De la specialiști

Tips&tricks să alegi mobila pentru dormitor și 12 piese potrivite pentru patru stiluri de amenajare

publicat pe 25 nov. 2020

    Să-ți faci dormitorul un sanctuar nu-i mare filozofie, dar e musai să ții cont de câteva criterii legate de proporții și stilul de amenajare când alegi mobila. Așa că am întrebat experții.

    Dormitorul e spațiul relaxării supreme, al odihnei și al zen-ului neîntrerupt – așa că și amenajarea trebuie să fie una în care să poți sta în tihnă. Tocmai de asta e atât de important să alegi corect mobila pentru dormitor. Venim în sprijinul tău cu sfaturi concrete de la două arhitecte și câteva piese disponibile în magazinele de la noi.

    Când alegi mobila pentru dormitor, mărimea contează

    „Mobila pentru dormitor se alege în primul rând în funcție de dimensiunile camerei”, explică arhitecta Andra Marinescu de la Paradigma Studio. E criteriul cel mai important, iar dacă nu păstrezi proporțiile corecte, poți ajunge să ai o amenajare sufocantă în camera în care ar trebui să te odihnești.

    amenajare nordica dormitor
    Într-un dormitor mic, alege să pui mobilă mică; Amenajare: Miso Architects; Foto: Alexandru Drăgoi

    Dar cum calculezi proporțiile? „Dimensiunile de trecere între obiectele de mobilier trebuie să fie de minimum 60 centimetri, preferabil de 80 centimetri”, explică Andra. Sfatul ei e să calculezi întâi distanțele de trecere, iar de acolo rezultă dimensiunile de mobilier necesare camerei.

    Ca să ai un punct de pornire, trasează pe podea cu bandă adezivă conturul patului – dimensiunea unui pat dublu poate porni de la 140 pe 200 centimetri și ajunge până la aproximativ 200 pe 200 centimetri.

    Trucuri utile pentru un dormitor mic

    „În funcție de spațiu, mergem pe culori mai deschise, calde și plăcute”, recomandă arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects. Mai exact, dacă ai un dormitor mic și nu vrei să pară că e înghesuit de mobilă, deși ai nevoie de un dressing generos, alege unu cu fronturi albe sau un lemn natur într-o nuanță deschisă.

    mobila dormitor miso architects occidentului
    Pat cu tăblie suspendată într-o amenajare Miso Architects; Foto: Alexandru Drăgoi

    Un alt lucru pe care l-ai putea face într-o cameră mică este să faci mobila pentru dormitor la comandă. „Poți face un pat în care aduci o bază pe dimensiunea saltelei, pe care se pune salteaua direct, iar astfel câștigi 10-15 centimetri pentru că elimini bordura patului”, explică Sorana Leru. Iar un alt sfat al arhitectei este să nu comanzi o tăblie incorporată, ci una suspendată pe perete – astfel, amprenta pe sol a patului va fi exact cât dimensiunea saltelei.

    Cât despre celelalte obiecte din dormitor, încearcă să le păstrezi pe cele neapărat necesare. „Dimensiunile standard de dormitoare variază între 12, 14 și 16 metri pătrați utili, de obicei. E de preferat să nu avem mai mult de un dressing și poate o mică comodă de machiaj”, explică arhitecta Andra Marinescu. Ea recomandă să nu aduci în dormitor o comodă pentru televizor, căci încarcă spațiul inutil.

    Mobilă la set versus piese individuale: ce să alegi?

    Dressing apartament cu o camera
    Andra Marinescu a făcut pe comandă un dressing până în tavan pentru dormitorul ei

    Dacă simți că toate criteriile de care trebuie să ții cont te copleșesc, vei avea tendința să te orientezi către un set complet de mobilă pentru dormitor. Sfatul specialistelor este să eviți o astfel de achiziție. „Mobila la set conține de obicei prea multe module, care aglomerează foarte tare un dormitor și, în plus, poate da o imagine prea simetrică și monotonă”, explică Andra Marinescu. Cel mai bine cumperi piese individuale.

    Dressingul e o piesă ce ocupă mult spațiu, tocmai fiindcă ai nevoie de el pentru depozitare. Asigură-te că nu ocupă mai mult decât trebuie, totuși. „Tot ce ține de depozitare recomandăm să se facă pe comandă, astfel încât spațiul să fie folosit cât mai funcțional”, sfătuiește arhitecta Sorana Leru.

    Cât despre noptiere, ele pot fi cumpărate din comerț, gata făcute. Dacă nu ai inspirație, atunci e recomandat să le cumperi pe ambele la fel. Pe de altă parte, dacă preferi o oarecare asimetrie, poți folosi două noptiere diferite. Dar cum le faci să funcționeze împreună? „De obicei, trebuie să fie noptiere cu diferențe sesizabile între ele – dacă seamănă cumva, dar nu prea, poate părea o greșeală, ca și cum n-ai mai găsit a doua noptieră la fel în magazin”, spune Sorana.

    Alegerea unor noptiere diferite poate fi o decizie strict practică. Dacă ai nevoie de dimensiuni diferite, căci nu ai la fel de mult loc într-o parte a patului precum în cealaltă, atunci alege piesele în funcție de dimensiunile de care ai nevoie. Regula este „să fie complementare, să fie cât mai diferite, dar să respecte stilul”, adaugă arhitecta.

    Întâi alegi stilul de amenajare, și abia apoi mobila pentru dormitor

    dormitor stil clasic
    Dacă vrei un dormitor în stil clasic, alege mobilă impunătoare

    Iar după ce ai stabilit și aflat dimensiunile pentru piesele de mobilă pentru dormitor, mai ai un lucru important de făcut înainte să pleci la colindat magazinele. Trebuie să alegi stilul de amenajare, el va dicta totul, de la schema cromatică, la design și la materialul mobilierului.

    De exemplu, „noptiera în stil scandinav este de obicei din lemn, cea industrială conține metal și e destul de aerisită ca stil, iar acea clasică are rontunjimi, multe detalii, poate chiar și niște mânere deosebite”, explică Sorana Leru. Iar mobilierul în stil modern este cel mai simplu, cu linii drepte și fără ornamente sau alte briz-brizuri. Așa că ține cont și de principiile stilului ales de tine atunci când mergi la cumpărături.

    12 piese cool de mobilă pentru dormitor, potrivite patru stiluri de amenajare

    Și dacă tot am menționat cele patru stiluri de amenajare de mai sus, clasic, modern, scandinav și industrial, iată ce piese de mobilă pentru dormitor li s-ar potrivi.

    1. Pat tapițat OMINI

    pat tapitat stil modern mobila dormitor
    Pat tapițat OMINI 160×200 centimetri cu somieră, Mobexpert, 1.873 lei

    Amenajările în stil modern sunt unele dintre cele mai populare și pentru ele este simplu să alegi un pat. Formele simple, liniile drepte și curate sunt criteriile pe care trebuie să le urmărești. Patul OMINI se potrivește descrierii și are o tapițerie de stofă gri (dar poți opta și pentru varianta bleu). Vine cu o somieră rabatabilă inclusă care are, dedesubt, și extra spațiu de depozitare.

    2. Pat JAZZ

    mobila dormitor pat stil clasic
    Pat JAZZ 140×190 centimetri cu tăblie inclusă, Mobexpert, 2.297 lei

    Dacă preferi stilul clasic, atunci patul JAZZ s-ar putea să se potrivească la fix în amenajarea ta. Este făcut din lemn masiv, sculptat cu acele rotunjimi specifice stilului francez și cu un finisaj alb mat. Nu vine cu somieră, deci va trebui să faci o investiție în plus dacă îl alegi.

    3. Pat gri din lemn și textil Acoma Grey Signal Meble

    pat tapitat gri
    Pat gri din lemn și textil Acoma Grey Signal Meble, The Home, 1.275 lei

    Stilul nordic e foarte simplu de integrat în dormitor prin mobilă. Ideal este să mergi pe nuanțe de gri deschis și accente din lemn natur. Patul Acoma Grey Signal Meble îndeplinește toate criteriile: are cadru de lemn, tapițat cu stofă gri deschis. Iar avantajul este că vine cu somiera inclusă, mai trebuie să cumperi doar o saltea.

    4. Pat SAGSTUA

    pat metal stil industrial
    Cadru de pat SAGSTUA 160×200 centimetri, IKEA, 829 lei

    Dacă ți-ai ales stilul industrial, atunci optează pentru mobilă de dormitor cu multe elemente din metal. Așa cum este, de exemplu, patul SAGSTUA de la IKEA. Cadrul este din oțel, iar detaliile în nuanța cuprului și rotunjimile din zona tăbliei îl fac potrivit și pentru o amenajare cu influențe clasice.

    5. Noptieră MARCUS

    noptiera marcus
    Noptieră MARCUS, Insignis, 564 lei

    Pentru un dormitor în stil modern cu o paletă cromatică deschisă la culoare, poți alege noptiera MARCUS. Picioarele înalte din stejar o ridică de la sol și dă senzația de mai mult spațiu. Corpul în sine este făcut din MDF alb și croit în linii drepte.

    6. Noptieră din lemn masiv de sheesham

    noptiera stil clasic mobila dormitor
    Noptieră din lemn masiv de sheesham, vidaXL, 509 lei

    Noptiera din lemn masiv de sheesham de la vidaXL ar fi perfectă pentru un dormitor în stil clasic. Nu e doar o piesă de mobilier, ci și un obiect de decor, datorită pieselor sculptate în forme robuste.

    7. Noptieră DALBY

     

    noptiera stil scandinav
    Noptieră DALBY 1 sertar stejar, Jysk, 499 lei

    Într-un dormitor în stil scandinav, de obicei lemnul e vedeta. Așa că noptiera DALBY s-ar încadra perfect într-o astfel de amenajare, datorită finisajului în nuanța stejarului. E făcută din MDF, furnir de stejar și lemn masiv.

    8. Noptieră MAD ABOUT

    noptiera stil industrial mobila dormitor
    Noptieră MAD ABOUT, ioooi.ro, 490 lei

    Combinația de lemn natur și metal negru este ideală pentru un dormitor în stil industrial, așa că noptiera MAD ABOUT se încadrează, fără îndoială. E făcută din panou aglomerat cu furnir de stejar uleiat, iar picioarele sunt din oțel.

    9. Dulap PAX/BERGSBO

    dulap pax ikea modern
    Dulap PAX/BERGSBO, IKEA, 1.975 lei

    Celebrul dulap PAX de la IKEA nu putea să lipsească din lista noastră. În variația PAX/BERGSBO, alternează fronturile închise cu unele din sticlă. E perfect pentru un dormitor în stil modern și oferă destul de mult spațiu de depozitare.

    10. Dulap din lemn de plop și MDF SANTO LIVIN HILL

    dulap de haine stil clasic
    Dulap din lemn de plop și MDF SANTO LIVIN HILL, The Home, 4.482 lei

    Pentru un dormitor în stil clasic, dulapul SANTO LIVIN HILL e piesa potrivită. Lemnul masiv de plop este sculptat în zona picioarelor și fiecare front e decorat cu profile. Să mai spnem ceva de mânerele decorative din metal?

    11. Dulap de haine Stockholm

    dulap haine stil scandinav
    Dulap de haine Stockholm, Acaju, 2.754 lei

    Dulapul Stockholm are cinci uși și mult spațiu de depozitare pentru toate hainele și accesoriile tale. E făcut din PAL și HDF, iar fronturile albe sunt potrivite pentru un dormitor amenajat în stil scandinav.

    12. Șifonier metalic în stil industrial

    sifonier stil industrial
    Șifonier metalic în stil industrial, vidaXL, 1.279 lei

    Stilul industrial nu-i pentru oricine, dar dacă l-ai ales pentru dormitorul tău, înseamnă că îți va plăcea acest șifonier negru din metal. Are trei rafturi interioare reglabile și două sertare de depozitare. Garderoba e echipată cu o bară suspendată pentru umerașe.

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Adriana
    Adriana
    3 years ago

    Buna ziua! O intrebare care poate parea din alt context, dar cred ca poate fi de actualitate pentru multa lume care sta inghesuita in apartamente comuniste :). Locuiesc intr-un apartament din anii ’80, cu 2 camere, de 60 mp, in care balconul este amenajat pentru plante si cam atat – e foarte stramt si alungit, la bulevard. In dormitor, camera in care nu dormim, avem atat o banda de alergare profesionala (are 80+ kg), cat si o bicicleta medicinala. Ma tot gandesc cum as putea, totusi, sa maschez cele doua obiecte voluminoase, pe care nu le putem muta in alta… Read more »

    Last edited 3 years ago by Adriana