De la specialiști

Ce să alegi între o centrală pe gaz și una electrică, cât costă și în ce constă instalarea

publicat pe 08 feb. 2021

    Pentru apă caldă pe tot parcursul anului în locuința ta, posibil ca cea mai eficientă opțiune să fie o centrală termică. Iar dacă nu știi ce opțiune ți s-ar potrivi cel mai bine, în acest articol vei găsi o comparație între o centrală termică pe gaz și cea electrică – ca să poți face o alegere în cunoștință de cauză. 

    Montarea unei centrale termice a devenit o opțiune pentru mulți dintre noi, românii, în contextul în care, în unele zone, sistemul centralizat nu mai e de încredere – de exemplu, bucureștenii simt pe pielea lor deja de câțiva ani cum e să nu ai apă caldă cu săptămânile. Și nu numai atât. În unele orașe e chiar mai ieftin să ai o sursă proprie de încălzire a apei și să nu mai depinzi de rețeaua locală – este cazul Constanței, unde prețul gigacaloriei pentru populație, în 2018, era cel mai mare din țară, anume 297 lei, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

    Dar de ce o centrală termică este cea mai eficientă metodă de a avea apă caldă permanent? Pentru că oferă apa caldă doar când deschizi robinetul, iar asta înseamnă că „folosește o cantitate minimă de energie, ceea ce înseamnă bani economisiți și grijă pentru mediu”, spune Diana Pleșoianu, inginer instalații, Boloboc.com

    Să fie centrală termică pe gaz sau electrică?

    În contextul în care în țara noastră prețul gazului este încă foarte redus față de alte forme de energie, centralele pe gaz reprezintă cea mai ieftină investiție, recomandă Diana.

    Caută să instalezi una electrică doar dacă locuiești într-o zonă fără acces la gaze. Chiar și așa, trebuie să iei în considerare niște aspecte importante. În primul rând, centrala electrică are o putere calorică redusă și nu reprezintă o investiție rentabilă dacă nu este susținută cu o izolație temeinică a locuinței. În plus, montarea și instalarea unei asemenea centrale presupune și necesitatea unui branșament electric special, de putere mărită, ca să poată face față și să nu suprasolicite rețeaua. 

    Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să-ți montezi o centrală termică

    Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul în care apartamentul tău este conectat la furnizor de energie termică în sistem centralizat este să te debranșezi.

    Procesul diferă de la oraș la oraș și ține foarte mult de procedurile fiecărei companii în parte. Un aspect comun este faptul că debranșarea se poate face doar în perioadă în care nu se furnizează agentul termic. Așadar, ar trebui să-ți începi demersurile printr-o căutare pe site-ul furnizorului de energie termică în sistem centralizat. 

    De exemplu, în București acesta este Termoenergetica, fosta RADET, pe site-ul căreia se specifică faptul că toate documentele necesare debranșării trebuie depuse între 20 aprilie şi 31 august. Dosarul trebuie să cuprindă o cerere de debranșare totală, acordul asociației de proprietari / locatari și acordul vecinilor (cei din stânga, dreapta, sus și jos). Mai ai nevoie și de o copie a actului de identitate a proprietarului/proprietarilor, precum și o copie a actului de proprietate a locuinței unde se solicită debranșarea. Toate acestea se depun, în vederea obținerii avizului tehnic de debranșare, la sediul Serviciului Tehnic al Termoenergetica din Str. C-tin Rădulescu Motru nr.18, sector 4, București, în timpul programului de lucru. Ulterior, pe adresa de e-mail indicată în cerere vei primi factura fiscală și numărul de înregistrare al dosarului. Apoi trebuie să trimiți la adresa [email protected] dovada achitării facturii fiscale pentru dosarul depus. Pe site se menționează că tariful pentru eliberarea avizului tehnic de debranşare este de 204 de lei (fără TVA).

    Următorul pas e valabil și pentru cei care locuiesc la casă: proiectarea instalației de alimentare cu gaz, care însă se va face numai de o firmă autorizată de ANRE. Diana spune că locul de amplasare a centralei va fi ales în funcție de mai multe elemente precum:

    – prezența racordului de alimentare cu gaz

    – posibilitatea montării coșului de fum

    – posibilitatea montării senzorului de gaz

    Dacă dorești să scurtezi căutările, poți să lucrezi cu același proiectant care s-a ocupat de proiectul tehnic de debranșare de la rețeaua de termoficare deoarece e deja familiarizat cu situația ta.

    După montarea pe perete, centrala trebuie pusă în funcțiune de către un instalator autorizat de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), care se ocupă de autorizarea funcționării, punerea în funcțiune și, ulterior, de verificările periodice. Acesta trebuie să urmeze îndeaproape pașii indicați de producător și trebuie să anexeze factura echipamentului alături de garanție, în care trebuie să înregistreze momentul în care centrala a fost pornită pentru prima oară. Atunci intră în vigoare și garanția. Ca să nu te complici, cel mai simplu este să întrebi la magazinul de unde îți cumperi centrala de un specialist acreditat ISCIR și să mergi pe recomandarea lor.

    Cât costă o centrală termică?

    Diana spune că prețul, fie că e centrală termică pe gaz sau electrică, variază între aproximativ 2.000 de lei și poate ajunge chiar și la 8.000 de lei, în funcție de mai mulți factori, printre care se numără debitul apei și tehnologiile folosite – cu cât sunt mai performante, cu atât sunt mai scumpe.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments