Smart ideas

Securitatea casei: 3 metode prin care îți securizezi locuința, în afară de alarmă

publicat pe 22 iun. 2020

    Securitatea locuinței înseamnă mai mult decât camere de supraveghere, o alarmă, detectoare de gaze și interfoane. Da, acestea sunt importante pentru că te feresc de situații neprevăzute și nedorite. Însă există unele aspecte cel puțin la fel de importante pe care nu le luăm neapărat în calcul sau pe care nu le asociem de obicei cu acest subiect. Iată care sunt.

    Ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva idei esențiale legate de securitatea locuinței care sunt mai puțin cunoscute și dezbătute: calitatea materialelor de construcție, securizarea cibernetică și protecția împotriva electrocutării sau a incendiilor.

    Securitatea locuinței: calitatea materialelor de construcție

    Indiferent dacă renovezi, cumperi sau construiești de la zero o locuință, e bine să ai în vedere cele trei dimensiuni ale conceptului de siguranță: siguranța persoanelor, a bunurilor, dar și a investiției – cea financiară, de timp și efort. 

    Primul aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere este cel al instalațiilor termice, electrice și sanitare. Ca să fii sigur de calitatea execuției e crucial să lucrezi cu firme și persoane autorizate care pot elibera factură și certificate de garanție pentru lucrare. Doar așa eviți pericole precum incendii, explozii, electrocutare sau inundații, garantând astfel siguranța persoanelor, a bunurilor și a investiției, explică Daria Butnaru, designer la Décor Interior și owner al Greenwood Team – o firmă care oferă servicii de design, finisaje pentru pereți și coloristică. 

    Pe lângă calitatea manoperei, este importantă și calitatea materialelor folosite. Daria ne dă câteva exemple:

    • cablurile și corpurile electrice de bună calitate, care sunt corect dimensionate, asigură atât protecția persoanelor (față de incendiu sau electrocutare) cât și a investiției (față de variații de tensiune, scurtcircuit, incendiu).
    • un aparat de aer condiționat neconform din punct de vedere tehnic sau ergonomic poate afecta sănătatea locatarilor (de exemplu, filtrele slab calitative favorizează apariția alergiilor), dar poate provoca și pierderi financiare (randament scăzut, reparații). 
    • obiectele sanitare sunt la fel de importante. De exemplu, vasul de WC trebuie sa fie fabricat din ceramică de calitate superioară pentru o igienizare corectă. Dacă materialul este poros, în timp pot apărea fisuri.

    Un alt aspect foarte important pentru garantarea unui grad înalt de securitate a locuinței este reprezentat de alegerea corectă a finisajelor și obiectelor de amenajare, precum:

    • tâmplărie antiefracție;
    • placaje și vopsele rezistente la apă, abur, mucegai;
    • pardoseli antiderapante, mobilier de șezut și de dormit calitativ, mobilier de depozitare calitativ și stabil.

    Și în acest caz, ideal ar fi montajul autorizat, deoarece calitățile excelente ale unui material pot fi anulate de o execuție defectuoasă.

    Securitatea locuinței: alarmă și protecție împotriva electrocutării, incendiilor 

    Când spunem ”securitatea locuinței” ne gândim mai degrabă la încuietori, alarmă și camere de supraveghere – adică acele lucruri care sunt eficiente în a ține hoții departe. Dar ele pot fi rezolvate împreună cu alte aspecte la fel de importante, cum ar fi riscul de electrocutare sau incendiu. 

    Poți alege, de exemplu, un sistem de gestiune tehnică și control al clădirii (Building Management Systems – BMS). BMS înseamnă implementarea măsurilor de safety (protecție împotriva suprasarcinilor de curent electric, electrocutării, inundațiilor, incendiilor), spune Cătălin Frâncu, General Manager la BTG România, care menționează că acestea sunt riscuri semnificativ mai mari pentru locatari decât intrarea prin efracție. Abia apoi treci la instalarea unui sistem de supraveghere video în afara locuinței, pentru a descuraja potențialii intruși și, în final, la un sistem antiefracție.

    ”Foarte important este ca locuința să dețină un sistem de alimentare de rezervă cu energie electrică (măcar un UPS) și o politică de alimentare în regim de urgență a anumitor consumatori (cum ar fi frigiderul care trebuie sa fie alimentat tot timpul)”, mai precizează Cătălin.

    De asemenea, un BMS care să controleze sistemul de securitate al casei poate ușura foarte mult utilizarea tehnologiei, deoarece adaptează în permanență condițiile la nevoile locatarilor. De exemplu, când pleci de acasă, BMS-ul armează automat sistemul de securitate, te atenționează dacă ai uitat o fereastră deschisă, închide automat rulourile la ferestre, poate aprinde aleatoriu lumini prin camere etc. 

    Când e implementat la nivelul unui întreg ansamblu rezidențial, prețul poate ajunge la 500 de euro/apartament, în cazul unui BMS integrat cu funcționalități de siguranță și securitate. Dar variază în funcție de proiect, precizează Cătălin: ”Securizarea unui apartament cu două camere sau a unei case cu teren, poartă și garaj poate fi realizată cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 de euro, în funcție de pretențiile beneficiarului”. 

    Securitatea locuinței: cum te securizezi informatic

    Rețeaua de Wi-Fi, gadget-urile și obiectele conectate la internet ne ușurează enorm viața, fiind utile inclusiv pentru securizarea fizică a locuinței. Însă ele vin cu o vulnerabilitate uriașă: pot deveni ușa virtuală pe care infractorii informatici o încearcă atunci când ne așteptăm mai puțin.

    ”Nesecurizate, produsele smart precum camerele de supraveghere conectate la internet sau încuietorile inteligente, deschid ușa potențialilor răufăcători dornici să ne spioneze, să ne fure datele personale, să ne șantajeze sau să ne fraudeze. Bineînțeles, lista de dispozitive vizate de hackeri nu se oprește la camere, sonerii, încuietori sau becuri inteligente. De la telefonul mobil și calculatorul personal până la consolele de gaming și televizoarele inteligente, orice dispozitiv conectat la internet ne expune riscului unui atac informatic”, avertizează Filip Truță, specialist în securitate informatică la Bitdefender. 

    Prin urmare, cum ne putem proteja în locuința de acest tip de amenințare? Filip a făcut o listă cu câteva reguli de bună conduită:

    • Securizarea rețelei Wi-Fi este cel mai bun prim pas în vederea securizării dispozitivelor din locuință.
    • Alege dispozitive numai de la producători bine cunoscuți sau de renume și citiți cu atenție recenziile înainte de a achiziționa produsul. Materialele de vânzare sau marketing care ating subiectul securității produsului sunt de regulă un semn că producătorul ia în calcul securitatea produsului și, implicit, siguranța utilizatorului.
    • Citește cu atenție instrucțiunile de instalare și folosire a produsului. Acestea pot conține indicații importante cu privire la securitatea produsului. De exemplu, este imperativ să personalizăm datele de conectare acolo unde este posibil și să schimbăm parola implicită cu una nouă, unică.
    • Verifică periodic actualizările produsului – acestea deseori includ configurări de securitate și intimitate.

    Astfel, specialistul recomandă folosirea unei soluții de securitate performantă care protejează nu doar calculatorul personal ci și dispozitivele conectate la rețeaua Wi-Fi a locuinței. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments