-ți reamintești regulile precum întârzierea plății, ce reparații revin proprietarului și care sunt responsabilitățile tale.

    5. Află care e sistemul de livrare al coletelor

    Dacă nu ai portar în clădirea în care te-ai mutat, vorbește cu administratorul ca să afli cum funcționează în bloc sistemul de livrare al coletelor și unde pot lăsa curierii pachetele dacă nu ești acasă și-i încredințezi cu sarcina asta. Dacă în bloc nu există un astfel de sistem, atunci poți să ceri livrarea la birou.

    6. Măsoară-ți ușa de la intrare

    prima lună în casă nouă
    Nu cumpăra mobilă voluminoasă înainte să măsori ușa de la intrare

    Poate vrei să cumperi la un moment dat mobilă nouă sau o saltea, măsoară-ți ușa de la intrare ca să te asiguri că vor încăpea. De asemenea, dacă schimbi mobila și ai piese mari de dus jos, poți suna la Primăria de Sector să o ridice contra cost.

    7. Cere vecinilor recomandări de restaurante cu livrare

    Nu numai că asta te ajută să faci cunoștință cu vecinii, ci poți afla și ponturi de restaurante cu mâncare bună în zonă, care nu sunt atât de cunoscute. Și dacă tot vorbești cu vecinii, cere-le și părerea despre provocările cu care au avut de-a face de când locuiesc acolo și cum le-au rezolvat. De exemplu, dacă blocul are des probleme cu furnizarea de căldură și apă caldă, atunci poate poți să iei în considerare ca investiție viitoare o centrală.

    8. Prima lună în casă nouă: schimbă butucul de la ușă

    Când ai luat în primire casa, fostul proprietarul sau cel care îți închiriază poate că ți-a predat toate cheile. Dar cum rămâne cu cele pe care poate le-a dat prietenilor, foștilor chiriași etc? Ca să nu ai surprize și să te simți cât mai în siguranță în noua casă, este o idee bună să schimbi butucul. Dacă stai la casă și ai garaj, schimbă și codul de la sistemul de închidere al ușii. Același lucru ar trebui să faci și pentru alarma din casă.

    9. Schimbă becurile vechi

    prima lună în casă nouă
    Alege becuri cu LED, sunt cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică

    Verifică toate corpurile de iluminat pentru becuri vechi incandescente. Înlocuiește-le cu unele cu LED care consumă mai puțin. E mai eco, iar factura de la energie electrică va fi mai mică.

    10. Află unde sunt valvele de la care oprești apa și gazul

    În cazul în care ai o urgență cu instalațiile sau o scăpare de gaz, nu vrei să cauți cu disperare prin casă cum să oprești provizoriu apa și gazele. Este bine să faci inspecția asta cât mai rapid. Dacă instalațiile nu sunt noi și au robinete mai vechi, verifică și dacă le mai poți roti manual sau vei avea nevoie de un patent.

    11. Ia-ți o trusă de unelte

    Dacă nu ai deja una, cumpără o trusă cu unelte ca să o ai la îndemână pentru reparații minore și muncă de mentenanță. Asigură-te că trusa are o șurubelniță cu mai multe capete, un patent, ciocan, cheie, imbusuri și diverse tipuri de cuie și șuruburi.

    12. Protejează podeaua

    E mai bine să previi decât să tratezi zgârieturile de pe podea

    Dacă locuința în care te-ai mutat are parchet sau dușumea, pune protecție pentru podea sub picioarele obiectelor de mobilier. Astfel vei proteja podeaua de eventualele zgârieturi care pot surveni atunci când faci mutări prin casă.

    14. Verifică ferestrele și ușile

    Când vine vorba despre ferestre și uși este important să te asiguri că se închid și deschid fără probleme și că izolează bine de curenții de aer sau de ploaie. Dacă ai geamuri pe stil vechi, verifică dacă trebuie chituite, ca atunci când vin anotimpurile reci să nu ai surprize neplăcute.

    14. Calibrează termostatul

    Dacă ai termostat în noua casă, asigură-te că funcționează cum trebuie și e calibrat. Dacă nu găsești manualul termostatului prin casă sau online, cere ajutorul specialiștilor de la firma de unde este cumpărat ca să vină să facă o inspecție și să-ți arate cum îl calibrezi și setezi pentru o funcționare optimă.

    O modalitate prin care poți să testezi dacă termostatul funcționează la temperatura corectă, este cu ajutorul unui termometru banal (poți folosi chiar și unul culinar pe care îl găsești în orice magazin pentru casă sau în hipermarketuri). Ia termometrul și pune-l deasupra termostatului. Așteaptă câteva minute și apoi verifică dacă temperatura afișată de termostat e aceeași cu cea indicată de termometru. Chiar dacă nu e calibrat, odată calculată diferența de temperatură te poate ajuta să-l setezi cu câteva grade mai mult sau mai puțin ca să ajungi la temperatură dorită.

    15. Aranjează un colț din locuință

    Dacă te copleșește despachetatul, aranjează-ți pentru început un singur colț din casă unde să te simți cozy

    O mutare în casă nouă poate fi copleșitoare, așa că e de înțeles dacă nu ai nicio tragere de inimă să începi să despachetezi și aranjezi lucrurile cât mai rapid. Ia-o ușor și nu pune presiune pe tine, iar ca să te simți mai bine aranjează pentru început doar un colț din locuință. Nu numai că vei avea un loc confortabil unde să te relaxezi până termini restul de aranjat, dar te vei simți și bine să vezi că încetul cu încetul casa începe să arate așa cum îți dorești.

    16. Fă o listă cu specialiști pentru casă

    Dacă te-ai mutat la bloc, vorbește cu administratorul și cere-i recomandări de specialiști pe care să-i suni în caz de urgențe. Pe listă ar trebui să ai instalatori, electricieni, zidari etc. Unele blocuri au o echipă dedicată pentru astfel de situații, deci s-ar putea să scapi mai ușor de grija de a găsi specialiști la nevoie.

    17. Fă un ritual de casă nouă

    Câteva momente de inimitate cu noua casă te vor ajuta să întâmpini cu bine noul început și să consolidezi relația cu locuința

    Asta poate să includă un moment de relaxare doar cu tine și cu casa în care să faci puțină atmosferă cu lumânări parfumate, să-ți torni un pahar de vin și să te gândești la ce-ți dorești de la noul început. Până la urmă, relația cu casa ta este la fel de importantă ca cea cu prietenii și merită să o onorezi cu un mic ritual de bun venit.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Lucrurile mici, dar esențiale pe care să le faci în prima lună după ce te m...